Radio Constanța: Curând, vom avea păstrăv somonat în Marea Neagră

Radio Constanța: Curând, vom avea păstrăv somonat în Marea Neagră

24
0

În această săptămână, la ”România de nota 10”, aflăm despre un proiect inedit realizat de cercetătorii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare “Grigore Antipa”, din Constanța.

Programul specialiștilor de aici demonstrează că mediul acvatic marin potențează dezvoltarea unei specii dulcicole: păstrăvul curcubeu, după cum ne-a declarat Șeful Departamentului Resurse Vii, dr. Victor Niță:

“Înainte de toate aș vrea să punem puțin în context acest experiment, un context cam trist în țara noastră în ceea ce privește cadrul legislativ, care guvernează acvacultura marină, în special. Este, deja, cunoscut faptul că, autoritățile centrale din România nu rezolvă cadrul pentru concesionarea luciului de apă marină necesar pentru orice activitate care implică instalații tehnice și tehnologice în Marea Neagră. În ciuda acestui context, încă, nefavorabil mai mulți operatori economici sunt deja interesați de diverse experimentări, pentru ca o dată soluționată această problematică, să poată desfășura o activitate în ceea ce privește acvacultura marină. Am fost contactați de un operator din acvacultura dulcicolă, o păstrăvărie din zona Prahova, care dorește să crească în apă de mare păstrăvul curcubeu.”

I se mai spune și păstrăv somonat. De ce, aflăm de la Magda Nenciu, asistent cercetare în cadrul Departamentului Resurse Vii al INCDM Grigore Antipa, din Constanța:

“Acest proces de somonare este reprezentat pe de-o parte de creșterea în apă sărată, pe de alta prin aportul de hrană bogată în carotenoizi, care ajută la colorarea cărnii, asemănătoare celei de somon, dar este vorba de specii absolut diferite. Păstrăvul curcubeu se adaptează foarte bine la mediul salin, trecerea de la apa dulce la una cu o salinitate de 14-max.16/1000 s-a realizat gradual și s-au adaptat foarte repede. Rezultatele obținute ne-au surprins extrem de plăcut și pe noi. E adevărat că ne așteptam să crească, dar au crescut de aproximativ 4 ori. Această specie preferă temperaturi mai scăzute ale apei, tocmai de aceea, ideea acestui experiment a fost să testăm ritmul de creștere pe perioada iernii, pentru că în perspectiva fericită în care se va rezolva acest context legislativ și operatorii vor putea să-și amplaseze cuștile în mare, acest lucru se va întâmpla numai pe perioada rece a anului, de la începutul toamnei până în mai, până în momentul în care începe să se încălzească apa, deoarece temperatura va deveni prea ridicată pentru a permite dezvoltarea lor optimă, ei ajungând la niste dimensiuni excelente pentru a fi puși pe piață.”

În tancurile din laborator, exemplarele de păstrăv somonat, aduse în octombrie anul trecut la 300 gr. au ajuns în aproximativ șase luni la două kilograme, ceea ce dovedește că ar fi o afacere extrem de profitabilă pentru operatorii economici.

Redactor – Magda Chirana