Dan Mircea Cipariu – poezie, energie şi proiecte „virusate” cu romantism

Dan Mircea Cipariu – poezie, energie şi proiecte „virusate” cu romantism

109
0

Biblioteca de Bucurii – Dialoguri pentru tihna sufletului 

În spațiul dedicat clipelor de relaxare și răsfăț al sufletului, vă invit la poezie. Sunt Camelia Teodosiu și vă spun „Bun găsit” la o întâlnire cu scriitorul Dan Mircea Cipariu, prezent alături de noi cu ”marfă” poetică pentru o ”întâlnire de sâmbătă seara”, care ne va ”virusa romantic” cu amintiri ale ”poemelor trăite … în iz de mahala”, care dorește să fie ”din ce în ce mai pur” și reușeșete să aducă bucurie cu energia unui ”tsunami”.

Nu întîmplător am apelat la câteva din titlurile semnificative ale cărților semnate de Dan Mircea Cipariu. Fiecare dintre ele constituie, într-un fel, o bornă a vieții și personalității sale dezvăluite în dialogul nostru.

Titlurile scrierilor şi proiectelor lui Dan Mircea Cipariu, atrag atenţia prin nota jucăuşă a unei anumite stări de spirit. Unele mai lungi ca nişte versuri, cu precizări, altele scurte şi de mare impact.

Dan Mircea Cipariu, președintele secției de poezie a Uniunii Scriitorilor din România – filiala București, este, de asemenea, organizator de evenimente și manager de proiecte apreciate de public pentru valoarea lor culturală și educațională, printre care aș aminti: ”Scriitori pe Calea Regală”, „Maratonul de poezie și jazz”,  „Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului”.

Este fondatorul și președintele asociației Euro Culturart , fondator, coordonator și editor al proiectului on-line AgențiadeCarte.ro și lista nu se sfârșește aici pentru că activitatea invitatului nostru este ramificată inclusiv în aspecte ce țin de promovarea multor acțiuni din domiul artistic , dar și de zona administrativă și legislativă a drepturilor de autor. Iată o experiență complexă care îl ajută să jongleze atât cu aspecte creative cât și cu cele tehnice şi îi permite să fie un visător cu picioarele pe pământ.

Principalele proiecte editoriale:

    • Marfă, antologie colectivă (Dan Mircea Cipariu, Florin Dumitrescu, Sorin Gherguț, Dan Pleșa, Bogdan O. Popescu), Editura Salut, 1996.
    • Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara / www.hai.ro ,Editura Libra, 1999.
    • Mahalaua de azi pe mâine. Poeme trăite de Dan Mircea Cipariu & Traian T. Coșovei, Editura Vinea, 2000.
    • Virusul romantic. Acum cu 20% mai multă poezie, Editura Libra, 2001.
    • Sunt pur din ce în ce mai pur, 33 de povestiri și tot atâtea pictopoeme ilustrate de Mihai Zgondoiu, Editura Libra, 2002.
    • Al doilea desant, antologie îngrijită de Constantin Stan (Răzvan Bică, Mihaela Brebenel, Dan Mircea Cipariu, Luca Dinulescu, Ioana Mănescu, Mădălina Păun, Ana Petrescu, Felicia Rădulescu, Dragoș Schenkel, Candid Stoica), Editura Calea Moșilor, 2003.
    • Timișoara în trei prieteni, Dan Mircea Cipariu, Robert Șerban, Mihai Zgondoiu, cu o pre/postfață de Șerban Foarță și Florin Iaru și două desene de Suzana Fântânariu, Editura Brumar, 2003. Carte distinsă cu Premiul POESIS pentru antologie, Satu Mare, 2004.
    • sunt eu maria petrarca rilke. adevărata biografie a mariei dante spinoza, Editura Fundației Culturale Libra, 2004.
    • Poarta Schei nr.4, Editura Brumar, 2005.
    • Colocviul Tinerilor Scriitori, Editura Brumar, 2006, unde a fost coordonator de proiect.
    • Tsunami, Editura Brumar, 2006
    • POEZIE DE BUCUREȘTI, coordonator antologie și proiect, Asociația Scriitorilor București, TVR Cultural și Primăria Sectorului 2 București, 2007
    • Scriitori pe calea regală, coordonator antologie și proiect, Editura Brumar, 2008

Realizator: Camelia Teodosiu