Alexandra Nadane – Respectul pentru viaţă

Alexandra Nadane – Respectul pentru viaţă

32
0

Biblioteca de Bucurii – Dialoguri pentru tihna sufletului

Invitata acestei ediţii este Alexandra Nadane – o tânără de 26 de ani care ştie să respecte viaţa. Sperăm să ne inspire cu atitudinea ei militant pro viaţă, din experienţa pe care a avut-o până acum, cu proiectele în care este implicate şi despre care vom afla pe parcursul emisiunii.

Blogul Alexandrei Nadane are un motto reprezentativ pentru ea şi valorile pe care le respectă:

„Noi considerăm aceste adevăruri evidente, că toți oamenii sunt egali, că ei sunt înzestrați de Creator cu anumite Drepturi inalienabile, că printre acestea sunt Viața, Libertatea și căutarea Fericirii.” – Fragment din Declarația de Independență a SUA

Alexandra Nadane este președintele Asociației România pentru viață, fondator în 2013 al Asociației Studenți pentru viață.

Îi plac oamenii şi poveştile pentru suflet. În cadrul Centrului de sprijin și consiliere pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa”, pe care tot ea l-a fondat, oferă sprijin femeilor însărcinate aflate în situații dificile.

Alexandra a absolvit științele comunicării la SNSPA, apoi a făcut două mastere: Managementul proiectelor în cadrul aceleiași facultăți și Consiliere în asistență socială la Facultea de Sociologie, din București.

Poveştile Alexandrei sunt experienţe de viaţă pe care le-a gestionat, încă din adolescenţă, cu maturitatea şi înţelepciunea venite din compasiune şi dragoste de viaţă.

Alexandra ne povesteşte despre Irina care a fost primul ei caz, în care s-a implicat ca urmare a unei discuţii cu propria conştiinţă. A putut fi de ajutor şi a realizat că poate face mai mult prin implicarea ei.

Aşadar, la numai16 ani, când era în liceu și lucra ca voluntar pentru o organizație umanitară, Alexandra a primit un e-mail de la o tânără care avea 24 de ani și îi cerea cu disperare ajutorul. Scria că este însărcinată şi este într-o situaţie de criză pentru că, deşi își dorea foarte mult copilul, părinții o presau să facă avort şi o ameninţau că o dau afară din casă dacă nu renunţă la sarcină . “M-am dus cu acel e-mail la conducerea respectivei organizații şi răspunsul lor m-a şocat un pic”, povesteşte Alexandra.  “Mi-au spus că preferă să ajute alte tipuri de cazuri. Să se implice pe alte direcţii şi cumva să merg mai departe, să îmi văd de viață. Atunci eu am avut un dialog cu conştiinţa mea şi am spus: aş putea să trăiesc tot timpul cu idea că cineva avea nevoie de ajutor într-o situaţie critică şi eu n-am făcut nimic?”  Răspunsul Alexandrei a fost “nu”. Nu ar putea sta deoparte când cineva îi cere ajutorul şi s-a implicat gândindu-se că “dacă vrei să faci ceva cu adevărat, găseşti soluţii”.

Bucuria că a reuşit să o ajute pe Irina care a născut, s-a căsătorit cu tatăl copilului, mai au şi alţi copii…, a fost un moment de schimbare pentru Alexandra Nadane. A lăsat tot ce avea şi s-a hotărât să sprijine femeile care sunt însărcinate şi se află în situaţii de criză.

Studentă fiind, a înfiinţat o organizaţie numită “Studenţi pentru viaţă” în care a activat până în 2018 formând generaţii de tineri care se implică în acest gen de activităţi. Din 2014 s-a implicat în organizarea “marşului pentru viaţă”  care a ajuns să fie cel mai mare eveniment pentru viaţă din România şi Republica Moldova. Din 2015 a început să înfiinţeze Centre de consiliere şi sprijin pentru femeile însărcinate aflate în situaţii de risc sau mame aflate în situaţii de criză.  În 2017 a fondat un astfel de centru în Bucureşti – Centrul de consiliere Sfânta Alexandra.

În prezent, Alexandra Nadane este preşedinta Asociaţiei România pentru Viaţă.

Pentru implicarea în sprijinirea femeilor în criză de sarcină, pentru eforturile de profesionalizare a acestui demers în România, dar și pentru inițiativa de a organiza la Parlamentul European evenimentul cu participare internațională Babies Go to the European Parliament, în aprilie 2019, Alexandra Nadane a primit, din partea organizaţiei Heartbeat International, premiul „Heart of Future”.

Luna martie este declarată luna pentru viaţă. În perioada 01.03 – 31.03. 2020 au loc o serie de activităţi, conferinţe, prezentări, proiecţii de film, campanii de donare de sânge…, tot ceea ce înseamnă dezvoltarea unei atitudini proviaţă.

În București,  Marșul pentru viață va fi sâmbătă, 28 martie, de la ora 13.00, pe traseul Parcul Unirii-Parcul Tineretului.

http://www.marsulpentruviata.ro/comunicat-de-presa-marsul-pentru-viata-2020-pentru-viata-pentru-parinti-pentru-copii/

Realizator: Camelia Teodosiu