Radio Timișoara: Cu scriitorul Robert Șerban, despre lumea în care Împăratul e...

Radio Timișoara: Cu scriitorul Robert Șerban, despre lumea în care Împăratul e gol

12
0
Credit foto: Ariana Vulpe

Intrăm într-o  lume stranie, amuzantă, paradoxală, vom bea “o licoare stranie și totuși familiară, cu al cărei gust ne vom  obișnui treptat”.

Oamenii în trening ai lui Robert Șerban, sunt oameni ca noi toți, prinsi în situații limită de viață, forțați să coboare în subterană. Citind veți afla ceva în plus despre voi, de pildă dacă, în ciuda a tot ce ne uniformizează diform, mai sunteți în stare să reacționați omenește în fața ”cinstitelor încurcături de situație”. Dacă vă permiteți să activați punctele vulnerabile. Nu vă ascund că, scriitorul se comportă ca un chirurg cu experiență, știe cât va tăia și cât de mult va controla durerea provocată.

Am ales spectacolul vizual și senzorial  al unui scriitor, care, ca toți scriitorii adevărați, face autoterapie privind în jur cu îngăduință, cu ironie, cu teama de ridicol.

Oameni în trening

„Robert Șerban se avântă în proză cu același elan, cu aceeași poftă de a crea lumi ca în poezie. Își încordează mușchii, își reglează respirația, se așază reglementar la startul probei de 100 de metri, așteaptă semnalul și țâșnește. Dar ca să ajungi la finiș ca un campion e nevoie de accelerație, fuleu și viteză. Le are Robert? Le are. Adică simte (și știe) cum să aducă proza la linia de sosire, din fraze puține, cu tensiunea în crescendo, cu un pas epic bine reglat, precipitat spre cele mai neprevăzute finaluri. Iar ceea ce îți rămâne în minte după ce ai asistat la spectaculoasa cursă contracronometru e imaginea unei lumi ciudate. O lume a periferiei, când veselă, când mai degrabă tristă, când viu colorată, când dezolant de cenușie, în care se trăiește paroxistic, dar cel mai des se moare. Robert Șerban, autorul acestei lumi, aleargă prin ea ca un prozator în trening. Doar că pe echipamentul lui stă scris Nike.” (Adriana Babeți)

ROBERT ŞERBAN (n. 1970, Drobeta-Turnu Severin) este scriitor, jurnalist şi editor. Absolvă cursurile Facultăţii de Arte şi Design şi pe cele ale Facultăţii de Construcţii, ambele din Timişoara. Are o prezenţă apăsată in viaţa culturală a Timişoarei: simpozioane, conferinţe, lansări de carte, articole in presa locală. Conduce Editura Brumar, unde publică volume ale unor poeţi, prozatori şi eseişti de calitate. Poeziile lui sunt traduse în engleză, franceză, polonă, cehă, olandeză, norvegiană, suedeză, arabă, ucraineană etc. Ca poet, primeşte premii din partea Uniunii Scriitorilor, precum şi a revistelor Observator culturalLuceafărulPoesis etc. Ca jurnalist şi om de televiziune, i se decernează Premiul Tânărul Jurnalist al anului 2002, Premiul pentru Talk-show TELEVEST, Premiul Festivalului Internaţional al Televiziunilor Locale şi Regionale, Premiul Festivalului 7 ARTE, Premiul SIMFEST 2011 etc. Pe lângă volumele proprii, apare într-o serie de volume colective (Cartea cu buniciRăcani, pifani şi veteraniO mie una de poezii româneştiScriitori pe Calea RegalăOdă la VodăPrima mea beţie etc.). Cărţi: Fireşte că exagerezOdyssexPiper pe limbăA cincea roatăBarzaconiiOchiul cu streaşinăCinema la mine-acasăMoartea parafină.

Realizator: Simona Pele