Radio Constanța: Cea mai mare pictură murală din lume, cu rol purificator

Radio Constanța: Cea mai mare pictură murală din lume, cu rol purificator

20
0
default

Pe o plajă din Constanța a fost lansată, în luna septembrie, cea mai mare pictură murală care purifică aerul din lume. Realizată cu vopsea purificatoare pe o suprafață de 2.000 de mp2, pe zidul plajei Reyna, lucrarea de artă murală „Reflexii marine – Fața nevăzută a poluării” transmite un mesaj cu puternic impact vizual asupra problemei poluării apelor cu deșeuri și asupra impactului acestora asupra ecosistemelor acvatice.

Creația a fost realizată de artistul constănțean Alex Baciu, în cadrul programului “Acționăm pentru Ape”, dezvoltat de Asociația Act for Tomorrow, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța.

Pictura transformă zidul gri care înconjura până nu demult plaja, într-o operă de artă, unică la nivel mondial, care are capacitatea de a filtra aerul asemenea unei păduri de 88 copaci maturi. Totodată, într-un an aceasta elimină 112 kg de oxizi de azot, absoarbe 95 de kg de CO2 și neutralizează echivalentul gazelor emise 428 de mașini Euro6.

Elementul principal al picturii realizate în doar 30 de zile de artistul Alex Baciu, cu sprijinul artistului vizual Ciprian Tauciuc, este portretul unui om care poartă în mână un binoclu ce reflectă și scoate la suprafață deșeurile din apă care, chiar dacă nu sunt întotdeauna vizibile, afectează mediul marin. Un alt element inedit al picturii este caligrafia cuvântului Constanța realizată special de către Sabina Kipara, artistă română specializată în design grafic, iar în partea opusă se regăsește un ecran de proiecție uriaș, având dimensiunea de 120 mp, pe care vor fi proiectate o gamă variată de filme dedicate constănțenilor și turiștilor.

Pictura lui Alex Baciu reprezintă un manifest împotriva poluării apelor din întreaga lume, iar mesajul transmis de artist către oameni este de a privi natura prin ochii ei, de a deveni un aliat pentru aceasta și pentru menținerea ei curată și sănătoasă. Poluarea naturii reprezintă o reflexie a unei realități pe care noi nu o vedem, iar această formă de reprezentare care are în centru omul este o metodă de a face această realitate mai vizibilă și a de a o aduce la suprafață.

Redactor – Magda Vîjaică