Radio Iași: „Artipic”- artă urbană și implicare civică

Radio Iași: „Artipic”- artă urbană și implicare civică

33
0
dav

În spațiul emisiunii „Romania de nota 10”, cunoaștem astăzi, o tânără care se implică activ în viața comunității.  Se numește Ana Octavia Preotu și este  președintele Asociației „Artipic” din Iași.

Printr-o abordare atipică, promovează proiecte culturale interactive în comunitățile din mediul rural, unde asftel de inițiative ajung mai rar sau sunt inexistente.

În perioada iulie- octombrie, a  derulat „Caravana de Artă Urbană”– un proiect  pilot, atractiv și dinamic,  implementat în mai multe localități ale judetului.

”Venim cu artă și cultură! Faci o tură? – acesta a fost motto-ul ales pentru caravana care a făcut popas în comunele ieșene Aroneanu, Victoria,  Țigănași și Plugari.

Proiectul a beneficiat de o cofinanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național și a cuprins ateliere de pictură murală, artă stradală, implicare civică, street dance, video mapping,  demonstrații de animație stradală – jonglerii, proiecții de film, expoziții, precum și promovarea turistică a celor patru comune.

„E o idee mai veche de-a noastră, atât a  mea, cât și a colegilor de la „Artipic”,  să facilităm accesul la cultură și în mediul rural.  Știm cu toții că în mediul urban este mult mai facil oamenilor de orice vârstă să se ducă la activități culturale, să desfășoare evenimente diverse, pe când în mediul rural, fiind mai puțini oameni, artiștii nu prea sunt îndreptați în direcția aceea.  Ne-am zis că și cei din  comunitățile rurale merită să vadă și altceva, decât  lucrurile cu care ei sunt obișnuiți.  Vrem să arătăm că există și altfel de lucruri care merită să fie apreciate, întocmai pentru că sunt contemporane și sunt făcute de artiști din zilele noastre.”

Prima destinație a „Caravanei de Artă Urbană’ a fost  Aroneanu, localitate  care în acest an are titlul de Sat European de Tineret 2020.  Un număr de 25 de tineri au participat la ateliere de  implicare civică, susținute în parteneriat cu  Centrul de Informare Europe Direct Iași.

În cadrul atelierelor de implicare civică am discutat despre rolul pe care îl au tinerii ca cetățeni, despre drepturi și obligații, am identificat probleme și am găsit împreună soluții. De asemenea, am organizat ateliere de introducere în arta stradală și graffiti, iar artiștii care au realizat picturi murale în comună, i-au inițiat pe tinerii participanți în lumea artei stradale, au pictat împreună pe pânză și pe perete.”

Asociația Artipic este  formată din membri activi pe scena industriilor creative și prin demersurile sale reușeste să aducă multă culoare în comunitățile rurale, să atragă tinerii în diverse activități și să le  descopere pasiunile și abilitățile artistice.

Tinerii sunt deschiși și interesați, iar mulți doresc să descopere și să învețe lucruri noi, să-și testeze limitele, pentru a afla lucruri despre ei, despre ceilalți, despre comunitate. Din păcate, nu li se oferă oportunitățile de care au nevoie pentru a se dezvolta ca cetățeni și, evident, viitori adulți responsabili. Ne-am propus  să realizăm o schimbare în societate prin intremediul artei și implicării civice.”

Un alt proiect cultural, cu titlul DEMOcREAȚIE, finanțat de Fondul pentru Democrație,  s-a desfășurat recent în localitatea Dancu, în parteneriat  cu Primăria Holboca.

Prin DEMOcREAȚIE, un alt proiect drag nouă, ne-am propus să schimbăm modalitatea prin care cetățenii, mai ales tinerii din Dancu, se raportează la tot ce se petrece în jurul lor, fie că vorbim despre mediul public sau privat, despre evenimente sau chestiuni de ordin social, de mediu etc. Din păcate, perioada comunistă a lăsat asupra noastră o amprentă încă vizibilă și cred că va trebui să mai treacă ceva timp până să fim și noi mai conștienți de faptul că spațiul acesta public este al nostru, al tututor și ar trebui să avem grijă de el, să arate bine.”

Pe lângă activitățile de implicare cetățenească, dedicate tinerilor, programul a mai inclus un atelier de visual storytelling, care s-a  finalizat cu vernisajul unei expoziții de fotografie.

De asemenea, a fost organizat un  atelier de artă activistă, care și-a propus să dezvolte gândirea critica și creativă a tinerilor, susținut de artiștii Harcea Parcea și Grafo Dragoș.

Atracția proiectului a constituit-o  pictarea punctului termic din zona centrală a cartierului Dancu de artiștii Kaps Crew, Bea Hopes și Grafo Dragoș.

Cultura în spațiul public va fi promovată  în continuare, grație unui nou proiect, intitulat RegenerARTE Urbană, finanțat de Primăria Municipiului Iași.

Prin acest proiect, ne propunem să dezvoltăm modalitățile de exprimare ale tinerilor artiști din Iași. Vom face acest lucru prin regenerarea urbană a cartierului Păcurari, vom picta Școala Gimnazială „Elena Cuza”, punctele termice de pe străzile Canta și Păcurari, apoi vom regenera și cartierul Galata.’

Pe viitor, Asociația Artipic Iași, urmărește extinderea programului cultural ”Caravana de Artă Urbană”, în alte zone din România, dar și peste hotare.

O emisiune de Natalia Maxim

Foto:  Artipic Association