Radio Târgu Mureș: Pe culmi înalte ale performanței în dans cu campioana...

Radio Târgu Mureș: Pe culmi înalte ale performanței în dans cu campioana mondială Nikol Varga

361
0
Foto: Nikol Varga

La vârsta de doar 12 ani, gimnasta mureșeană Nikol Varga deține numeroase titluri naționale, europene și mondiale la dans contemporan, dans acrobatic și balet.

În spatele performanțelor unui campion, stau multe ore de muncă, dar ceea ce cântărește decisiv pentru a duce la bun sfârșit visul este încrederea că poți fi cel mai bun. Ambițioasă, carismatică și talentată, cu sprijinul familiei și profesorilor, Nikol a reușit să își valorifice resursele în favoarea performanței.

Nikol Varga  a început să practice gimnastica la vârsta de 4 ani și s-a îndrăgostit iremediabil de acest sport care a făcut, de multe ori, cinste țării noastre. Talentul a fost observat de mama ei, Timea, care a practicat dansul în copilărie. Prin casă, micuța Nikol se juca stând mai mult în mâini decât în picioare, așă că părinții au hotărât că este momentul să înceapă să se antreneze cu profesori, să frecventeze cursurile unui club de dans și gimnastică.

La clubul „Together Dance” din Tg-Mureș Nikol a întâlnit-o pe profesoara Tunde Pasztor care avea să îi conducă pașii spre succes și să îi dezvolte o nouă pasiune, cea pentru dansul contemporan.

„Mi-am rupt din inimă să pot să dansez, să dau tot ce am mai bun” – Nikol Varga
Nikol a participat la numeroase concursuri de dans, începând să obțină performanță de la vârsta de doar 6 anișori, remarcându-se la mai multe discipline ale dansului, gimnastică acrobatică,  dans contemporan, Show Dance și Cheerleading.

De fiecare dată Nikol a urcat pe podium. La vârsta 9 ani, în anul 2018, micuța gimnastă devenea campioană mondială la proba Solo Dans Contemporan, în cadrul Campionatului Mondial „Dans World Finals”, competiție disputată în Croația.

Nikol și-a reconfirmat titlul de campioană mondială, în anul 2021, participând la competiția mondială, organizată tot în Croația, împreună cu componentele clubului „Together Dance”, cu 13 coregrafii de grup, dar și numere de dans solo. Impresionați de prestația lui Nikol, în solo-ul „Hollows”, membrii juriului au recompensat-o cu un premiu special, „Best Female Talent”.

Pasiunea pentru gimnastică și dans a tinerei Nikol Varga se leagă de apetențele familiei sale pentru sport. Sora mai mare participă la competiții de triatlon, fratele cel mic este fotbalist, tatăl este pasionat de raliuri, iar mama, Timea Varga, care o însoțește pe Nikol la toate competițiile sportive, este pilot de curse, nivel amatori, în cadrul raliurilor off-road.

Anul 2020 este anul pe care am vrea să îl dăm uitării, este anul care a afectat multe domenii de activitate. Pandemia a afectat din plin și sportul, într-un an care avea în calendar multe competiții majore, culminând cu Jocurile Olimpice.

Fără antrenamente și fără concursuri, gimnasta Nikol Varga nu a renunțat nicio secundă la visurile sale, la cea mai mare pasiune, dansul. Astfel, a continuat cursurile de gimnastică și dans contemporan, online, de acasă, pe platforma „Live Dance Classes Online”, cu antrenori profesioniști și dedicați, care au ajutat-o nu doar să se mențină în formă, ci chiar să avanseze. Și în prezent se antrenează cu coregrafi talentați, precum Oana Ioniță. Timea Varga, mama gimnastei Nikol crede că rolul profesorului în drumul spre succes al elevului este esențial.

Despre Nikol Varga s-a mai auzit și în 2019, dar în cu totul alte împrejurări. În acel an a participat la mai multe emisiuni de televiziune, printre care și emisiunea-concurs „Românii au talent”, unde a cucerit inimile juraților prin energia și vivacitatea sa. A ajuns în semifinală, printre cele 24 cele mai bune momente participante. Anul acesta a revenit în concurs, cu un dans contemporan, demn de o mare campioană. Deși nu s-a calificat în finala emisiunii, Nikol savurează fiecare moment pe scenă și ne-a mărturisit, cu modestie, că nu visează să devină o vedetă, atât timp cât poate dansa, este cea mai fericită.

De la „Românii au talent”, pe terenul de fotbal în UEFA EURO 2020!
Nikol Varga a fost unul dintre cei patru copii români talentați, cu vârste între 10 și 14 ani, selectați de o companie producătoare de autoturisme pentru a fi Official Match Ball Carrier în meciurile din cadrul Campionatului European de Fotbal 2020, care au avut loc pe Arena Națională din București.

Copiii au primit echipament UEFA și au intrat pe teren aducând mingea, în cadrul ceremoniei oficiale, s-au întâlnit cu Ambasadorul EURO și s-au fotografiat cu mascota oficială. Nikol a asistat și la meciuri, împreună cu mama ei și retrăiesc, cu bucurie, emoțiile acestei experiențe unice și electrizante.

O diferență notabilă în performanța obținută în dans de Nikol Varga a fost adusă de includerea baletului în „meniu”. Baletul stă la baza dansului, ne spune Nikol care se menține la un nivel înalt în dans, pentru că a abordat noi tehnici coregrafice, care i-au îmbunătățit parcursul în drumul spre performanță.

Performanța deschide noi orizonturi! Nikol Varga se antrenează pentru a participa și la competițiile europene de dans de anul acesta. În viitor, i-ar plăcea să își deschidă propriul club de dans, astfel ca talentul său să ajungă să modeleze alți copii pasionați și să îi mențină motivați, chiar și atunci când intervin mici accidentări, de care și Nikol ne-a povestit că a avut parte, însă le-a depășit cu succes.

Dansul reprezintă cea mai mare bucurie a sufletului gimnastei Nikol Varga, o fetiță ambițioasă, zâmbitoare și foarte talentată, care a ajuns pe culmi înalte ale succesului la o vârstă fragedă, șlefuindu-și talentul prin muncă. Rezultatele extraordinare obținute la competițiile mondiale de dans îi dau încredere și motivație pentru a-și urma visul de a ajunge pe cele mai mari scene ale lumii. Îi dorim mult succes!

Realizator : Veronica Ilie

Foto: arhiva personală Nikol Varga