Bucureşti FM: Colegiul Naţional Gh. Lazăr – Cluburile creative ale României...

Bucureşti FM: Colegiul Naţional Gh. Lazăr – Cluburile creative ale României educate

1407
0
Foto: Monica Seiceanu

Motto Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din București: „Pentru unii un liceu, pentru noi un mod de viață.” 

Bun găsit vă spune Camelia Teodosiu la o nouă ediţie a emisiunii România de nota 10, în care vă invit să deschidem porţile Colegiului Naţional Gheorghe Lazăr, din Bucureşti.

Aici, ne întâmpină Sorin Mărgărit, profesor de istorie şi ghidul nostru într-un periplu prin cluburile în care se desfăşoară activităţi extraşcolare de mare interes pentru elevi; prezenţa şi activitatea lor intensă,  dovedind acest lucru.

O Românie de nota 10 se construieşte prin atitudine pozitivă, implicare, motivaţie… din partea celor care cred că lumea „nu se sfârşeşte odată cu ei”, cred în generaţiile viitoare şi ştiu să predea ştafeta.

O Românie de nota 10 se construieşte prin educaţie solidă, cu înţelepciune, răbdare şi credinţă în valorile morale.

Atmosfera de la Colegiul Național Gh. Lazăr mi-a întărit speranța că generațiile viitoare au posibilitatea de a se forma ca oameni de valoare care pot face lumea mai bună prin puterea exemplului. Mai ales că acest liceu are o tradiție în acest sens despre care ne va vorbi profesorul de istorie  – Sorin Mărgărit.

”Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr a fost înfiinţat în 1860 printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi, iniţial, liceul a funcţionat într-un sediu din Calea Moşilor. În anul 1890, se inaugurează actuala clădire din parcul Cişmigiu, o combinaţie arhitectonică între stilul brâncovenesc şi cel clasic englez, arhitectul având studii în Anglia. Semnătura arhitectului Muntureanu se poate vedea pe clădirea liceului, sub turnul cu ceas, o particularitate emblematică a liceului nostru. Acolo sub turn, cu intrare separată, se afla apartamentul directorului care locuia în liceu, în acele vremuri, în aşa fel încât să aibă grijă non stop de instituţie.

Păstrăm la loc de cinste şi copia actului de punere a pietrei de fundaţie semnat de către regele Carol şi regina Elisabeta în 1890, originalul păstrându-se la Arhivele Naţionale ale României însă o adevărată piesă de tezaur, ce se păstrează în biroul doamnei director, este Cartea de Aur a liceului Lazăr care poartă semnăturile numeroaselor personalităţi ce au păşit în clădirea liceului: Regele Carol, Regina Elisabeta, Regele Ferdinand, Regina Maria, Ionel Brătianu, Pache Protopopescu şi mulţi, mulţi alţii.

În 1905, se înfiinţeaza cea mai modernă sală de sport din Bucureşti, la acea vreme, apoi, în 1910, biblioteca liceului care va ajunge la un moment dat să deţină peste 70.000 de volume, majoritatea donate de către foşti elevi. În timpul primului război mondial, când Bucureştiul a fost ocupat militar de către armatele Puterilor Centrale (vreme de 707 zile, între 1916-1918, oraşul Bucureşti a fost ocupat de către germani, austro-ungari, turci şi bulgari) clădirea liceului a fost rechiziţionată şi folosită ca sediu al poliţiei comandaturii militare de ocupaţie.

În anul 1931, se construieşte şi aripa dinspre Cişmigiu, cu două etaje, construindu-se, cu această ocazie, şi Amfiteatrul. În timpul celui de-al doilea razboi mondial, în subsolul liceului, a fost organizat un adăpost antiaerian, în perioada în care Bucureştiul era bombardat de aviaţia anglo-americană sau de cea germană.

În perioada comunistă, liceul a suferit o groaznica lovitură pentru că, în locul numelui de tradiţie, a fost redenumit Şcoala medie nr. 22 şi şcoala a fost deschisă în special fiilor de muncitori. Abia în 1955, după lungi eforturi ale cadrelor didactice, se revine la denumirea consacrată astăzi şi, în timp, datorită selecţiei dure la admitere, liceul redevine în anii 60’-70’ o instituţie de elită în învăţământul românesc. O particularitate demnă de respectat astăzi este faptul ca în perioada comunistă când fiecare elev de liceu avea număr matricol la uniform, scris pe fundal albastru, cei din Lazăr aveau numărul matricol pe fundal bleu ciel, culoarea de tradiţie a liceului.

