Radio Bucureşti FM: REVOLUȚIA MODELELOR

Radio Bucureşti FM: REVOLUȚIA MODELELOR

171
0

Bun găsit, vă spune Camelia Teodosiu la o nouă ediţie a emisiunii noastre, în care vă vom prezenta un proiect conceput în spiritul conturării unei Românii de nota 10.

Este vorba despre un proiect cultural și educațional dedicat tinerilor din societatea românească și din diaspora care au nevoie de modele reale și de o scară de valori stabile – REVOLUȚIA MODELELOR.

Autoarea acestui proiect, implicată trup şi suflet, este Cristina Chirvasie – regizor de teatru şi film, scenarist, producător de emisiuni radio şi de televiziune… Un om plin de talent şi intenţii bune pe care le pune în practică cu ambiţie şi devotament.

Premisa de la care a plecat în conceptul acestui proiect – REVOLUȚIA MODELELOR este că, într-o lume atinsă profund de secularizare, criza modelelor valorice este acută și una dintre marile șanse de revenire este apelul la intuiția adevărului care există în fiecare dintre noi. În special, tinerii așteaptă să li se confirme intuițiile și pentru aceasta trebuie să capete răspunsuri formatoare de suflete.

Filonul esențial al acestui proiect este legat de ortodoxie.

Proiectul se desfășoară pe două paliere.

  1. Primul constă în realizarea unor filme în format documentar-eseu de aproximativ 30 de minute.

Personajele acestor filme sunt personalități societății civile (artiști plastici, teologi, lingviști, medici, arhitecți, scriitori, ingineri, istorici, etc.) care sunt legate de ortodoxia românească.

Filmele au o anumită temă (de exemplu, despre dragoste și devotament, despre cale și sens, despre simplitate,  despre tradiție, despre libertate, rost și rânduială, prietenie și adevăr ș.a).

Proiectul a fost lansat oficial pe 1 iunie 2019 la Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia unde au avut loc 5 evenimente cu proiecție de film și dezbatere, la care au participat ca invitați teologul Dumitru Horia Ionescu (nepotul părintelui Dumitru Stăniloae), doctorul Nicolae Constantinescu (vice-președintele al Fundației Memoria, medicul de la Colțea, cum este cunoscut, care a operat răniții de la Revoluție încontinuu trei zile și trei nopți), academician Sabina Ispas (directorul Institutului de Etnografie și Folclor din București), publicista și iconografa Raluca Prelipceanu (care a salvat Biserica de la Vința de pe Valea Arieșului care urma să fie înghițită de lacul de steril de la exploatarea minieră din apropiere) și arhitectul Augustin Ioan (cel care a proiectat noua Catedrală de la Curtea de Argeș).

  1. Cel de-al doilea palier al proiectului constă în realizarea unor conferințe itinerante în mediul universitar și cultural românesc, în special, dar și în diaspora, pornind de la aceste filme, în urma vizionării cărora publicul să aibă ocazia să participe la dezbaterea temelor respective.

Două astfel de conferințe au avut deja loc în iunie și august 2019 la Brașov și Bistrița.

Filmele vor putea fi vizionate pe site-ul proiectului www.revolutiamodelelor.ro și vor fi promovate prin social media.

Pentru nevăzători va fi creată pe site o secțiune specială unde se vor regăsi fișierele audio cu interviurile integrale realizate cu personalitățile care apar în filme.

Site-ul este în curs de realizare și va fi lansat oficial în primăvara anului 2020 în cadrul unui eveniment care va avea loc în București.

Detalii despre evenimentele realizate până acum se găsesc pe pagina: facebook.com/RevolutiaModelelor

Realizator: Camelia Teodosiu