Biblioteca de Bucurii – Dialoguri pentru tihna sufletului
Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre, în care stăm de vorbă despre sensibilitatea artistică şi bucuria de a picta cu Ana Ranete.
Ana Ranete este membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici Bucureşti, a Asociaţiei Artiştilor Plastici Feroviari din România; a Comunității de Artă “vreausapictez” și a Uniunii Creatorilor de Artă.
Cu toate că este absolventă a Universităţii Politehnice Bucureşti, firea sensibilă şi pasiunea pentru detaliile care bucură sufletul au determinat-o să urmeze cursuri de grafică şi pictură în atelierele de ceramică din Bucureşti.
A participat la zeci de expoziţii personale şi de grup, cu lucrări expuse în ţară şi în străinătate –în care au putut fi admirate puteţi admira pictură în ulei, pe pânză, pe ceramică și sticlă prin tehnici diverse de acoperire, pictează icoane tradiționale și sticlă decorativă.
Participarea la numeroase concursuri de pictură îi aduce Anei Ranete premii şi aprecieri deosebite din partea criticilor.
Citez din aprecierile a doi jurnalişti – Dana Fodor și Răzvan Mateescu, care în publicaţia Cronica înfiinţată de ei, în 2008, o descriu pe Ana Ranete prin frumuseţea deosebită a picturilor ei:
“Pictează firesc, de parcă ar cânta. Pictura face parte din ea, din mâinile și degetele ei. Iubește cu patimă această artă trimisă de zei să ne însenineze viețile nouă, tuturor.
Artista plastică Ana Ranete pictează cu apă din fântână, aripi de fluture, gene de zână și petale de flori. Liniile au o sensibilitate aparte, vorbesc despre anotimpuri, dragoste, credință, basme și viață.
Lucrările domniei sale izvorăsc o lumină dulce, vie, care vine din sufletul tabloului.”
Cronici:
“În tablouri ca Primăvară violet, ori Fulg de nea, Ana Ranete explorează, cu succes, universul balerinelor, atât de generos în ipostaze extrem de picturale, cum o demonstrează numeroşi artişti din artele vizuale de pe continentul european. Alte tablouri, care poartă titluri edificatoare ca Magnolie sau Scaieţi, se opresc la lumea vegetală şi ea cu foarte multe oferte, pentru un spirit iscoditor, cum este Ana Ranete. Aşteptăm cu un interes neformal, expozițiile sale, care, cu siguranţă, vor fi un succes pentru public, critică şi colecţionari.”
Bunescu Aristotel-Administrează Agentia Mondiala de Informatii din Sah şi Lumea sportului
***
„Pictura Anei Ranete se desfăsoară pe coordonatele stilului modern, cu implicații figurative și stilizări în care cromatica joacă un rol important, mai ales când albastrul deschis, specific lucrărilor artistei, devine dominant în creația sa, așa cum ni se dezvăluie pe simezele Institutului Socio – Cultural „Jean Louis Calderon”. Iubind în primul rând elementele structurale ale naturii, fie că este vorba de o floare, de un peisaj sau de ființa umană, reperele vizuale ale pictoriței se metamorfozează în universul său recent,înzestrat cu semnificații și sentimente, cu spontaneitate și rigurozitate, concentrând axele cunoașterii sale într-o viziune plină de rafinament și sensibilitate, specific feminine. Fascinația trăită de Ana Ranete în fața motivului se dezvăluie privirii noastre prin atenția pe care aceasta o acordă compoziției, sintezelor plastice, planurilor în perspectivă, registrelor tonale, care cunosc interpretări inepuizabile de la o lucrare la alta, prin tușa vivantă și prin echilibrul regăsit în armonii, în ritmică și sursele de lumină utilizate și adaptate contextelor de atmosferă. În pictura subacvatică, persistența complemetarelor oranj/albastru ocupă întreaga imagine, modalitatea de așezare a tonalităților abstractizând discursul estetic, direcție reiterată și în alte tablouri, unde melanjul de culori cu tente evanescente, conferă o frumusețe aparte suprafeței lucrărilor. Buchetele de flori, așezate în plină pagină, păunul cu întreaga lui simbolistică, alte forme din zona aviarului și acvaticului, grațioase balerine și dansatoare de latino, portrete și peisaje din natură, marine și urbane, culminează cu evocarea îngerului, admirabil reprezentat, cel care, cu aerul său divin, domină peste toate cele lumești, împrimându-le din bunătatea și curăția lui. Însuși spiritul picturii Anei Ranete este unul încărcat de transcendent, uneori prin acuratețea stărilor de liniște sugerate și prin atitudinea concentrată pe visare, alteori, prin intonații cromatice surdinizate ale componentelor structurale.
