Despre frumusețea și noblețea echitației cu Marilena Mladin, Președinta Federației Ecvestre Române

Despre frumusețea și noblețea echitației cu Marilena Mladin, Președinta Federației Ecvestre Române

558
0

De această dată, vă propun ca subiect, frumusețea și noblețea echitației, sportul ecvestru în care relația om-cal se construiește cu o inteligență emoțională aparte.

Poposim, așadar, la Federația Ecvestră Română care a luat ființă în luna decembrie a anului 1930 …cu întreruperi, reveniri și reînfințări, perioade mai bune sau mai grele…; cert este că, acum, activitatea acestei organizații este înfloritoare – numărul sportivilor crește annual, în  prezent fiind peste 1100 de membri legitimați și  peste 1000 de cai, în cele 81 de cluburi afiliate, așa cum aflăm de la Marilena Mladin – Președinta Federației, invitată în Biblioteca de Bucurii pentru a ne oferi cât mai multe informații despre sportul ecvestru.

Marilena Mladin,absolventă de studii economice și juridice, ne împărtășește cum a ajuns să se implice, încă din studenție, în acest domeniu și pune în valoare pasiunea pentru sportul ecvestru: ”Călăria sau echitația este unul dintre cele mai frumoase și mai nobile forme de sport pe care puțini au ocazia să-l practice, dar de care toți se îndrăgostesc din clipa în care încep să o facă”.

Individualitatea nu prea își găsește corespondent, în acest domeniu pentru că, mai ales în relația cal-călăreț, vorbim despre o prietenie aparte și un parteneriat construit cu o echipă extinsă – îngrijitor, dresor, antrenor, medic veterinar…

Marilena Mladin  ne prezintă activitatea desfășurată în cadrul Federației Ecvestre Române și ne descrie principalele discipline ecvestre, atât cele olimpice: Obstacole, Dresaj, Concurs Complet, cât  și cele neolimpice: Atelaje, Anduranță, Voltijă; și, de anul trecut, la aceste discipline s-a afiliat și Tirul călare, cu arcul.

Munca asiduă în cadrul Federației și a cluburilor afiliate începe să își vadă rodul la competițiile internaționale de anvergură.

La Atelaje, Varga Roland a devenit, în 2019, primul campion mondial la categoria cailor de 5 ani.

La Obstacole, cea mai populară disciplină, Andrea Herck este clasat actualmente pe locul 257, la nivel mondial.

O premieră a fost și un onorabil loc 7 obținut de Lisa Candin la Finala Campionatelor Mondiale ale cailor tineri.

La concursurile de anvergură, pe echipe, sportivi precum Ionuț Ursache, Ionel Bucur, Ionuț Bucur și Norbert Schumann s-au regăsit mereu în lista premianților.

Tot o premieră a fost, anul trecut, și participarea la Campinatele Mondiale de Anduranță a sportivilor: Răzvan Ștefănescu (160 km parcurși – loc 23, situat în primul sfert al clasamentului) și Radu Ciubuc.

La Campionatele Balcanice, la toate disciplinele la care s-a participat, imnul Romaniei a fost nelipsit.

Iată performanțe care îi motivează pe cei de la Federația Ecvestră Română să se implice și mai mult.

Realizator: Camelia Teodosiu

Sursa foto: facebook Federația Ecvestră Română, cu acordul doamnei Marilena Mladin – Președinta FER