Radio Cluj: „Domnul Păpădie și Prosop” – Teatru on-line cu păpuşărie şi...

Radio Cluj: „Domnul Păpădie și Prosop” – Teatru on-line cu păpuşărie şi artă culinară

12
0

De curând ne-am bucurat cu cei mici de Ziua copilului. Este o sărbătoare cu multă bucurie și voie bună și de aceea doresc să păstrez atmosfera încă puțin. La România de nota 10, Alina Nechita vă povesteşte astăzi ceva interesant din lumea păpușilor de la teatru.

Teatrul „Puck” din Cluj-Napoca a creat un proiect inedit în care sunt îmbinate păpușăria și arta culinară. Mai exact copiii învață să pregătescă rețete sănătoase urmând exemplul lui Prosop și al Domnului Păpădie. Piesa de teatru, de fapt serialul, pentru că are mai multe episoade, se desfășoară on-line și se bucură de mare succes.

Episodul pilot al serialului numit „Domnul Păpădie și Prosop” a fost lansat în 20 mai, în format video, pe pagina de Facebook a Teatrului de Păpuși Puck din Cluj-Napoca. În episoadele care compun serialul, cele două personaje simpatice Domnul Păpădie și Prosop îi învață pe spectatori să gătească rețete delicioase și sănătoase într-un mod distractiv. Daniela Vartic, consultant artisic la Teatrul de Păpuși Puck Cluj, descrie proiectul ca o abordare nouă pentru păpușari care au reușit să se adapteze imediat mediului virtual.

Așadar, Domnul Păpădie și Prosop este un proiect demarat pentru a face ateliere de hrană vie (raw vegană) cu copiii, iar ideea acestui format digital a venit în contextul pandemiei. Prosop e un personaj creat exclusiv din materiale și obiecte folosite în bucătărie: o lavetă, o mănușă de silicon, o pensulă pentru ulei și bineînțeles un prosop. E un personaj simplu pe care ar putea să îl creeze și copiii acasă. În ceea ce-l privește pe Domnul Păpădie, veți ști de unde-i vine numele îndată ce-l veți vedea. El este un explorator atipic în bucătărie ce caută mereu rețete sănătoase și savuroase. Domnul Păpădie și Prosop sunt ghizii spectatorilor într-o călătorie prin bucătărie. Câteodată bucătari desăvârșiți, câteodată povestitori, alteori profesori în tainele gastronomiei simple și sănătoase, cei doi prieteni se completează perfect. Unul gătește, altul ne bucură cu informații despre ingrediente delicioase, dar întotdeauna sunt gata să ne învețe ceva nou. În episodul pilot, Domnul Păpădie și Prosop, s-au săturat de izolare și doresc să se întoarcă la mare. Cum o deplasare este mai complicată în această perioadă, îi salvează din nou imaginația. Astfel, ei gătesc pentru noi bărcuțe din curmale cu brânză de nuci. Cele două personaje sunt aduse la viață de actorii Andra Ștefan și Silviu Cotiușcă.

Proiectul propus de Teatrul „Puck” din Cluj-Napoca, în colaborare cu Bucătăria-i Divină, va avea o serie de 10 episoade prezentate o dată la două săptămâni. Fiecare episod va putea fi urmărit în regim de transmisiune live, pe pagina de Facebook a instituției. Serialul propus de actrița Andra Ștefan are la bază păpușa ca instrument didactic și antrenează publicul într-o cursă. Astfel, vom descoperi tainele unor rețete sănătoase, inspirate din natură, pe care copiii le pot experimenta împreună cu părinții. Bucătăria devine, astfel, spațiu de joc și de creație.

Serialul on-line Domnul Păpădie și Prosop este primul de acest gen lansat de Teatrul de păpuși din Cluj-Napoca în mediul on-line. Succesul a fost unul neașteptat de bun, încă de la episodul pilot care a avut peste 3.500 de vizualizări. Ce înseamnă succesul acestui proiect și, bineînțeles, impactul paginii de Facebook a Teatrului Puck din Cluj-Napoca pentru viitorele colaborări și proiecte, aflăm de la Lavinia Filip, consultantul de marketing al Teatrului Puck.

Directorul Teatrului de Păpuși Puck din Cluj-Napoca, Emanuel Petran ne spune că tot în luna mai, au lansat „AudioPuck, poveștile copilăriei”, un proiect în premieră națională. AudioPuck cuprinde o serie de înregistrări audio cu unele dintre cele mai importante texte din programele școlare lecturate de actori ai instituției. Proiectul este bilingv și susține programa școlară a claselor I-IV, la limba și literatura română și maghiară..

Realizator: Alina Nechita