O ”Românie de nota 10” înseamnă și ”România pentru fiecare copil” – un program de amploare care poate fi înțeles și susținut, prin implicare și atitudine pozitivă, de fiecare dintre noi; un program despre care vom vorbi cu invitata emisiunii – Cristina Badea – specialist programe la reprezentanța UNICEF din România.
Proiectul „România pentru fiecare copil. Asigurarea incluziunii sociale – ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul copiilor celor mai vulnerabili din România” este finanțat de Granturile Norvegiene 2014-2021 prin intermediul Programului Dezvoltare locală administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.
”România e acasă pentru 3,7 milioane de copii. Dar nu toți se simt ca acasă. Privați de servicii de sănătate și educație, cu acces limitat la resurse de bază – mâncare, apă curentă, căldură, mediu de creștere stabil și sigur, victime ale sărăciei, excluziunii, discriminării, abuzului fizic și emotional, 35% dintre copii vin pe lume în familii aflate la risc de sărăcie sau excluziune socială. Odată cu suferințele lor, viitorul întregii societăți se colorează în gri. Să nu ai siguranța unei mese zilnice, să nu ai apă caldă sau încălțări cu care să mergi la școală, să îți fie mereu frică, rușine, foame. Să nu știi ce înseamnă încrederea, curajul, alinarea, să nu știi cui să ceri ajutorul și pe cine te poți baza când suferi, când ai nevoie de încurajări sau doar de o șansă să știi și să arăți ce poți.” Acesta este doar un fragment din prezentarea oficială a programului Unicef – România pentru fiecare copil care a fost lansat pe 1 iunie 2021, de Ziua Copilului, și durează până în 2023.
”Prin îmbunătăţirea accesului la servicii de calitate (servicii comunitare şi specializate integrate), echitabile şi coordonate în domeniul educației, al sănătății și al protecției sociale, precum şi prin promovarea unor norme sociale care susțin drepturile copiilor, România pentru fiecare copil va rupe cercul vicios al sărăciei şi excluziunii, care se repetă din generație în generație, şi va crea un cerc virtuos al dezvoltării, oportunităţii şi incluziunii.
Altfel spus, fiecare copil va fi ocrotit, se va juca, va învăța să viseze și să facă pași pentru a își îndeplini visurile, se va dezvolta sănătos, va avea acces la servicii de sănătate, la educație incluzivă de calitate, va putea să își exprime opiniile față de decizii care îi privesc viitorul.” – https://www.unicef.org/romania/ro/romania-pentru-fiecare-copil
Cele prezentate de UNICEF sunt câteva puncte importante pentru soluția bazată pe asigurarea unor servicii sociale, medicale și educaționale – servicii integrate care să fie ca o plasă de siguranță în cadrul comunităților unde oamenilor le pasă ce se întâmplă cu copiii vulnerabili, din familii defavorizate.
Invitata emisiunii, Cristina Badea, specialist programe UNICEF ne va explica ce înseamnă „România pentru fiecare copil” – o acțiune de amploare bazată pe munca în teren a specialiștilor și pe succesul unor proiecte anterioare bine primite de localnici și de autorități.
De asemenea, vom afla cum sunt implementate, în cele cinci localități din județele Bacău și Brașov, serviciile comunitare specializate și integrate din programul „România pentru fiecare copil”, precum și informații importante despre cele trei componente: iniţiativa „Localități Prietene ale Copiilor”, Centrele comunitare integrate și Educația incluzivă de calitate.
Citind prezentarea programului „România pentru fiecare copil”, abordată pe site-ul UNICEF cu sensibilitate și emoție mi-a rămas în minte fraza:
”Ca să fim bine toți, trebuie să fim bine fiecare în parte. Acesta nu este un privilegiu pentru copii, ci e dreptul fiecăruia dintre noi de a avea șanse egale, indiferent de mediul în care venim pe lume.”
Realizator: Camelia Teodosiu
Sursa foto: UNICEF România