Radio Reșița: Andra Pleșa, ”chirurgul sufletului de sportiv”

Radio Reșița: Andra Pleșa, ”chirurgul sufletului de sportiv”

322
0

Psihoterapeutul Andra Pleşa, invitata emisiunii din această săptămână, este o tânără care afirmă despre profesia sa că este „chirurg de suflete”.

Reşiţeancă, cu rădăcini în Valea Almăjului, Andra Pleşa, ne onorează clipa de prietenie cu umor, sfaturi şi mărturisiri de suflet, povestindu-ne cum a trecut acest an și mai ales cum abordează viitorul.

„Despre mine aş vrea să se ştie că sunt psihoterapeut şi om. Iar cel mai reprezentativ ar fi faptul că lucrez la Federaţia Română de Handbal cu toate loturile de handbal masculin. Îmbrățisez cu toată dragostea această profesie de psihoterapeut și îmi doresc ca educația în domeniul sănătății mintale să se dezvolte tot mai mult”, mărturisește Andra Pleşa!

A publicat articole de specialitate indexate în reviste de specialitate, are umor şi apreciere pentru tot ceea ce înseamnă FRUMOS, BINE, RAFINAMENT în viaţă.

S-a născut la Reșița în data de 2 decembrie 1988, iar tatăl ei, cadru militar, i-a transmis idea de patriotism, pasiunea pentru studiu, citit, cum să fie de folos oamenilor. De la mama ei a ”moștenit” simțul pentru frumos și dragostea față de semeni.

A devenit consilier școlar sau psiholog al școlii. A urmat studiile la Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest Timișoara, cu masterat în domeniul Psihologiei Clinice și Consilierii Psihologice din cadrul aceleiași universități din Banat. Au fost multe ore de dezvoltare personală, petrecute în lumea cărților, care au determinat-o să înțeleagă mai bine viața socială cu toate aspectele ei.

Pasiunea pentru sport a determinat-o încă din Facultate să fie interesată de mecanismele psihologice ale sportivilor, de ceea ce îi face pe unii mai buni, decât pe ceilalți. Astfel a început să ”profeseze” la una dintre cele mai titrate echipe de handbal masculin, H.C. Caraș-Severin Reșița. În timp, relația ”psihologică” cu jucătorii și antrenorii i-a facilitat accesul către echipa națională. Și astfel a ajuns să colaboreze cu Federația Română de Handbal pentru mai toate loturile de juniori, tineret și seniori.
”A fost un parcurs destul de greu, deoarece sportivii nu erau obișnuiți cu ideea de ,,psiholog”. Dar, în timp, relatia sportiv -psiholog a devenit una specială, bazată pe prietenie, încredere”, spune Andra Pleșa.

A urmat apoi colaborarea cu echipa națională de polo pe apă, unde de asemenea și-a îmbogățit experiența profesională.
Andra Pleșa, o altă tânără de nota 10, speră ca această contopire între psihologie și sport să fie tot mai intensă, colaborarea între cele două părți să devină indispensabilă, pentru ca lucrurile să se schimbe în bine.