Prof.univ. dr. Wilhelm Dancă: Paștele de la începuturi și până astăzi....

Prof.univ. dr. Wilhelm Dancă: Paștele de la începuturi și până astăzi. Ce trebuie să știm?

13
0
Sursa foto: https://ro-ro.facebook.com/dancawilhelm

În preajma sărbătorilor pascale, celebrate de majoritatea cetățenilor români creștini, Academia Română a transmis conferința susținută pe tema sacrului de teologul și filosoful Wilhelm Dancă, membru corespondent al Academiei Române, specialist în istoria filosofiei medievale, a filosofiei religiei și a filosofiei culturii.

În acestă conferința dedicată sărbătorii Paștelui, intitulată „PAȘTELE DE LA ÎNCEPUTURI ȘI PÂNĂ ASTĂZI. CE TREBUIE SĂ ȘTIM?”, prof. Wilhelm Dancă dezvăluie semnificația celebrării ritualice și simbolurile care însoțesc cea mai mare și mai solemnă sărbătoare a creștinătății. Tema este abordată deopotrivă din perspectivă etimologică, liturgică și religioasă, iar accentul cade pe simbolul permanentei reînnoiri spirituale.

Vă invit să ascultați câteva selecții ale acestei conferințe care face parte din proiectul „Conexiuni“ prin care Academia Română își propune să ofere repere științifice și culturale autentice pentru națiunea română și să pună în valoare beneficiile pe termen lung ale vieții intelectuale.

Profesorul universitar Wilhelm Dancă, membru corespondent al Academiei Române, decan la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității din București, scrie pe pagina sa https://wilhelmdanca.ro/:
”Conferința înregistrată în Săptămâna Mare, la creștinii care țin calendarul gregorian pentru sărbătoarea Paștelui, face parte din seria de conferințe ale Academiei Române având drept titlu „Conexiuni”.
Abordarea este interdisciplinară, pentru că țin cont și de etimologie, și de istoria religiilor și de teologie și de arta sacră.
Conferința are mai multe puncte. Printre altele vorbesc despre ce înseamnă cuvântul „Paște” și care sunt începuturile sărbătorii Paștelui. Apoi caut să răspund la întrebarea de ce se consumă carne de miel cu ocazia Paștelui și de ce data Paștelui este mobilă.
De asemenea, voi cerceta pe scurt ce spun Evangheliile despre Paște. Voi prezenta în sinteză părțile principale ale liturgiei Vigiliei Pascale și simbolurile Paștelui.
Apoi voi căuta un răspuns la întrebarea de ce se încondeiază și se consumă ouă de Paște.(…)
Conferința se termină cu o povestioară despre tabloul lui Pierro della Francesca, „La Resurrezione di Cristo” – Învierea lui Hristos. Vă invit să o ascultați și să nu vă fie frică de Christos înviat!
Sărbători pascale binecuvântate cu lumină și pace!”

Wilhelm Dancă
Membru corespondent al Academiei Române

Wilhelm Dancă este profesor de teologie și filosofie. Doctor în filosofie la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma, Italia, a publicat peste douăzeci de cărți și numeroase studii de specialitate. Profesor cu două abilitări, pr. Wilhelm Dancă îndrumă doctoranzi în domeniul filosofiei și în domeniul teologiei la Universitatea din București. În perioada 2001-2011 a fost rector al Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași, iar între anii 2012-2018 a fost rector al Institutului Teologic Romano-Catolic din București. Începând cu anul 2012 prof. Dancă este decan la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității din București.

Din anul 2008 este membru al Union Mondiale des Sociétés Catholiques de Philosophie (Canada) și al Council for Research in Values and Philosophy din Washington; membru fondator și președinte al Societății Internaționale „Toma de Aquino“, secția română (2011) și membru titular al Academiei Europene pentru Științe și Arte din Salzburg, Austria (2017). În anul 2020 Sanctitatea Sa Papa Francisc i-a conferit Crucea Pro Ecclesia et Pontefice.

*************************

„Conexiuni“ – Conferințele Academiei Române
Constituie un proiect menit să răspundă uneia dintre principalele misiuni ale Academiei Române, aceea de a oferi repere științifice și culturale autentice pentru națiunea română și de a stimula viața intelectuală. Conferințele sunt susținute de membri ai Academiei Române și de cercetători din institutele sale, acoperind arii diverse de specializare, circumscrise unor domenii specifice sau situate în zona transdisciplinarității.

Prelegerile au fost gândite cu un grad sporit de accesibilitate și sunt destinate publicului de orice vârstă și de orice formare intelectuală, umanistă ori științifică, specialiști afirmați sau tineri aflați la început de carieră. Ele pot fi utilizate inclusiv ca material didactic în mediul universitar și chiar liceal, cu scopul de a orienta și a fundamenta gustul pentru dezbatere, exersarea gândirii critice, dezvoltarea capacității analitice și manifestarea spiritului creativ.

Conferințele sunt înregistrate și publicate pe canalul YouTube al Academiei Române (https://bit.ly/3whyCkY), fiind disponibile în regim gratuit. Ele vor face, de asemenea, obiectul unor videobook-uri editate de Editura Academiei Române și vor fi distribuite în biblioteci, universități, licee și librării.

Sursa foto:
https://wilhelmdanca.ro/
https://ro-ro.facebook.com/dancawilhelm