Dacă deseori accentul cade pe desen, demonstrând experiența artistei în domeniul reprezentării figurative, regina rămâne culoarea în abordările sale. Realitatea este punctul fundamental de pornire, dar aceasta cunoaște transformări specifice adaptării la subiectul abordat și la plăcerea a simți energia interioară a unei cromaticii aplicate conforma trăirilor artistei, extrem de delicată în interpretarea atmosferei care învăluie compozițiile.
Peisajele Anei Ranete sunt învăluite de poezie, fiind imagini ale unei naturi ideale, ivită în amintirile sale sau surprinse în plein-air. Eclerajele diurne ori momentele diferite ale zilei, sugerate prin rafinate tente de închisuri și deschisuri, sunt aspirații și totodată principii de evidențiere a unor valorări plastice în funcție de seducția și disponibilitățile sugerate de realitate. Luminișuri din interiorul compozițiilor sunt încadrate de arbori grafiați expresiv pe suprafața bidimensională, dar menținuți în tonul sublimului joc de contraste și armonii, de simetrii și asimetrii ale compoziției, rezultând un spațiu încărcat de taine și frumusețe onirică. În ceea ce privește redarea florilor, artista este atrasă de misterul corolelor, de modul cum poate valora lumina pe întinderea unei petale, de rotunjimile și unghiurile ce descriu plasticitatea intrinsecă a acestor fascinante forme. Atenţia pentru proporțiile corpului uman, nu lipsește din preocupările Anei Ranete. Inepuizabila putere de osmozare a mișcării unei balerine, este redată în ritmuri de tușe și culori, în care forma este subordonată cromaticii, în care mișcarea domină subtilitățile nuanțelor, senzualiatatea, feminitatea, puterea gestului delicat al dansatoarei, fiind pretextul artistei de a-și regăși propria emoție, ca un reflex al sensibilități nelipsite din orizontul său imaginativ, așa cum îl percepem în expoziția de la Institutul Socio – Cultural „Jean Louis Calderon”.
Ana Amelia Dincă, critic de artă
***
ANA RANETE – Referinţe biografice
Născută la Izvorul Alb-Neamţ în 1959, absolventă a Universităţii Politehnice Bucureşti. Urmează cursuri de grafică şi pictură în atelierele de ceramică din Bucureşti.
Căsătorită, doi copii şi angajată în cadrul administraţiei locale Bucureşti.
Activitate artistică
Este membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici Bucureşti şi a Asociatiei Artiştilor Plastici Feroviari din România; a Comunității de Arta “vreausapictez” și a Uniunii Creatorilor de Arta
- Participă la expoziţii colective şi de grup ale Asociației Artiștilor Plastici București din anul 2002.
- Expoziții de grup ale AAP București la Galeria Herăstrău
- Expoziţie de grup în cadrul Galeriei de Arte “Dialog Vizual “al Primăriei Sectorului 2 București
- Expoziţie colectivă în cadrul Galeriei A.A.P.București din Strada Pop de Băsești
- Expoziţie colectivă în aer liber ”La cetate“ din Parcul Cișmigiu
- Expoziție colectivă în cadrul Galerie Sala Rondă a Cercului Militar Național
- Expoziţie colectivă în cadrul Casei de Cultură “Friedrich Schiller “București
- Expoziţie de grup Biblioteca Centrala” Mihai Eminescu “Iași – organizator Conferința Internațională a Femeilor Române 23-26 iunie 2011 Iași (UNIFERO)
- Expoziţie de grup la Biblioteca Pedagogică București ‘I.C.Petrescu’ – (17-19) Noiembrie 2012
- Expoziţie colectivă “Summer Art Salon” (06-20) iulie -2013 Sinaia, organizată de Comunitatea de Artă “Vreausapictez”
- Expoziția Cora Alexandriei –Emoție și culoare– București- proiect realizat prin colaborare a Uniunii Artiștilor Plastici cu magazinul CORA – 2012
- Expoziția personală la Sala Foaier a Cercului Militar Național (28 octombrie 2013 – 10 noiembrie 2013)
