Născută pe meleaguri dunărene, în comuna Bistreț, județul Dolj, Gela Enea absolvă Scoala Gimnazială în comuna natală, cu media generală 10, urmează Colegiul Național „Ștefan Velovan”, din Craiova, unde termină ca șefă de promoție, apoi Facultatea de Filologie din București. O regăsim ca profesoară, apoi directoare a Școlii Gimnaziale din Desa și, în ultimii 21 de ani, titulară a catedrei de Limba și literatura română la Liceul de Arte „”Marin Sorescu” din Craiova, unde, pentru un timp, a fost și directoare-adjunctă. Ca profesor, Gela Enea a pregătit loturi olimpice, reușind premii naționale, la olimpiade și la concursuri școlare, astfel încât, în anul 2009, a fost declarată Femeia anului în învătământ și tot atunci a câștigat Medalia Gheorghe Lazăr, clasa a II-a.Sigur că implicarea în profesia aleasă a însemnat și articole, studii, eseuri, lucrări didactice, printre acestea aflându-se Ipostaze feminine în poezie și în proză,Editura Aius, 2013, Adverbul, Editura Aius, 2013, Vocabularul limbii române în școală (co-autor), Editura Didactica Nova, 1994.
Gela Enea este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Craiova, și, în calitate de scriitor a publicat 11 volume de poezie, proză și poezie pentru copii. Printre acestea se numără Dați-mi voie să trec (Editura Aius), volum ce primește Premiul pentru debut oferit de Inspectoratul pentru Cultură Dolj, neurofobia, Editura Rafet, volum ce obține Premiul Internațional „Florica Cristoforeanu”, Râmnicu-Sărat, hiper, volum premiat cu Premiul Internațional ”Mihai Eminescu”, Oravița, 2018.
Alte premii: Premiul I la Concursul Internațional Andronesco-Eternitatea (SUA, România, Canada, Republica Moldova), Premiul I la Festivalul Internațional „Lucian Blaga”, Sebeș, 2017 (și mereu cu premii la acest festival, din 2015, de la prima participare), Premiul II la Festivalul Internațioanl „Voghera”, Italia, 2018, Premiul de originalitatela Concursul Internațional „Naji Naaman” Liban, Premiul II, la Concursul de literatură România la 100+100, Sălaj, Premiul II la Festivalul-Concurs de literatură „Alexandru Macedonski”, organizat de Asociația Macedonenilor din România,în 2019, antologată în urma selecției la Concursul organizat de Institutul Dramaturgilor Români și de Biblioteca Metropolitană București, 2020.
Cronici favorabile au fost scrise, pentru volumele Gelei Enea, de personalități ale criticii literare românești precum Alexandru Cistelecan, Gabriela Gheorghișor, Horia Gârbea, Gabriel Coșoveanu sau Felix Nicolau. Colaborează la reviste culturale precum România literară, Viața Românească, Luceafărul de dimineață, Ramuri, Neuma, Familia, Caiete Silvane, Ateneu, Portal-Măiastra, Nord-Literar, Mișcarea literară. Gela Enea este și autoare a unor recenzii la volume de versuri și de proză ale unor scriitori contemporani, printre care Horia Gârbea, Toma Grigorie, Milena Munteanu, Petre Ioan Crețu, Daniela Varavara, Raluca Faraon, Ana Paraschivescu. În prezent are sub tipar volumul de versuri ”sună-mă cu taxă inversă”, la Editura Scoala Ardeleană, și, în manuscris, un volum de proză scurtă, ca și o carte de proză rimată pentru copii.
La România de nota 10, vă propunem spre audiție un amplu interviu realizat de Davian Vlad, de la Radio România Oltenia-Craiova, cu poeta Gela Enea: