Victoria Bizon – povestea Șezătoarei București

Victoria Bizon – povestea Șezătoarei București

222
0

Bun găsit, vă spune Camelia Teodosiu, din spațiul în care dorim să aducem cât mai multă inspirație pentru liniștea și frumusețea sufletului!

De această dată, vă invităm la șezătoare, pentru a învăța câte ceva despre cusutul iei nostre tradiționale – o inițiativă pornită în mijlocul Bucureștiului de Victoria Bizon. Acesta este numele invitatei noastre căreia nu prea îi place să vorbească despre sine, ci despre ceea ce lasă în urmă – implicare și dragoste pentru valorile tradiționale reflectate în multe activități și evenimente inspirate de frumusețea cămășii românești.

Doamna Victoria Bizon se prezintă publicului cu fermitate, modestie și foarte firesc. Cuvintele se rostogolesc nerăbdătoare atunci când descriu detalii despre această inițiativă mai puțin obișnuită în mediul urban – Șezătoarea București: „Mă numesc Bizon Victoria, am 68 de ani, în prezent pensionară. Am lucrat 40 de ani asistentă de pediatrie; nouă ani nou-născuți și restul pediatrie…Deci, iubesc foarte mult copiii. Am o fiică și probabil ăsta a fost motivul de am ajuns eu la șezătoare. În dorința de a-i coase o cămașă, în momentul în care m-am pensionat și am considerat că am mai mult timp liber, m-am apucat să caut informații despre coaserea unei cămăși…”

Cusutul cămășii tradiționale nu pare a fi deloc o treabă simplă și Victoria Bizon ne mărturisește de la cine au învățat să coasă, la început:  ”…am fost ajutate de un bărbat. (…) Se numește Nelu Dumitrescu el fiind din Vrancea.(…) Vă rog să mă credeți că este cel mai bun profesor pe care îl are România pe cusături. Nu există altcineva.”

Inițiativa Victoriei Bizon de a face Șezătoarea București a stârnit interesul celor care au dorit să-i urmeze exemplul.  Astfel, membrele grupului de lucru pasionate de croiala și cusutul iei au pornit prin țară ca să se documenteze, dar și să împărtășească altora din experiența lor, organizând o serie de evenimente.