Liceul Lazăr a format o serie de personalităţi remarcabile ale societăţii româneşti însă cel mai important lucru de ştiut este că Lazăr-ul a şcolit cinci personalităţi culturale care au dat la rândul lor numele unor alte licee: Tudor Vianu, George Calinescu, Ion Barbu, Constantin Neniţescu şi Dinu Lipatti. Practic, Lazăr-ul este formator de formatori.

Avem amplasat un panou de onoare cu foşti lăzărişti: Constantin Tănase, Florian Pittiş, Margareta Pîslaru, Lia Manoliu sau Andreea Esca, doar ca să citez câteva nume din familia lăzăriştilor.

Astăzi, Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr a devenit prima şcoală pilot din România, unde elevii clasei a XII-a pot să îşi aleagă singuri materiile, în semestrul al II-lea.

Suntem de 162 de ani instituţie de prestigiu, am supravieţuit atâtor evenimente politice, de la Cuza până în zilele noastre (ne-am obţinut Independenţa, ne-am transformat în Regat, apoi Republica…războaie, ocupaţie, bombardamente, cutremure, revoluţie etc.) şi iată că suntem aici, în continuare vârf de lance în învăţământul românesc. Care este secretul? Dragostea…pasiunea… Nu poţi face performanţă fără implicare trup şi suflet! Avem cadre didactice de excepţie care sunt alături de elevi pe tot parcursul anilor de studiu, de o maximă seriozitate şi, mai ales, competenţă profesională, la care se adaugă, bineînţeles, conducerea liceului care susţine şi încurajează activităţile extracurriculare şi care coordonează activitatea cadrelor didactice, suntem peste 80 de profesori la care se adaugă personalul auxiliar şi nedidactic aproximativ 20 de cadre, având în grijă aproape 1300 de elevi şi împreună formăm marea familie lăzăristă.” – Sorin Mărgărit, profesor de istorie la Colegiul Național Gh. Lazăr din București

Foto: Sorin Mărgărit – Colegiul Național Gh. Lazăr

La Colegiul Național Gh. Lazăr din București istoria și tradiția se îmbină cu activitățile extrașcolare desfășurate în cadrul unor cluburi ancorate în actualitate prin metode creative și instrumente moderne. Sorin Mărgărit – profesorul de istorie al Liceului, împreună cu Alexia și Xavier – ”lăzăriști”  implicați în proiectele extracurriculare, ne-au făcut o scurtă prezentare a acestor cluburi.

DEPARTAMENTUL ARTISTIC
Printre amintirile cele mai frumoase ale unui lăzărist, se numără spectacolele cu sala plină la care toată lumea uită de ora care urmează și în schimb cântă și dansează. Acele spectacole sunt organizate de Departamentul Artistic, fiind una dintre cele mai cunoscute și dinamice activități ale liceului, acesta este clubul deschis tuturor celor cu înclinații artistice, de orice fel.

TRUPA DE TEATRU AS
Trupa de teatru AS a fost înființată în aprilie 2006 de către Andrei Gheorghe, fiind o trupă formată exclusiv din liceeni, elevi ai Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din București. În prezent, trupa este formată din 20 de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani. Activitatea trupei se desfășoară sub forma unor ateliere, având ca scop dezvoltarea personală a tinerilor prin intermediul educației teatrale. Noi credem că viitorul e legat de educarea tinerei generații. Educația teatrală vine în sprijinul educației formale și are un impact esențial în formarea personalității unui elev de liceu, prin dezvoltarea unor abilități de comunicare.

