Ca niciodată, de Paști, bisericile sunt goale, iar credincioșii sunt chemați să-l regăsească pe Dumnezeu în intimitatea ființei lor. Bucuria Învierii își face loc în solitudine, trecând peste durerea acestor zile, în care întreaga omenire suferă din cauza pandemiei.
Vom păși astăzi pe drumul spre curățirea sufletului, spre înnoirea spirituală a noastră, a tuturor, prin învierea lui Isus Cristos, alături de părintele greco-catolic Aurelian Băcilă din Tg-Mureș, care ne îndeamnă, în perioada postului mare, să ne hrănim sufletul cu rugăciune, să ne curățăm sufletul cu iertare și să îl înfrumusețăm cu bunătate.
Părintele Aurelian Băcilă este preot greco-catolic în Târgu Mureș. Este căsătorit și are trei copii. Formarea sa teologică și spirituală a avut loc la Blaj și la Paris, iar în urmă cu 19 ani a primit taina preoției. Trăirea acestei taine a Bisericii o pune în folosul bolnavilor deoarece locul în care își desfășoară slujirea preoțească este diferit de cel al unei parohii obișnuite, în sensul tradițional al cuvântului, acesta fiind Spitalul Clinic Județean de Urgență din Tîrgu Mureș.
Creștinii ortodocși și greco-catolici se află în postul mare, o perioadă de 40 de zile, în care Biserica și credincioșii se pregătesc pentru Sfintele Paști. Mulți dintre creștini reduc însemnătatea postului la partea materială, însă dincolo de regimul alimentar, benefic de altfel pentru organism, adevărata pregătire a creștinului trebuie să fie cea spirituală, care are o dublă dimensiune.
Postul este un exerciţiu de înfrânare a poftelor trupului şi de întărire a voinţei, un mijloc de mântuire. Curățirea și hrănirea sufletului se fac prin rugăciune și iertare, ne transmite părintele Aurelian Băcilă.
În situația actuală generată de noul coronavirus, autoritățile civile și bisericești depun eforturi pentru a limita răspândirea infecției. Preoții ortodocși și catolici au renunțat temporar să-i mai spovedească pe enoriași, dar și să îi împărtășească în biserici. Astfel, credincioșii sunt chemați să asiste la Sfintele Liturghii prin intermediul radioului, internetului sau televiziunii.
Papa Francisc a subliniat la rugăciunea Angelus, rostită pe 15 martie 2020, că una dintre cele mai rodnice căi prin care Isus vine la noi şi în astfel de situaţii este împărtăşania spirituală. Părintele Aurelian Băcilă ne invită să ne împărtășim spiritual, respectând condițiile acestei taine sacramentale.
„Împărtășirea, cuminecarea spirituală se poate face astfel: Isuse al meu, cred că ești de față în Preasfântul Sacrament de pe altar. Te iubesc mai presus de toate și te doresc în sufletul meu. Deoarece acum nu te pot primi în mod sacramental, vino, cel puțin, spiritual în inima mea!… (Rămânem câteva clipe în reculegere…) Tu, ai și venit, Isuse al meu. Eu te îmbrățișez și mă unesc cu Tine. Nu-mi permite să mă mai despart vreodată de Tine. Amin” (preluare www.egco.ro)
Credința în Învierea Mântuitorului construiește întreaga viață spirituală a creștinului, ne învață părintele Aurelian Băcilă. Simbolul primirii luminii sfinte de la biserică ne trimite spre lumina spirituală, adusă de sărbătoarea Învierii Domnului.
Iertarea este esențială vieții. Dumnezeu vindecă sufletul ruinat și salvează trupul. Însă El nu poate reface trupul, atât timp cât noi nu ne preocupăm să ne refacem sufletul, prin renunțarea la păcat. Omul trebuie să învețe să trăiască cu propria suferință, dar nu singur, ci să se abandoneze în mâinile lui Dumnezeu și să lupte pentru propria viață, ne învață părintele Aurelian Băcilă. Este preot la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Tîrgu Mureș și crede că puterea de a lupta în situațiile de suferință, în care omul trăiește experiența limitelor sale umane, este dată de credința în planul pe care Dumnezeu îl are cu fiecare dintre noi.
Îi mulțumim Părintelui Aurelian Băcilă pentru mărturia sa și pentru sfaturile prețioase care ne dau curajul să ne trăim credința în izolare, pentru a fi pregătiți sufletește de Sărbătoarea Învierii Domnului. „Prin rugăciune, speranță și iertare vom depăși această încercare și putem face acest lucru, doar împreună.”
Realizator – Veronica Ilie