- Expoziție personală –Spații neconvenționale/februarie 2014 – Hanul Negustorilor
- Expoziţie de grup – Soare în culoare – Cora din Șoseaua Alexandriei (26 iunie-16 iulie ) 2014
- Epoziție de grup – Câmpulung Mon Amour /17-23 iulie 2014- Primăria Câmpulung Muscel
- Expoziţie colectivă – Sala Brâncuși/Palatul Parlamentului/Salonul de toamnă (04-30 ) septembrie- 2014
- Expoziția colectivă a Asociației Artiștilor Plastici București – „Salonului de iarna” la Cercul Militar Național București, în Sala Foaier, 19 ianuarie – 01 februarie 2015
- Salonul Național de Arta decorativă ”Florilegiul credinței și iubirii”ediția I- organizator UAP în colaborare cu magazinul Cora-( 19 martie-15 aprilie) 2015
- Salonul Artelor -Temeiuri-ediția a VII – Sala Constantin Brancuși – Palatul Parlamentului (05-31 mai) 2015
- Expoziţie – Asociaţia Culturală pentru UNESCO “Iulia Hașdeu” ARC PESTE TIMP”, 22 mai 2015,, Sala Studioului de Teatru “Mihai Eminescu”, a Clubului Copiilor Sector 5, București
- Salonul National al Artelot- Art Gallery Constanta-Tomis Mall- (24 iunie-2 iulie )2015
- Expoziția concurs Dimitrie Știubei – ediția a 17-a la Muzeul Militar Național” Regele Carol I”,(13-23) august 2015
- Expoziţie personală-Mediateca George Enescu- Biblioteca Metropolitană București-24.09.2015-14.10.2015
- Expo-concurs-organizat de Liga Navala Romana la Galeria Sala Mica a Universitatii Ioan Dalles-(24 noiembrie-06 decembrie) 2015
- Salonul-concurs-organizat de Liga Navala Romana la Atheneul Roman-(16-19) decembrie 2015
- Salonul de iarna-Sala Foaier a Cercului Militar- (18-31) Ianuarie 2016
- Expoziţie in cadrul activitatilor culturale -Casa memoriala George Cosbuc-30 ianuarie 2016
- Salon arta decoratova editia a II-a-Expoziţie de grup-Galeria Cora-martie 2016
- Expoziţie colectiva- Galeria Occidentului Bucuresti-mai 2016
- Expozitia colectiva- Muzeul National al Pompierilor” Foisorul de Foc- Bucuresti-Iunie 2016
- Salon de toamna- Expoziţie de grup, Giurgiu-septembrie 2016
- Expoziţie colectiva –Cercul Militar National-aprilie 2017
- Expoziţie colectiva- Casa Schiller Bucuresti -iulie 2017
- Salonul National de Arta Plastica”Atitudini Contemporane-Taranto Italia –iunie 2017
- Expoziţie colectiva- Cercul Militar National Bucuresti-august 2017
- Expoziţie colectiva Palatul Parlamentului Bucuresti –septembrie 2017
- Expoziţie colectiva-sediul AAP Bucuresti-octombrie 2017
- Expoziţie colectiva Balcik – Atitudini Contemporane-iulie 2018
- Expoziţie personala-Centrul Cultural Mihai Eminescu Bucuresti-octombrie 2018
- Expoziţie colectiva- Galeria Fundatiei „Ion Bratianu” Bucuresti-noiembrie 2018
- Salonul de toamna-Expoziţie colectiva-Casa Schiller Bucuresti-noiembrie 2018
- Expoztie personala Tour D’Art-Turda-decembrie 2018
- Expoziţie colectiva- Biblioteca Metropolitana Bucuresti –iunie 2019
- Expoziţie de grup- Cercul Militar National Bucuresti –august 2019
- Expoziţie personala-Biblioteca Kirileanu, Piatra Neamt –octombrie 2019
Premii
- Premiul II concursul UNIVERS XXL ediția I /2012 – organizator Radio Club XXL România /doamna Elena Toma din Pitești
- Mențiune concursul de pictură marină ”Dimitrie Știubei “2010– organizator Liga Navală Română- filiala București
- Diplome de participare la expozițiile organizate de Primăria Sectoruli 2, in București
- Premiul II-concursul de pictură marina “Dimitrie Știubei” – august 2015- organizator Liga Navală Română –filiala București
- Premiul II-concursul ”Pictura si grafica” dec. 2015– organizator Liga Navala Romana-filiala Bucuresti
- Premiul III-concursul de pictura marina”Enescu si marea „ organizat de Liga Navala Romana- 16-19 decembrie 2015 la Ateneul Român