CLUBUL „ISTORICEȘTE”
Aici, am stat de vorbă cu Xavier Andrei, elev în clasa a XII-a, coordonatorul acestui proiect și unul din fondatorii clubului. Clubul are mai mult de doi ani şi este axat pe descoperirea unor subiecte mau rar abordate de elevi pentru a aduce la cunoştinţă atât subiecte din domeniul istoriei, cât şi al geografiei, al ştiinţelor şi artelor. Ideea a fost unui grup de cinci elevi care s-au gândit să creeze un grup pentru umaniştii din Liceul Lazăr. În prezent, clubul are peste 50 de membri, cinci departamente de redacţie, un department de imagistică şi un department de PR. În cadrul acestui club, a fost organizat concursul de istorie “Bucureşti Mon Amour”, dar şi evenimente culturale de impact – conferinţă cu Preşedintele Academiei Române – acad. Ioan Aurel Pop, interviuri inedite cu personalităţi din diferite domenii, vizite la instituţii de prestigiu.

”Istoricește s-a născut din dorința unor elevi de liceu de a aduce istoria mai aproape de tineri.
Prin articole, materiale video și evenimente am reușit să creăm o comunitate de oameni pasionați și dornici să afle mai multe despre ceea ce îi înconjoară. Departamentele noastre sunt: Departamentul de Redacție- Dacă pasiunea ta se poate transforma într-un articol! Acesta este locul în care fiecare membru are libertatea de a alege subiectele pe care le abordează! Departamentul de PR- Dacă vrei să înveți cum se promovează un proiect sau cum se crează un eveniment de la 0? Dacă da, te așteptăm cu brațele decshise! Departamentul de Imagistică- Dacă îți place să editezi, te pasionează artele vizuale sau pur și simplu vrei să încerci ceva nou, aici este locul perfect pentru tine!” – Xavier Chircu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național Gh. Lazăr

TED ED LAZĂR
Ted Ed Lazăr constă într-un curs de public speaking, ținut de liceeni pentru liceeni, după manualul oferit de TED. Cu alte cuvinte, învățăm împreună cum sa identificăm idei geniale, cum să construim și să susținem discursuri pe baza lor. De asemenea, în procesul acesta, legăm prietenii, prindem skill-uri de comunicare, de primit și oferit feedback constructiv.

LAZĂR MUN
Desigur, nu putem vorbi despre Colegiul Național „Gheorghe Lazar” fără a aduce în discuție numeroasele sale proiecte extracurriculare printre care se numără și LazărMUN, un eveniment foarte drag nouă care în anul 2022 se afla deja la a 3-a sa ediție.
Ce este un MUN, vă puteți întreba… MUN-urile sunt conferințe menite să simuleze adunările din cadrul Națiunilor Unite. Astfel, rolul acestor evenimente este de a le oferi liceenilor pasionați de relații internaționale, drept și politică oportunitatea de a dezbate teme de actualitate într-un cadru formal cât mai fidel conferinţelor internaţionale.
Dar, mai mult decat atât, sunt evenimente prin care elevii deprind abilități esențiale precum vorbitul în public sau construirea şi sustinerea unei argumentări.
Fără a mai intra în prea multe detalii, suntem mândri să anunțăm că LazărMUN va avea loc în luna septembrie a anului școlar viitor şi este deschis pentru toţi liceeni dornici să ni se alăture!

CLUBUL DE LECTURĂ
La Clubul de lectură am pus bazele unei comunități de cititori pasionați, care se ascultă unii pe alții, împărtășesc bucurii, tristeți și idei despre cărțile pe care le citesc. Ne împrietenim cu toții – boboci și elevi de-a 12-a, umaniști și realiști – fiecare opinie este încurajată și binevenită. Pentru noi Clubul înseamnă mai mult decât lectura – e un fel de „biblioterapie” de grup, care nu numai o dată ne-a ajutat să navigăm cu capul la suprafață prin apele tulburi ale pandemiei.

LAZĂR JUSTICE CLUB
Lazăr Justice Club este un club creat de adolescenți, pentru adolescenți, care urmărește crearea unei baze de cunoștințe în drept și filosofie, dezvoltarea gândirii critice a liceenilor de pretutindeni, prin intermediul unor cursuri susținute de profesori de la universități de prestigiu din Europa și România. Din toamna anului 2021, Lazăr Justice Club se desfășoară în format hibrid în cadrul Colegiului Național Gheorghe Lazăr. Urmăriți-ne pe @lazarjustice pentru detalii despre cea de a 4-a ediție, dar și pentru a afla când vă puteți înscrie la următoarea!

