Stațiunea de cercetare de la Dăbuleni și bătălia contracronometru cu deșertificarea
Autor: Andrada Cojocaru
Sahara Olteniei, așa este cunoscută zona din sudul țării dintre Craiova, Calafat si Dăbuleni, unde se află peste 100.000 de hectare de teren arid. În zilele de vară, cu secetă prelungită și vânt uscat, praful înghite totul in jur. Și, în fiecare an, deșertul se extinde cu alte 1000 de hectare.
O bătălie contra cronometru cu nisipul care înlocuiește culturile în sudul țării a început să fie dusă încă din anul 1959, când a fost înființat Centrul Experimental Bechet, devenit, în 2009, Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni (SCDCPND). Aici se testează și se cultivă astăzi kiwi, curmal chinezesc, cartof dulce, banana nordului, arahide, măslini, ca şi multe alte legume și fructe, inclusiv și mai ales lubeniţa (pepenele verde).
Despre acest avanpost al agriculturii românești și despre cercetătorul și academicianul Petre Baniță, cel care „a făcut nisipul să rodească”, dialoghează, la România de nota 10, Andrada Cojocaru, de la Radio România Oltenia-Craiova, cu directorul Stațiunii Dăbuleni, doamna doctor inginer Aurelia Diaconu, cercetător în domeniul culturii de cartof timpuriu și cartof dulce: