Maria Uca Marinescu – Bucuria este esența vieții

Maria Uca Marinescu – Bucuria este esența vieții

168
0

În spațiul Bibliotecii de Bucurii se află invitată Uca Maria Marinescu  pentru care viața înseamnă bucuria permanentă de a explora și de a descoperi oameni, locuri, fapte… pentru că iubește planeta cu tot ceea ce dă pulsul acesteia. Iubește oamenii, crede în prietenie, în valorile morale și spirituale care sunt repere pentru a trăi în pace, fără conflicte cu noi înșine și cu cei din jur.

Maria Uca Marinescu – prima femeie care în anul 2001, la vârsta de 61 de ani, a atins pe schiuri cei doi poli ai Pământului. Ambele performanțe care au avut loc într–un singur an calendaristic au fost realizate în cadrul unor expediții polare ghidate de tipul „ultimul grad”.

Uca Marinescu este președintele Comisiei de Sport și Mediu din cadrul Comitetului Olimpic Român și ca o recunoaștere a activității și performanțelor sale, la data de 15 iulie, președintele României i–a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Ofițer.

Uca Marinescu a ales să vadă și să exploreze lumea nu ca turist, ci ca un om care înțelege bucuria și tristețea semenilor și, așa cum vom afla pe parcursul discuției noastre, multe din expedițiile solitare sau de grup au venit ca niște chemări ale sufletului.

Maria Uca Marinescu începe prin a ne mărturisi bucuria călătoriilor și căutărilor ei: ”Este esența vieții, de fapt, bucuria. Fiecare expediție, fiecare călătorie a mea a fost o bucurie. Am căutat să ajut oamenii și să învăț de la ei cât mai mult.”

Despre cum își organizează plecările și ce o inspiră în alegerea destinațiilor, mai ales în zonele greu accesibile omului de rând – Antarctica și Polul Sud, Tibet, Nepal, Valea Caucazului și multe alte locuri în care nici cu gândul nu ajungi, cum s-ar spune în poveste, Uca Marinescu ne povestește:
”Zona pe care încerc tot timpul să o cunosc este zona istorică.(…) Înveți de la ceste populații, din aceste zone, cum să trăiești. Captezi de la ei. Și trăiesc frumos. (…) Au fost multe expediții ale mele când eu nu am știut unde plec… Sigur, eu citesc foarte mult. Am toată biblioteca plină de istorie, de geografie…Dar nu știu unde plec și este chemarea care vine spre mine. Gata! Acolo o să plec!”

Finalul emisiunii surprinde mesajul transmis de Uca Marinescu pentru cei dornici de bucuria și frumusețea vieții:
”Suntem cetățeni ai acestei Terre care a fost casa și trebuie să rămână casa noastră. Nu trebuie să o distrugem! Cu nimic.”

Realizator: Camelia Teodosiu