Dumitru Dorin Prunariu: Cu gândul şi inima printre stele, după 40 de...

Dumitru Dorin Prunariu: Cu gândul şi inima printre stele, după 40 de ani

175
0

Biblioteca de Bucurii – Dialoguri pentru tihna sufletului

Se împlinesc 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiul cosmic

Cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu a realizat, în perioada 14-22 mai 1981, primul zbor în spaţiul cosmic al unui român. Misiunea spaţială s-a desfăşurat la bordul navei cosmice sovietice Soiuz 40 şi al complexului orbital de cercetare ştiinţifică Soiuz-Saliut 6. Alături de colegul său de echipaj, cosmonautul Leonid Popov, a efectuat o serie de cercetări ştiinţifice, tehnologice, biomedicale, astrofizice şi psihologice.

Bun găsit, vă spune  Camelia Teodosiu, la o nouă întâlnire, aici, în spațiul Bibliotecii de Bucurii! Mă îndrept spre rafturile pe care încep să se adune din ce în ce mai multe idei care ne inspiră liniștea și frumusețea sufletului. Mă opresc în dreptul unui nume care a făcut istorie. Îndrăznesc să sun și iată, alături de noi, se află primul și, de altfel, singurul cosmonaut român  – Dumitru Dorin Prunariu.

Visul unui copil care își dorea să zboare devine realitate la începutul anilor ‘80, când în România părea imposibil și să îți imaginezi așa ceva. La 14 mai 1981, Dumitru Dorin Prunariu  a devenit primul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

Dumitru Prunariu ne spune fascinanta lui poveste care este ca un film pe care nu te saturi să îl revezi, redescoperind de fiecare dată nunațe și detalii inedite.

Invitatul nostru ne împărtășește cele mai semnificative momente din experiența de astronaut – despre zborul în spațiu, cum se vede Pământul când simți că ești mai aproape de Dumnezeu, despre Univers și constelații…

De asemenea, am fost interesați să aflăm punctul de vedere al domnului Prunariu față de situația creată de pandemia actuală – această perioadă pe care o traversăm și care pare un film SF care însă, din păcate, este o realitate greu de gestionat la nivel mondial.

Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spaţiul cosmic este de profesie inginer aeronautic fiind reprezentat al României în diferite structuri – președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), vice-președinte al Comitetului de Relații Internaționale al Agenției Spatiale Europene (ESA),  președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE).

Realizator: Camelia Teodosiu