Radio Oltenia – Craiova: Violonistul Dan Bozgan, virtuozitate și generozitate

Radio Oltenia – Craiova: Violonistul Dan Bozgan, virtuozitate și generozitate

673
0

Talent, trăire, virtuozitate și charismă, acestea sunt cuvintele care reflectă cel mai fidel personalitatea lui Dan Bozgan, cel care a văzut lumina zilei la Craiova, pe 16 decembrie 1972, într-o familie de muzicieni. Încă de mic copil, Dan Bozgan a fost înconjurat de minunate instrumente muzicale, de la cele cu corzi la cele de suflat. Străbunicul și bunicul său au cântat în Fanfara Regală la Calafat, mulți membri ai familiei sale făcând parte din Filarmonica „Oltenia” din Craiova. Unchiul său, Costinel Bozgan, a fost unul dintre cei mai buni violoniști de café-concert din țară. Tatăl său a fost un muzician reputat, cu o lungă carieră internațională, fiind, printre altele, concertmaistru în Germania și profesor de vioară la Conservatorul din Salonic. Așadar, putem vorbi de o familie de muzicieni care a scris istorie pentru viața cultural-artistică a Craiovei, personalități care și-au pus amprenta valoroasă pe moștenirea muzicală a Cetății Banilor.

Maestrul Dan Bozgan a ales, dintre toate instrumentele lângă care a copilărit, pana măiastră a viorii al cărei studiu l-a început la vârsta de doar 3 ani, sub atenta îndrumare a bunicului său care a avut grijă ca studiul acestui instrument magnific să se impregneze adânc în ADN-ul său pentru a putea transmite emoție si desfătare sufletească. A putut să se bucure, puțin mai târziu, de compania fratelui său mai mic, maestrul Iulian Bozgan, un talent uriaș, un om cu o inimă mare în mâinile căruia vioara făcea minuni. Din păcate, Iulian Bozgan a plecat dureros de devreme într-o altă dimensiune, alături de părinții săi iubiți.

Dan Bozgan a absolvit Liceul de Artă din Craiova, apoi Academia de Muzică „George Enescu” din Iași, la clasa profesorului Anton Diaconu, membru al cvartetului Voces. A participat la multe master class-uri în țară și în străinătate și a fost prima vioară în orchestră, începând de la vârsta de 29 ani. Având un profil genetic de muzician veritabil, maestrul Dan Bozgan a devenit una cu vioara sa, interpretările sale provocând o profundă vibrație sufletească ce ridică în picioare un public care nu mai contenește să-l răsplătească prin aplauze interminabile.

Maestrul Dan Bozgan a colaborat cu nume mari din lumea muzicală, precum José Carreras, Katia Riciarelli, Renato Bruson, Zubin Mehta și mulți alții. Timp de 5 ani, a fost vioara preferată a maestrului Tudor Gheorghe, alături de care a realizat turnee și spectacole extraordinare. De asemenea, a participat la turnee si recitaluri în aproape toate țările din Europa, în 2010 fiind invitat, ca solist, de Ziua Națională a României, de către Consulatul General al României la Strasbourg. În timpul campaniei „Craiova – capitală culturală europeană”, a fost invitat la Bruxelles și a condus magistral o mini-orchestră, ridicând în picioare o sală plină de personalități europene, interpretând magistral comori ale muzicii românești, ca „Balada” lui Ciprian Porumbescu, precum și compoziții ale unor membri ai familiei Bozgan, ca „Sârba de concert” sau „Căruța poștei”. Dan Bozgan a fost profesor asociat la Facultatea de Muzica a Universității din Craiova și profesor la Liceele de Artă din Craiova și Râmnicu Vâlcea. Din anul 2000 și până în 2019, Dan Bozgan a fost concert-maestru al Operei Române din Craiova, conducând cu profesionalism instrumentiști descoperiți și formați de el. Este fondator al Orchestrei de Cameră a Operei Române din Craiova, cu care a realizat nenumărate turnee în Europa și cu care a câștigat, în 2009, Premiul I la Festivalul Orchestrelor de Cameră din Balcani.

În anul 2018, Dumnezeu i-a trimis alături un alt „frate”, Daniel Petrescu, fondatorul primului și singurului grup vocal pop-opera din Oltenia, Angels, un om care i-a dăruit inima și priceperea sa, vioara lui Dan Bozgan și vocea lui Daniel Petrescu formând de atunci o inimă mare care transmite emoție publicului iubitor de frumos. Împreună, cei doi au realizat multe spectacole și au participat la evenimente caritabile, în parteneriat cu Radio România Oltenia-Craiova, Asociația Stratonis, Primăria Cârcea, Netrom  Craiova și Oltenia Tour. În toamna anului 2018, Dan Bozgan, alături de orchestra Operei  Române din Craiova, condusă de muzicianul francez Nicolas Jounis, a interpretat un „Requiem” de neuitat (compus chiar de Dan Bozgan, în colaborare cu Nicolas Jounis), un concert emoționant în memoria fratelui său, maestrul Iulian Bozgan, la împlinirea a 7 ani de la plecarea acestuia în eternitate. Dan Bozgan nu este, așadar, numai un violonist desăvârșit, ci și un compozitor elevat, el creând alte două partituri remarcabile, „Balada pentru Irene” (compoziție dedicată fiicei sale) și „Povestea a două viori” (în amintirea fratelui său). În viața de familie, Dan Bozgan și-a găsit împlinirea alături de jumătatea sa, violonista Dana Bozgan, care i-a dăruit cea mai de preț comoară, minunata lor fiică, Irene.

Maestrul Dan Bozgan a fost înzestrat de Dumnezeu cu un talent enorm și s-a impus deja ca un virtuoz emblematic al Craiovei. Un român de nota 10 care a dialogat cu Davian Vlad, la Radio România Oltenia-Craiova, și care a interpretat live partiturile sale favorite în studioul postului public regional din Bănie: