În ediția ”România de nota 10”, din săptămâna Floriilor, invitatul nostru este preotul paroh Claudiu Banu de la biserica Sfântul Mina din Constanța, un lăcaș de cult pitoresc, realizat din lemn, în mijlocul orașului, acolo unde foarte mulți își găsesc liniștea și puterea de a merge mai departe.
Vorbim despre cum să așteptăm aceste sărbători pascale într-o perioadă în care nu putem rămâne indiferenți la ce se întâmplă în jurul nostru, la toată suferința provocată de un război în plină desfășurare și la toate nesiguranțele pe care un astfel de conflict le aduce în viețile noastre. Ne pregătim sufletele pentru marea sărbătoare a Floriilor și apoi a Învierii Domnului meditând și mai ales practicând solidaritatea și faptele bune în vremuri grele.
Părintele Claudiu Banu din Constanța este cel care, în anul 2015, a pus piatra de temelie a Așezâmântului filantropic ”Sfântul Cuvios Arsenie cel Mare” din Techirghiol, destinat protejării mamelor și a copiilor aflați în dificultate, în situații de violență sau abuz de orice natură. Acest așezământ a reprezentat un vis mai vechi al părintelui Banu, puţini fiind cei ce au crezut la acea vreme în acest proiect al preotului care a copilărit la mănăstirea din Techirghiol unde a fost duhovnic părintele Arsenie Papacioc. Centrul filantropic care și-a deschis porțile în vara anului trecut, chiar de marea sărbătoare a Schimbării la față, pe 6 august 2021, a devenit o casă foarte primitoare și sigură pentru 11 mame refugiate din Ucraina și pentru cei 16 copilași ai lor. Toți au fugit din țara vecină și s-au adăpostit din calea războiului.
”Împreună, uniți, facem bine. Dezbinați, nu ne ajutăm nici pe noi”, spune preotul paroh Claudiu Banu , îndemnându-ne pe noi toți să dovedim umanitate în fața situației dificile în care se află acești refugiați din Ucraina. Părintele, la rândul său tată a patru băieți, îi consideră „copiii săi“ pe beneficiarii așezământului social fondat cu atât de multă trudă și bunăvoință în localitatea Techirghiol. ”Imediat după ce a izbucnit acest război, la 1 martie 2022, am pus la dispoziție Așezământul de Mame și Copii din Techirghiol pe care l-am construit. El funcționează deja și am deschis ușile larg pentru mămici și pentru copii. În prezent, în Așezământul nostru sunt 25 de suflete, mame și copii din Ucraina. Stau de mai bine de o lună în acest Așezământ, fac parte integrantă din el, au preluat sarcini din Așezământ, iar noi, parohia, le-am pus la dispoziție tot ceea ce este necesar – alimente, cazare, produse sanitare și orice alt lucru pe care îl solicită”, spune părintele Claudiu Banu.
Preotul fondator al centrului filantropic pentru mame și copii din Techiroghiol ne-a mai spus că acum, în perioada sărbătorilor pascale, în fiecare week-end, organizează excursii la mânăstirile din toată Dobrogea precum și în locuri unde cei mici să se distreze și să se simtă bine, ca de pildă la Microrezervația și Acvariul din Constanța. Mai mult decât atât, recent, a fost formată și o clasă de creșă-grădiniță pentru copiii din acest așezământ, cu sprijinul a două mame ucrainene care sunt cadre didactice. Mamele de aici formează o adevărată comunitate, se sprijină reciproc, se organizează foarte bine în activitățile din gospodărie și reușesc să îl surprindă de fiecare dată pe părintele Banu cu preparatele lor culinare delicioase. Vedeta meniurilor acestei perioade, din postul Paștelui, este salata cu sfeclă roșie, extrem de savuroasă și hrănitoare.
Toate mamele refugiate prezente în acest așezământ sunt recunoscătoare pentru grija și căldura pe care o primesc aici în România și speră ca în curând, să revină la casele lor din Ucraina și la soții care au rămas să lupte împotriva invaziei rusești.
Redactor: Magda Vâjaică
Fotografiile sunt din arhiva personala a preotului Claudiu Banu