Radio București FM: Proiectul Merito – Recunoaşterea Excelenţei în Educaţie

Radio București FM: Proiectul Merito – Recunoaşterea Excelenţei în Educaţie

50
0

O Românie de nota 10 nu poate fi concepută fără proiecția strategică a sistemului de educație. Reforma învățământului pare o poveste fără de început și de sfârșit dacă nu este abordată prin implicarea celor care știu și pot face diferența. Este vorba despre cadre didactice valoroase, care pun pasiune în ceea ce fac , iar dedicare alor este apreciată în primul rând de elevi. Pedagogi în adevăratul sens al cuvântului, ei vin cu idei creative și găsesc soluții uneori surprinzătoare prin ineditul și eficiența lor.

În această emisiune vorbim despre proiectul Merito care îi aduce în prim plan pe profesorii de valoare din România.

Dacă intrăm pe site-ul proiectului MERITO, aflăm că echipa acestuia își propune să aducă ”în ochii și în mintea românilor profesorii exemplari, aceia care schimbă România în bine pentru eternitate.”

Invitat alături de noi este coordonatorul proiectului Merito – Cosmin Chiriță care ne va povesti cum s-a născut ideea acestui proiect, cum sunt descoperiți profesorii merituoși, cum a crescut proiectul, de la an la an și care este impactul proiectului Merito în societate.

Proiectul educațional Merito, inițiat de Fundația Romanian Business Leaders, în cadrul Summit-ului din februarie 2015, își propune să descopere profesori cu vocație, pasionați, entuziaști, care devin modele pentru copii cărora să le transmită pasiunea și bucuria de a descoperi și învăța.

Iată un fragmentul relevant și motivant extras din manifestul MERITO:

„Educația este fundamentul unei națiuni. Nimeni nu contestă asta, dar e genul de prioritate de care uităm în fiecare zi. Iar schimbările din educaţie cer, de cele mai multe ori, zeci de ani pentru a da rezultate.

Este nevoie de o reconstrucţie a prestigiului social al meseriei de învăţător/profesor. Cei demni de respect și de admiraţie trebuie să primească recunoaștere publică, cu voce tare. Aceasta-i misiunea pe care și-o propune proiectul nostru.

Este momentul ca noi, comunitatea de business, să alocăm o parte din energia și din resursele noastre concrete acestor oameni. În parte din recunoștință pentru foştii noștri profesori datorită cărora suntem ceea ce suntem, în parte din nevoia de a da șansa copiilor noștri de trăi momentele de fascinaţie a cunoaşterii pe care un profesor bun le poate crea. În parte pentru a face din România o țara mai bine pregătită pentru viitor. Vrem să aducem în ochii și în mintea romanilor profesorii luminoşi!”

Autor: Camelia Teodosiu