Biblioteca de Bucurii
Decorul Bibliotecii noastre de Bucurii transformată într-o scena radiofonică este îmbogăţit de prezenţa invitatului nostrum – actorul şi regizorul Petru Hadârcă – un om plin de creativitate, subtilitate artistică şi motivaţia vizionarului care poate construi cetăţi cu “pietre aruncate de alţii”.
Sunt Camelia Teodosiu şi vă spun “Bun găsit!” în spaţiul creat pentru tihna sufletului – un popas pe drumul, adeseori simţit anevoios, pe care dorim să îl parcurgem conştienţi că putem trăi într-o lume mai bună.
În scenă intră Petru Hadârcă – fost actor la teatrele „Luceafărul” şi „M. Eminescu” din Chişinău, precum şi la Teatrul „Ion Creangă” din Bucureşti. Între 1995-1997 a colaborat cu Teatrul „Nottara” din Bucureşti. Timp de mai mulţi ani a fost director artistic al Studioului de creaţie „Apropont” din Chişinău, al Teatrului muzical „Ginta Latină”, precum şi al Teatrului Naţional „M. Eminescu”. A realizat roluri principale în peste 50 de spectacole de teatru, filme televizate şi artistice.
Invitatul nostru – reputatul actor şi regizor Petru Hadârcă este cunoscut pentru implicarea şi activitatea sa în lumea teatrului din România şi Republica Moldova, dar mai ales de aprecierea celor care au fost spectatorii pieselor pe care le-a regizat şi au fost jucate pe diverse scene, multe fiind improvizate în turnee proiectate pentru a fi mai aproape de oameni.
Reputatul actor şi regizor este laureat al mai multor festivaluri din România şi R. Moldova şi se prezintă pentru dvs cu ceea ce consideră că este mai important şi îi conturează personalitatea.
Petru Hadârcă s-a născut pe 8 mai 1963, în orăşelul Sângerei. A absolvit Institutul de Teatru „B. V. Şciukin” din Moscova.
A fost actor la teatrele „Luceafărul” şi „M. Eminescu” din Chişinău, precum şi la Teatrul „Ion Creangă” din Bucureşti. În perioada 1995-1997 este angajat prin colaborare la Teatrul „Nottara” din Bucureşti. Timp de mai mulţi ani a fost director artistic al Studioului de creaţie „Apropont” din Chişinău, al Teatrului muzical „Ginta Latină”, precum şi al Teatrului Naţional „M. Eminescu”. A realizat roluri principale în peste 50 de spectacole de teatru, filme televizate şi artistice.
Reputatul actor şi regizor este cunoscut pentru mai multe spectacole montate în diverse teatre de pe ambele maluri ale Prutului: „Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea” şi „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale; „O afacere sentimentală” de Cl. Magnier; „Două săgeţi” de A. Volodin; „Noroc şi sănătate, domnule!” de Pierre Chesnot; „Puricele în ureche” de Georges Feydeau ş.a.
În primăvara trecută, la Teatrul Naţional Radiofonic din România el a montat spectacolul „Hronicul găinarilor”, după romanul cu acelaşi titlu de Aureliu Busuioc, iar la Radio Moldova – piesa „Ametistul” de Irina Nechit. În octombrie 2011, la Bucureşti a avut loc premiera spectacolului „Sfântul închisorilor române” despre Valeriu Gafencu, cu Dan Puric în rolul principal. Tot în octombrie, pe scena Teatrului „A. P. Cehov” a montat, pentru prima dată la Chişinău, vestita lucrare „Inimă de câine” de M. Bulgakov, pentru care a şi luat recent Premiul UNITEM.
Petru Hadârcă este laureat al mai multor festivaluri din România şi R. Moldova.