Muzicienii independenți din Timișoara cântă în cartierele alese de către timișoreni
Scena din cartier – proiect de intervenție locală dedicat sectorului independent timișorean – duce muzica în cartierele votate de către timișoreni. Proiectul a debutat în 14 noiembrie cu un concert susținut de CLAR Band, urmând ca alte două concerte să fie susținute în spațiile votate: Leslie Wolf and The Groovemakers au concertat în Ciarda Roșie, iar trupa The Skywalkers în cartierul Fabric.
Votează scena din cartierul tău!
Pe site-ul oficial al proiectului, www.scenadincartier, timișorenii votează cartierele care se pot transforma în scenă timp de o seară. Cei peste 30 de muzicieni selectați în urma apelului lansat la începutul proiectului vor susține 10 concerte de muzica clasica, jazz si blues.
Proiectul este derulat de Asociația Trib’Art (Tribul Artistic) și beneficiază de o finanțare în valoare de 14.950 euro, prin programul Active Citizens Fund Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia.
Păcală și Tândală, dau pe față kitsch-ul într-un proiect Kratima
Educație și artă, combinate cu o campanie socială, pe scurt, BUNICI ANTIKITSCH, un proiect prin care inițiatorii au găsit „rețete” de viață „antikitsch” în lumea bunicilor și le-au explicat pe înțelesul copiilor, într-un miniserial haios, de șase episoade.
Păcălici antikitsch a fost lansat la Teatrul Merlin, unde spectatori au fost toate păpușile teatrului.
Păcală și Tândală pleacă din satul lor, din dorința de a descoperi lumea. Își încearcă norocul la „baronul local”, apoi pleacă la oraș, unde dau peste un designer care le propune să îi „îmbrace” trendy. Apoi încearcă să se angajeze la „patron”. Și tot așa, trec prin tot feluri de peripeții amuzante, care pun, fiecare, în evidență, diferite tipuri de kitsch: în arta rurală, arhitectură, arta vestimentară, limbaj, relațiile interumane, muzică. Fiecare episod se încheie cu o intervenție de tip testimonial, care explică episodul și se referă la tipul de kitsch abordat, pe înțelesul copiilor.
Proiectul Asociatiei Culturale Kratima fost finanțat de Fondul Cultural Național și Fundatia Alber – Nord One.
Poezie de stradă: la Timișoara privesti in jos, doar ca sa capeti o stare mai buna
De la începutul lui noiembrie, trotuarele din 60 de intersecții din Timișoara au fost decorate cu versuri. Poeziile semnate Robert Șerban, Tudor Crețu, Aleksandar Stoicovici, Sorin Gherguț, Svetlana Cârstean, Ana Pușcașu, Adrian Bodnaru, Nicoleta Papp, Goran Mrakić, Marius Aldea și Alexandru Potcoavă sunt scrise direct pe asfalt, prin toate cartierele.
Timișorenii sunt astfel încurajați să ia orașul la pas, ca să le descopere și să le citească pe toate. Se ocupă de asta voluntarii Asociației Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.
Tot în cadrul proiectului Poezia de stradă, pe timișoreni îi mai așteaptă o surpriză: un poem ilustrat va fi pictat pe asfalt, într-o zonă pietonală.
Realizator: Simona Pele