Radio Târgu Mureș : Valentin Hoța – pilotul care sfidează legea gravitației

Radio Târgu Mureș : Valentin Hoța – pilotul care sfidează legea gravitației

597
0

Despre performanța la nivel mondial în acrobația cu planorul, cu pilotul mureșean Valentin Hoța

Pentru mulți dintre noi, planorul pare că sfidează legea gravitației și funcționează printr-un soi de magie. Este un aparat de zbor care nu are motor și care depinde numai de condițiile meteo și de abilitățile pilotului pentru a zbura. Acrobațiile cu planorul încântă ochii privitorului, însă pentru pilot experiența zborului este pe cât de spectaculoasă, pe atât de solicitantă.

Cu pilotul mureșean Valentin Hoța am povestit într-un interviu, despre încrederea în sine pe care trebuie s-o aibă un pilot când depinde doar de propriile cunoștințe în aer. Nu și-a transformat pasiunea în profesie dar a gustat și a savurat înălțimile în drumul său spre performanța dorită.

Cu toții ne-am imaginat la un moment dat, mai ales în copilărie, cum ar fi să plutim în înaltul cerului, să zburăm. Într-o formă sau alta, în timp, mulți dintre noi am și reușit să facem acest lucru. Însă pe unii visarea, talentul și munca i-a dus mult mai departe. Valentin Hoța a copilărit în apropierea Aerodromului Mureș și le spunea de mic părinților că vrea să devină „șofer de planor”.

A început primele lecții de zbor la 16 ani și de atunci își menține vie dorința de a obține performanță în acest sport aviatic. Astăzi, Valentin este pilot instructor voluntar și sportiv al Aeroclubului României, campion mondial la acrobație cu planorul, titlu obținut împreună cu lotul național al României la campionatele mondiale din Polonia, de anul acesta.

Când pilotezi un planor devii una cu cerul, cu vântul, cu aerul. Instinctul zborului se dobândește, nu ne naștem cu el ca păsările, însă acestea devin prietenele piloților în timpul zborului. Un stol de păsări care zboară în cerc indică prezența curenților ascendenți. Viteza de zbor se obține printr-o pierdere de înălțime constantă, iar pilotul trebuie să fie și un bun meteorolog, pentru a putea interpreta instantaneu toate situațiile meteo, care apar în timpul zborului.

„Nu vei reuși cu niciun simulator de zbor, cu nicio consolă să simți senzația de libertate din timpul zborului sau sunetul planorului care taie aerul. Nu ți le poți imagina, trebuie să le trăiești.”  (Valentin Hoța)

Valentin Hoța s-a specializat în tehnica de pilotaj și a ales să practice la nivel înalt acrobația cu planorul. În cadrul competițiilor piloții urmăresc efectuarea cât mai precisă a secvențelor din programul de zbor, reprezentate, pe înțelesul tuturor, prin linii și cercuri.

„Pentru mine acrobația a împlinit visul zborului. De mic vizualizam că mă dau peste cap pe cerul patriei.”

Anul 2021 a adus mari performanțe în domeniul aviatic țării noastre. Echipa națională de zbor acrobatic cu avionul „Șoimii României” a câștigat locul 3 și medaliile mondiale de bronz pe echipe la cea de-a 14-a ediție a Campionatului Mondial de Zbor Acrobatic.

România este campioană mondială en-titre și la zbor acrobatic cu planorul, titlu cucerit prima oară la ediția din 2019, anul acesta performanța fiind confirmată, grație măiestriei și talentului piloților de planor ai lotului național, antrenați de Cristian Iorgov: Octav Alexan, Daroczi Lorand, Gal Zsolt și Valentin Hoța. Sportivii au adus României o performanță uriașă în planorism, ocupând locul 1 la Campionatul Mondial de Acrobație cu Planorul, desfășurat în perioada 28 iulie – 6 august 2021, în Leszno, Polonia.

Și în probele individuale piloții români au reușit o performanță extraordinară: băimăreanul Octav Alexan a obținut o medalie de aur, iar mureșeanul Valentin Hoța s-a întors acasă cu două medalii de argint. Despre cum s-a desfășurat competiția ne-a povestit în detaliu Valentin, care se află la cea de-a treia participare la un campionat mondial. La precedentele participări a obținut locul 22 în 2016 (a doua clasare a unui pilot român) și locul 12 în 2017. În clasamentul general individual, Valentin se clasează acum pe poziția a 6-a.

Ne-a oferit detalii interesante despre provocările competiției, într-o zi potrivnică, din punct de vedere al condițiilor meteo și despre decizia de a performa pentru a aduce victorie echipei, în detrimentul obținerii unui record personal.

Valentin Hoța provine dintr-o familie cu tradiție în sport, mama sa a fost cel mai tânăr portar din lotul național de handbal, tatăl a obținut rezultate notabile în cicilism, iar fratele său face performanță la triatlon. Motivația de a-și concretiza visul și de a deveni pilot a devenit astfel una puternică pentru Valentin. A avut ca țintă performanța în sportul aviatic de acrobație cu planorul și a reușit.

Activarea în domeniul aviației i-a adus împliniri lui Valentin și pe plan personal, și-a cunoscut viitoarea soție. În perioada pandemiei, activitatea în domeniul aviației nu a fost una intensă, astfel că piloții și-au dezvoltat noi pasiuni, însă tot cu gândul la aparatele de zbor preferate. Valentin este pasionat de fotografie și ne-a mărturisit că atunci când nu pilotează un planor, îl fotografiază.

Orice persoană pasionată de zbor poate învăța să piloteze un planor. Aeroclubul „Elie Carafoli” Târgu Mureș oferă cursuri, în mod gratuit, tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 23 ani. Pentru a obține un brevet de pilot, cursanții învață, pe parcursul a trei luni, noțiuni de bază în aviație, sunt apoi supuși unor teste teoretice și unei probe de admitere la zbor, urmând etapa de zboruri efectiv. Costurile sunt suportate în întregime de Aeroclub.

În calitate de  pilot instructor Valentin Hoța îi invită pe toți tinerii pasionați de zbor, să se înscrie la cursurile din cadrul Aeroclubului Mureș, invitația fiind însoțită și de un sfat de încurajare:

„Aviația te maturizează și îți dă puteri și resurse pe care nici nu știai că le ai.”

Victoria de anul acesta face ca țara noastră să fie o concurentă aprigă pe scena mondială a acrobației cu planorul. Membrilor lotului național le aducem mulțumiri și încurajări, cu dorința ca acest sport aviatic să capete interesul și admirația cuvenite. Le dorim mult succes în competiția mondială de acrobație cu planorul din 2022, care se va desfășura în Franța.

Realizator: Veronica Ilie