„Ion Luca Caragiale – 170 de ani de la naștere“

„Ion Luca Caragiale – 170 de ani de la naștere“

75
0
Academia Română

Pe unul din rafturile Bibliotecii noastre, găsesc o invitație care îmi reamintește că acum 170 de ani  s-a născut cel al cărui umor aparte este extrem de prezent prin tipologia personajelor create și a situațiilor tipice acestora – Ion Luca Caragiale.

Invitația este din partea Academiei Române pentru vernisajul expoziției „Ion Luca Caragiale – 170 de ani de la naștere“ ce poate fi vizitată până pe 18 februarie 2022. Expoziția reunește piese din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române și al Muzeului Național al Literaturii Române, pentru a reconstitui, într-o serie de repere esențiale, întregul parcurs al biografiei publice și artistice a lui Ion Luca Caragiale. Gazda evenimentului a fost prof.ing. Nicolae Noica, director general al Bibliotecii Academiei Române.

Numerele din periodicele „Telegraful“, „Revista contemporană“, „Ghimpele“, „Claponul“ vorbesc despre debutul jurnalistic al lui I.L. Caragiale, inițial cu pagini de poezie, apoi ca ziarist acid și ironic, ce anunță umorul lucid al viitorului dramaturg.

„România liberă“, „Moftul român“, „Convorbiri literare“ ilustrează secvențe din opera sa, începând cu schițe, povestiri și continuând cu marile piese, devenite clasice și intrate în circuitul teatral românesc.

Expoziția este completată cu o serie de manuscrise ale operelor lui I.L. Caragiale, ediții princeps, corespondența sa cu personalități culturale și literare ale timpului, precum Iacob Negruzzi, Petre Missir, Alexandru Vlahuță sau Titu Maiorescu, cel care, în calitate de ministru al Instrucțiunii Publice, îl numește în 1888 director la Teatrul Național din București. Colecția de fotografii expuse prilejuiește întâlnirea cu membri ai familiei scriitorului – fiul cel mare, Mateiu, autorul celebrilor „Crai de Curtea Veche“ și Luca, băiatul cel mic, aflat alături de Caragiale în autoexilul său berlinez; sau cu personaje celebre precum Aurel Vlaicu, Șt.O. Iosif, George Coșbuc, Cella Delavrancea.

Evenimentul organizat de Biblioteca Academiei Române în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române s-a bucurat de prezența unor personalități pe care le puteți asculta pe parcursul emisiunii. Este vorba despre acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Eugen Simion, președintele Secției de literatură și filologie, criticul de artă Pavel Șușară și prof.univ. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române.

Genericele ”momente și schițe”, în sensul mai larg al scrierilor lui Caragiale, au avut parte de critici și reacții negative din partea celor deranjați de ironia și sarcasmul cu care marele dramaturg amenda tarele vremii și tarații societății.

Acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, pornește de la această publicitatea negativă care i-a adus lui Caragiale mai multă faimă, precum și aprecierea incontestabilă a publicului, pentru ca, în final, să evidențieze genialitatea și patriotismul marelui dramaturg.

Ziarist, poet, pamfletar, dramaturg, nuvelist, comentator politic, conferențiar, director de teatru, patron de berării … Caragiale a rămas deplin conștient de valoarea sa, indiferent dacă a fost contestat sau adulat. Despre el, George Călinescu scria: „Este la Caragiale un umor inefabil ca și lirismul eminescian, independent de orice observaţie ori critică, constând în «caragialism», adică într-o manieră proprie de a vorbi. Teatrul lui e plin de ecouri memorabile ce au asupra spectatorului efectul delirant pe care melodia operei italiene o are asupra publicului. Spectatorul ia fraza, vrăjit, din gura actorului şi o continuă singur”.

Acad. Eugen Simion, președintele Secției de literatură și filologie a Academiei Române, vorbește despre sensibilitatea aparte a lui Caragiale care rămâne unul dintre cei mai citiți scriitori, în ciuda faptului că valoarea operei sale a fost contestată de unii critici.

Nenea Iancu ”a câștigat bătălia cu posteritate” adeverindu-se una dintre cugetările sale: „Celebru este unul care începe să trăiască după ce a murit”.

De altfel, acad. Eugen Simion nu își ascunde nedumerirea față de poziția pe care a avut-o criticul Eugen Lovinescu față de opera lui Cargiale despre care spunea că este perisabilă în timp.

Criticul de artă Pavel Șușară se oprește la o secțiune importantă a expoziției care prin litografiile graficianului Aurel Jiquidi recreează atmosfera pieselor de teatru caragialiene, iar momentul de final al evenimentului dedicat lui Ion Luca Caragiale la 170 de ani de la naștere,  a fost  scurt, dar bine marcat de directorul Muzeului Național al Literaturii Române – prof.univ. Ioan Cristescu: care ne citește catrenul profesorului Ștefan Cazimir:

„Sub cerul vastu al pălăriei sale,
Pășim cu toții, sinceri și onești,
Mărire ție I.L. Caragiale,
Cu noi ai fost, cu noi vei fi și ești.”

Expoziția „Ion Luca Caragiale – 170 de ani de la naștere“ este organizată de Cabinetul de Manuscrise-Carte Rară, Cabinetul de Stampe, Serviciul Catalogare Periodice din Biblioteca Academiei Române și de Muzeul Național al Literaturii Române. Curator: Gabriela Dumitrescu.

Fotografii: Academia Română