Radio Târgu Mureș:  Despre „oameni care pun lucrurile în mișcare”

Radio Târgu Mureș:  Despre „oameni care pun lucrurile în mișcare”

180
0
Foto: „facem”

Organizația culturală „facem” – un suflu de energie artistică spre binele comunității

facem” este o organizație culturală fondată de câțiva tineri ambițioși din Târgu Mureș, puși pe treabă pentru a dezvolta proiecte inovatoare pentru comunitate. Scopul tinerilor este de a crea o serie evenimente culturale inedite care să aducă un plus de valoare comunității târgumureșene. Nu se consideră organizatori de evenimente, ci vor să fie cunoscuți ca „oameni care pun lucrurile în mișcare”!

Ovidiu Mărginean, manager de comunitate al organizației „facem” povestește despre importanța acțiunilor de voluntariat în viețile noastre, în special în timpuri în care putem oferi ajutorul semenilor noștri aflați în situații de criză, este esențial.

Tinerii organizației culturale „facem” se ghidează după valori precum loialitate și prietenie și au reușit să concretizeze idei inovatoare în proiecte care lucrează la întărirea țesutului cultural local.

În urmă cu patru ani, câțiva tineri din Târgu Mureș au înființat organizația non-guvernamentală „facem”, sub sigla căreia aveau să se desfășoare proiecte adresate ramurii sportive și culturii. Astăzi, acestor evenimente care au înflorit și contiună cu noi ediții, li s-au alăturat și alte idei care au prins contur și care doresc să devină proiecte cu mare impact pentru comunitatea locală.

„Zacusca de Artă” este proiectul de suflet al asociației „facem” din Târgu Mureș, care reunește, an de an, sute de iubitori de artă și frumos în jurul aceluiași sentiment de eliberare prin artă. Muzică live, vernisaje de pictură, expoziții de fotografie, spectacole de teatru și momente de dans, desfășurate în cetatea medievală a orașului sunt ingredientele unui festival reușit.

„Teatru în fața blocului” este un alt proiect pe care membrii „facem” îl organizează în parteneriat cu asociația mureșeană de evenimente culturale „3G HUB”, și care aduce spectacolele de teatru în fața spectatorilor, într-un spațiu neconvențional, în aer liber. Astfel, tinerii doresc să faciliteze accesul la teatru pentru întreaga comunitate mureșeană, reprezentațiile dramatice având loc în fiecare cartier al orașului, desfășurate în parcul din jurul blocului. Mici spectacole care aduc o esență în fața spectatorului, la el acasă.

„Muzică în perimetru” este un eveniment care reunește o serie de concerte de muzică live care au loc în curțile unor clădiri de patrimoniu local. Prin aceste manifestări culturale, membrii organizației „facem” doresc evidențierea potențialului turistic al unor instituții de patrimoniu din județul Mureș.

Dacă ești un operator cultural, aflat la început de drum, într-un oraș în care manifestările artistice sunt restrânse și vrei să pui pe roate proiecte culturale, trebuie să îți creezi un portofoliu pentru a putea primi susținere financiară. Sprijinul poate veni și din partea oamenilor care iubesc arta, în toate formele ei,  ne mai spune Ovidiu Mărginean, manager de comunitate al organizației „facem”.  

Liga studenților Tg-Mureș, organizația culturală „facem”, Cercetașii României și Lado Cluj, cu sprijinul Direcției de asistență socială Mureș au amenajat o bancă de provizii destinate refugiaților ucraineni care au ajuns în Târgu Mureș. În ultimele săptămâni, eforturile tinerilor s-au concetrat în ajutorarea aplicată a civililor din țara vecină.

Voluntari implicați, membrii „facem” consideră că cele mai frumoase lucruri în viață nu sunt cele pe care le vedem sau auzim, ci sunt cele pe care le simțim, iar pentru asta trebuie mai întâi, să oferim din suflet, pentru suflet.

„Când faci voluntariat ai un sens. Faptul că atenuezi, prin acțiunile tale,  efectele negative ale unor întâmplări, este de ajuns.” – Ovidiu Mărginean

Inițiatori a zeci de proiecte ambițioase, membrii asociației culturale „facem”, motivați de președintele organizației, Horia Grigoraș, îi invită pe tineri să iasă din zona de confort. Iubitorii de voluntariat pot oricând să intre în comunitatea de tineri mureșeni curajoși, #facemvoluntariat, în care, pe lângă voluntariatul de toată zilele, tinerii sunt invitați să se bucure de experiențe de neuitat.

În această perioadă, organizația „facem” a creat o strângere de fonduri pe rețelele de socializare. Oamenii sunt invitați, astfel, să se alăture inițiativei tinerilor și să doneze pentru susținerea refugiaților ucraineni.

Realizator : Veronica Ilie

Fotografii : Organizația culturală „facem”