LAZĂR DEBATE CLUB
Ce e mai frumos decât să îți asculți colegii venind cu argumente pro și contra în legătură cu cel mai controversat subiect al lunii? Scopul clubului e de a te învăța să faci parte la o dezbatere academică, să îți dezvolți o gândire critică și să poți argumenta orice fel de subiect. Elevii din club participa periodic la competiții și în aproape fiecare an au cate un coleg selectat în lotul național. Înscrie-te și tu pentru a putea lua parte la meciuri, concursuri și pregătiri saptamanale alături de unii dintre cei mai buni traineri din România.

LAZĂR MOOT
Lazăr Moot este un eveniment care va aduce împreună elevii și studenții din București, pasionați de dezbateri și științe juridice. Un „moot” este o simulare de proces la tribunal, organizat sub formă de competiție. Participanții primesc detaliile unei spețe fictive, dezvoltată de organizatorii Lazăr Moot împreună cu profesioniști din domeniul juridic. Apoi se întâlnesc la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” pentru a dezbate speța în cauză în fața unor judecători – studenți la drept. La finalul celor două zile de competiție, va avea loc o ceremonie în cadrul căreia participanții cu cele mai bune prestații vor fi premiați.

PSIHOTOTEM
PsihoTotem este o revistă de psihologie ce activează în cadrul Colegiului Național „Gheorghe Lazăr”. Subiectele abordate sunt variate, de la articole despre psihologie, până la psihiatrie și neuroștiințe. Ne propunem să aducem aceste domenii mai aproape de tineri, iar prin evenimentele organizate de noi, dorim să dezvoltăm abilitățile de dezbatere și expunere a ideilor.

MEDxLAZĂR
MedxLazăr este clubul dedicat pasionaților de medicină, menit sa familiarize lăzăriștii cu deprinderi necesare viitoarei cariere, dar și cu materia de admitere. Periodic au loc întâlniri speciale în cadrul clubului, cu invitați care ne transmit din cunoștințele și din experiența lor – cadre medicale și studenți ai facultății Carol Davila. În plus, colegii de la SSMB ne oferă workshop-uri precum Basic Life Support, Cancel Breast Cancer si educație sexuală.

ANON TEENS
Un club nou în Colegiul Național Gheorghe Lazăr, coordonat de elevi, pentru elevi. ANON TEENS este un grup de sprijin pentru problemele adolescenței cu care ne confruntăm cu toții. Într-un spațiu safe și închis discutăm săptămânal pe o temă diferită, având ca scop sensibilizarea colectivului asupra anumitor aspecte ale acestei perioade, dar și discutarea acestora în școli, unde este cea mai mare nevoie. Prin toate temele și activitățile abordate, participanții au șansa sa se cunoască pe ei înșiși, să asculte povești de viață dintr-o perspectivă total diferită de a lor și ,de ce nu, să găsească persoane cu interese comune.

CLUBUL DUBLA 21
Clubul Dubla 21 este clubul de cinematografie al Colegiului Național „Gheorghe Lazăr”, recent organizat de un grup de eleve pasionate de lumea peliculelor. Educația prin filme nu este în vizorul adolescenților, iar acest club a fost creat cu scopul de a le oferi colegilor noștri o platformă unde pot să își împărtășească interpretările, ideile și emoțiile. Activitatea fiind bazată pe recenzii, redactorul cât și cititorul au ocazia să-și lărgească orizonturile cu abordările unice ale membrilor și cu diversitatea filmelor.

NOETIC LAZĂR
Noetic este un club de psihologie ce se adresează tuturor persoanelor care își doresc să descopere mai multe despre comportamentul uman și, totodată, să se descopere pe sine. Clubul organizează conferințe cu o multitudine de persoane specializate în domeniul psihologiei și creează teme de discuție între participanți pentru ca aceștia să facă schimb de idei și perspective.

LAZĂR CODING CLUBS
Lazăr Coding Clubs este un proiect fondat de lăzăriști care își propune să învețe elevii programare altfel față de modurile obișnuite. Aici elevii au oportunitatea de a învăța interactiv lucruri inedite precum programare pe obiecte, web development, app building, limbaje de programare diferite față de cele din programa școlară şi multe altele.
În curând, porțile Lazăr Coding Clubs se deschid pentru elevii pasionați şi dedicați care vor să învețe să programeze dincolo de barierele școlare.

