Cristiana Ionescu  – o învățătoare de poveste

Cristiana Ionescu  – o învățătoare de poveste

413
0

Dialoguri pentru tihna sufletului cu Cristiana Ionescu

În această ediție a misiunii noastre, propun povestea inspirată de doamna învățătoare iubită de copii, îndrăgită de părinți, păstrată în sufletul multor generații de elevi.

Personajul nostru de poveste este chiar din viața reală având corespondență învățătoarea păstrată în amintirile frumoase ale celor care au avut parte de ea – cu respect pentru meseria de pedagog, cu atenție pentru sensibilitatea fiecărui copil și, mai ales cu răbdare în lucru cu părinții.

Avem, de această dată un raft întreg al bibliotecii de bucurii, mare cât o viață de om dedicată copiilor pentru că invitata acestei ediții este doamna învățătoare Cristiana Ionescu, cu experiență de peste 41 de ani de activitate, plină de realizări frumoase, așa cum reiese și din memoriul de activitate pe care ni l-a pus la dispoziție.

Cristiana Ionescu :

„Am inceput activitatea la 1 sept.1979 la scoala 66, sector2, Bucuresti, la clasa 1 H, cu un efectiv de 42  elevi. Scoala cuprindea in jur de 1000 de copii care invatau in 3 schimburi.

In acea perioada am participat cu elevii la multiple activitati culturale, concursuri de competente diverse, de la Matematica și Limba romana la activitati sportive.

Am participat la corul Sindicatelor 6 ani, sustinand spectacole la Sala Palatului si Ateneul Roman.

 Din 1986, am functionat la Scoala gimnaziala 182, unde am lucrat si cu cu elevi de la Casa de copii, aflata in incinta scolii. Am creat programe diferite, raportate la posibilitatile si nivelul copiilor din centrul de copii orfani, dar si a celor din familii tipice, prin urmare, am lucrat diferentiat, pentru a reusi ca  toti  copiii sa aprofundeze notiunile de invatare.

 Am efectuat tabere  frumoase la mare si in diferite zone montane, am obtinut pentru 2 ani postul de director cu munca educativa, organizand activitati culturale deosebite.

Din 1989 am functionat la Liceul Jean Monnet timp de 4 ani, unde am efectuat activitati diverse: participari la Evaluare Nationala si examenul de bacalaureat,ca supraveghetor, concursuri scolare, excursii si tabere, spectacole de teatru pentru elevi, spectacole la Circul Globus, expozitii de desene, serbari cu ocazia Craciunului sau de final de an scolar, activitati de omagiere-Mihai Eminescu, Unirea Principatelor Romane, Ziua Nationala a  Romaniei, 1Mai, Ziua Armatei, activitati dedicate sarbatorilor pascale, vizite la muzee si expozitii, plimbari in parcuri si Gradina Botanica etc.

Din anul 1993 sunt invatator titular la Scoala gimnaziala Elena Vacarescu din București, unde imi desfasor si in prezent activitatea.

In acesti 27 de ani am avut serii de elevi carora le-am insuflat dragostea fata de citit, prin orele de lectura, discutii pe marginea unor lecturi, carti pentru copii; am creat Clubul de lectura, unde copiii au avut posibilitatea sa achizitioneze cele mai noi si frumoase volume pentru copii, despre care povesteam si discutam impreuna, dupa lecturarea lor.

Am organizat, impreuna cu elevii claselor 1-4,  cu cei de la clase pregatitoare, cat si cu  fostii mei elevi, excursii minunate si tabere in tara si in strainatate: Italia, Spania, Turcia, Elvetia, Franta, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Croatia, Germania, Austria etc.

 Am participat la proiecte si programme gen Junior Achievement, Copiii cu spectru autist, Comenius, Scoala Arborilor, Si eu traiesc sanatos, Virtual Eden si Hidden Talents desfasurate in parteneriat cu profesori si elevi din diferite tari.

Anual, am participat la cel putin 2, 3 cursuri de perfectionare.

Am participat, impreuna cu elevii, la parteneriate cu Primaria Capitalei, in preajma sarbatorilor de iarna, la  activitati distractive, ateliere, spectacole, concursuri, am sustinut activitati comune cu Politia Capitalei sau a sectorului 1.

Am organizat concursuri de recitare, intreceri sportive, lectii demonstrative pentru parteneri din Marea Britanie, Norvegia, Germania.

In cadrul proiectului ”Copiii lumii pe mapamond”, am fost intr-un circuit prin mai multe tari europene, ajungand si la Chamonix-Mon-Blanc, la Aguille Du Midi, unde am urcat cu elevii pana la 3842m.

De-a lungul celor 41 de ani in slujba educatiei, am avut rezultate frumoase la toate seriile de copii, astfel incat fostii mei elevi, oameni maturi care au copii, la randul lor, sunt realizati, au profesii frumoase, familii minunate si am sentimentul ca am lasat in fiecare o parte din sufletul meu, crezul meu, din pasiunile si comportamentul meu, din modul meu de a privi viata si lumea inconjuratoare, dragostea fata de natura si calatorii, manierele pe care trebuie sa le aiba, felul in care se exprima, dragostea fata de invatatura, literatura, pictura, muzica, teatru sau fata de arte, in general.”

Realizator: Camelia Teodosiu