Radio Romania Regional va prezinta proiectul “Eu aleg Romania – 100 de romani pentru istoria lumii”.
100 de personalitati din cultura sau stiinta care au marcat dezvoltarea lumii prin realizarile lor. 100 de romani care ca prin creativitate, munca si curaj au adus Romania intre tarile care au imbogatit cunoasterea universală.
Astazi vi-l prezentam pe Dinu Lipatti.
Dinu Lipatti a fost un celebru pianist, compozitor și pedagog român.
S-a născut la Bucureşti, într-o familie cu înclinaţii muzicale: tatăl său era un talentat violoniost amator, mama, o redutabilă pianistă, iar naşul său de botez a fost George Enescu.
La 4 ani, tânărul Lipatti interpreta, de pe genunchii mamei sale, primul preludiu de Bach, învăţat după ureche în timp ce-i asculta pe părinţii săi cântându-l la pian şi vioară.
La 16 ani câştigă Concursul de vioară de la Paris, în al cărui juriu se afla Rahmaninov.
Studiază cu celebra profesoară Florica Musicescu, care îl formează muzical, fără să-i cultive mentalitatea de „copil minune”.
Profesorii săi de la Paris îl caracterizau ca fiind „exceptional dotat”; criticii foloseau, pentru a evidenţia combinaţia de forţă şi sensibilitate, expresia „ degete de fier în mănuşă de mătase”. Dupa un concert, Herbert von Karajan afirma că, ascultându-l pe Dinu Lipatti n-a auzit sunetul pianului, ci „muzica în forma ei cea mai pură”.
A fost un inegalabil interpret al lui Chopin, Mozart, Bach.
Concertează la Paris, unde cariera sa ia avânt, iar între anii 1936-1937 susţine turnee în Germania şi Italia şi realizează primele sale înregistrări. La începutul celui de-al doilea război mondial revine în România, unde susţine recitaluri singur, sau alături de George Enescu.
În 1943 părăseşte ţara împreună cu viitoarea soţie, Madeleine Cantacuzino şi se stabileşte la Geneva, unde va fi profesor de pian la Conservatorul de Muzică, până în 1949.
Tot în 1943 este diagnosticat cu leucemie, dar continuă să cânte alături de orchestre celebre precum Berlin Philarmonic Orchestra, London Philarmonia Orchestra si sub bagheta unor dirijori renumiţi.
Dinu Lipatti s-a stins din viaţă la doar 33 de ani,în timp ce asculta la radio unul din ultimele cvartete ale lui Beethoven.
Casa Memorială „Dinu Lipatti” este un muzeu județean din Ciolcești. Colecția de importanță memorială prezintă obiecte care ilustrează viața și activitatea marelui pianist și compozitor român. Muzeul prezintă numeroase obiecte ce i- au aparținut: pianul Bechstein, diplome, partituri. Multe dintre fotografii sunt executate chiar de Lipatti, deoarece acesta era un pasionat și talentat fotograf.
În 1997, Academia Română conferea, cu o întârziere de aproape 50 de ani, titlul de membru de onoare al Academiei, post mortem, pianistului Dinu Lipatti.