Un grup de tineri din județul Mureș și-au pus ideile cap la cap și au organizat în orașul Reghin din județul Mureș o serie de evenimente, cu scopul de a ecologiza diferite zone ale municipiului, cu ajutorul unei echipe de voluntari.
Uniți de un vis comun, Alex Mantello, un tânăr antreprenor mureșean, împreună cu câțiva tineri voluntari, au înființat în anul 2019, un proiect pe care l-au numit #greenReghin și prin care au dorit implicarea comunității în acțiuni de oprire a poluării zonelor verzi din municipiul Reghin. În cadrul evenimentului s-au desfășurat sesiuni de ecologizare, digitalizare și inițiativă civică. După muncă și răsplată, tinerii s-au bucurat și de seri de muzică electronică, prin implicarea voluntară a unor artiști DJ din România.
Din dorința de a avea un oraș frumos, curat, cu spații publice înverzite, câțiva oameni cu suflet mare au decis să se implice și să pună bani deoparte pentru a-i sprijini pe cei cu inițiativă, înființând programul „Abonament pentru comunitate.” Înscris în acest demers, în noiembrie, 2019, proiectul #greenReghin a câștigat locul 1, propunând implementarea soluțiilor pentru a menține eco zonele verzi, prin amplasarea de coșuri de gunoi personalizate.
Evenimentele din cadrul proiectului verde continuă și în 2020 și au același scop, ecologizarea deșeurilor din natură, începând cu zona de recreere și agreement „Pădurea rotundă” și continuând cu alte zone de pe malul Mureșului. Weekend-urile #greenReghin încep cu proiecții de film în aer liber și continuă, a doua zi cu activitatea de voluntariat în natură.
Cu un buget redus, dar cu dorința arzătoare de a avea un oraș curat și verde, tinerii voluntari în proiectul #greenReghin au reușit să înființeze un ONG, sperând că astfel vor înlesni absorbțiile de fonduri atât de necesare în activitățile de ecologizare. Numărul voluntarilor a crescut considerabil, față de anul trecut, lucru îmbucurător pentru organizatori, care apelează la digital marketing, pentru a fi cât mai vizibili în mediul online.
Activitățile de voluntariat înfrumusețează orașul, dar și viața celui care se implică trup și suflet în munca pentru comunitate, fără a urmări beneficii financiare. Astfel trăiește și simte Alex Mantello, un tânăr antreprenor, care la doar 20 de ani, are o vastă activitate profesională și este implicat în numeroase acțiuni de voluntariat. Este manager „Camping Fain”, un complex de campinguri pentru oameni cu spirit fain, amplasat în localitatea Sălard din județul Mureș și inițiator al mai multor proiecte precum #greenReghin sau Studfest. Obiectivul său este de a reuși transpunerea visurilor în realitate și de a deschide noi perspective pentru generațiile de tineri.
Zonele abandonate din județul Mureș pot fi readuse la viață cu ajutorul voluntarilor inimoși. Trebuie doar să ne amintim poveștile frumoase ale locurilor și să credem în ele, ne spune din experiența sa de peste 10 mii de km de autostop, parcurși prin România, Alex Mantello.
Activitățile de ecologizare desfășurate în cadrul proiectului #greenReghin strâng oamenii în jurul unei idei comune: vrem o Românie mai curată, iar pentru asta avem nevoie de implicare permanentă.
Puteți susține financiar proiectul #greenReghin contactând organizatorii pe adresa greenreghin@gmail.com
Realizator: Veronica Ilie