LAZĂR DIPLOMACY
Lazăr Diplomacy este un club înființat de un grup de lăzăriști, dedicat diplomației, care caută să aducă în prim-plan acest domeniu nou în cadrul programelor extrașcolare și să-l facă mai accesibil pentru elevii de liceu din toată țara. Activitatea clubului se desfășoară prin cursuri, în format online sau fizic, în care invitații speciali discută alături de participanți pe teme predefinite, răspunzându-le la curiozități și întrebări, ceea ce face ședințele interactive și interesante.
Până la acest moment, clubul a susținut 5 cursuri împreună cu experți în domeniul diplomației. Primul webinar a fost pe tema „Introducere în diplomație” și a fost susținut de doamna Antonia Colibășanu, analist geopolitic și lector de relații internaționale la Școala Națională de Studii Politice și Administrație Publică. Următorul curs cu tema „Cum să reprezinți o țară periferică?” a fost susținut de domnul Claudiu Crăciun, lector universitar în cadrul S.N.S.P.A., dar și Expert pentru Comitetul Economic și Social European. Alte teme ale clubului au fost „ Stabilirea relațiilor diplomatice”, „United Nations” și „ Relația dintre război și diplomație”prezentate de domnii Mihai Cercel, Vlad Drăguș și Iulian Chifu.
De altfel, Lazăr Diplomacy folosește o pagină de Instagram, atât pentru a promova viitoarele cursuri și evenimente, cât și pentru a furniza materiale scrise care rezumă activitatea ședințelor, venind în ajutorul celor care nu pot fi prezenți, dar care sunt interesați.

Activități devenite tradiție: Parada de 9 mai, „Treptele Succesului”, Proiectul „Dear Santa”

Proiecte și activități desfășurate în liceu recent: Expoziția „Lazăr pe film”, Lansarea nr. 22 al Revistei LZR, Proiectul „Uniți în Diversitate! No Discrimination” (având ca scop promovarea valorilor europene de toleranță, respect reciproc și a drepturilor minorităților în rândul cetățenilor),Proiectul ”People & Planet: A Common Destiny” (având ca scop promovarea dezvoltării durabile).

La Clubul Istoricește am stat de vorbă cu Xavier Andrei, elev în clasa a XII-a, coordonatorul acestui proiect și unul din fondatorii clubului. Am aflat că acest club s-a înființat în urmă cu peste doi ani şi este axat pe descoperirea unor subiecte mau rar abordate de elevi pentru a aduce la cunştinţă atât subiecte din domeniul istoriei, cât şi al geografiei, al ştiinţelor şi artelor. Ideea a fost unui grup de cinci elevi care s-au gândit să creeze un club pentru umaniştii din Liceul Lazăr. În prezent, clubul are peste 50 de membri, cinci departamente de redacţie, un department de imagistică şi un department de PR. În cadrul acestui club, a fost organizat concursul de istorie “Bucureşti Mon Amour”, dar şi evenimente culturale de impact – conferinţă cu Preşedintele Academiei Române – acad. Ioan Aurel Pop, interviuri inedite cu personalităţi din diferite domenii, vizite la instituţii de prestigiu.

De asemenea, am cunoscut-o pe Alexia, elevă în clasa a XI-a, pasionată de jurnalism, de la care am aflat că  tot ce este semnificativ, noutate, actualitate, competiții, performanțe, imagine și PR este consemnat în Revista LZR care s-a transformat de-a lungul timpului dintr-o revistă a Lazărului, într-o revistă accesibilă tuturor liceenilor.

Revista LZR a fost reinventată în 2009, datorită ambiției unor tineri autodidacți, pasionați de jurnalism și tehnologie.
Echipa de aici, reușește să aducă informații despre tot ceea ce este nou în materie de educație, evenimente, probleme ale adolescenților și, de ce nu, gânduri, emoții, sentimente ale celor din generația lor. ”Organizată în 5 departamente, Revista LZR este una dintre activitățile liceului în care poți da glas pasiunii tale, fie că este vorba de scris, fotografie, design sau organizare. Reușim prin LZR să spargem tipare și să schimbăm etichete.”

Foto: Sorin Mărgărit – Colegiul Național Gh. Lazăr

Realizator: Camelia Teodosiu