Radio Timișoara: Și atunci, ce e libertatea?

Radio Timișoara: Și atunci, ce e libertatea?

37
0

Un film de Andrei Zincă despre Siberia românescă

În timpul unei nunți, un profesor de istorie din Herculane este luat cu forța de comuniști, alături de soția lui și de alți șapte oameni. Grupul e deportat în Câmpia Bărăganului, unde trebuie să supraviețuiască într-o zonă pustie și aridă în condiții infernale. Ei sunt doar câțiva dintre cei 40.000 de oameni strămutați de comuniști din Banat în Bărăgan, în 1951, în ceea ce s-a numit ”Siberia românească”.

Premiul Publicului pentru film străin la Festivalul Internațional de la Sedona (Arizona, SUA, 2021);
Premiului Publicului la Festivalul Filmului Sud-Est European de la Los Angeles (2021).

Andrei Zincă, fiul scriitorului Haralamb Zincă și regizorul unora din cele mai cunoscute filme și seriale, atât din România cât și din Statele Unite ale Americii, vorbește despre ce înseamnă libertatea și care sunt caracteristicile unui suflet liber într-o societate în care definiția libertății este incertă.

După o perioadă de grea încercare pentru omenire, când libertatea ne-a fost îngrădită din cauza pandemiei provocată de coronavirus, regizorul Andrei Zincă s-a întors în țară pentru lansarea filmului ”Și atunci… ce e libertatea?” – „Un film regizat din perspectiva zilei de astăzi, dar care prezintă libertatea bazată pe evenimente reale și pe concluziile lor în acea experiență cumplită pe care au avut-o oamenii la începutul anilor ‘50, în comunism, pe care eu o generalizez într-o societate totalitaristă”.

Stabilit de multă vreme în Statele Unite Ale Americii, regizorul este în măsură să ne dea răspunsul atunci când în mintea noastră se ridică multe semne de întrebare legate de locul în care se află libertatea supremă, SUA sau România, dar cu simplitatea ce-l caracterizează, maestrul Andrei Zincă ne spune:

„Libertatea supremă, unde este? În sufletul nostru. Libertatea are un preț oriunde te-ai duce, dacă tu consideri că începi să obții libertatea înlăuntrul unui sistem, fiecare sistem are un preț pe care ți-l va pune pe libertate și ți-o va da pe bucățele și în momentul în care muști din momeală va încerca să te manipuleze, să te mențină în mrejele acestea ale iluziei. Cred că în momentul în care intri în această iluzie, pe care sistemul o creează, nu ai să găsești decât ceea ce sistemul are să-ți dea, nu acea libertate după care tânjești și pentru care ne sacrificăm timpul”

De-a lungul timpului, s-a spus că un popor care nu-și cunoaște istoria este condamnat să o repete, însă despre acest aspect regizorul ne spune:

„Astăzi, tineretul încercă să înțeleagă trecutul, să înțeleagă istoria, iar eu cred că un popor care își cunoaște și care își înțelege istoria poate să facă corecțiile necesare în prezentul pe care-l trăiește. Asta nu înseamnă că va evita complet să repete istoria, ci își dă o șansă să meargă pe un drum diferit și, de fiecare dată, șansa este pe umerii generației tinere și da, cred că generația de astăzi ar mai plăti libertatea cu prețul vieții”.

Regizorul a moștenit pasiunea de a spune povești de la tatăl său, marele scriitor Haralamb Zincă:

„Ceea ce m-a atras de la început a fost nevoia de a spune povești, dar nu fac altceva decât să fac ce făcea tatăl meu, încerc să spun în imagini ce tatăl meu a spus în scris.”

„Libertatea este o experiență individuală și nu una de sistem, iar pentru mine cel mai important lucru este iubirea”, adaugă regizorul Andrei Zincă.

Realizator: Simona Pele