Compozitorul Vasile Şirli – Despre bucuria clipelor frumoase

Compozitorul Vasile Şirli – Despre bucuria clipelor frumoase

12
0
Foto: Teatrul National Radu Stanca Sibiu

Biblioteca de Bucurii – Dialoguri pentru tihna sufletului

Bun găsit, dragi prieteni, vă spune Camelia Teodosiu la o nouă ediţie a Bibliotecii de Bucurii pe rafturile căreia dorim să adăugăm noi surse de inspiraţie pentru frumuseţea şi tihna sufletului.

Invitatul emisiunii este compozitorul Vasile Şirli a cărui activitate profesională extrem de bogată, complexă şi diversă combinată cu personalitatea lui plină de modestie, firesc, optimism şi cu talentul aparte de a povesti momente inedite din viaţa sa, au făcut ca dialogul nostru să fie plin de savoare, chiar dacă a fost unul telefonic şi nu în studio.

Vasile Şirli a absolvit Conservatorul de Muzică din Bucureşti, a fost redactor la Editura Muzicală şi director artistic al Casei de discuri Electrecord  – perioadă a care realizat nenumărate emisiuni radiofonice şi albume discografice. A scris muzică de scenă, muzică de film şi muzică uşoară şi a lucrat cu importanţi regizori printre care Lucian Pintilie, Mircea Daneliuc, Stere Gulea, Nicu Stan…

În 1986, a emigrat la Paris, unde este stabilit în prezent. În 1990, a devenit director muzical la Disneyland Resort din Paris unde a lucrat până a ieşit la pensie – o experienţă pe care o consideră formidabilă din toate punctele de vedere. De altfel, la rugămintea pe care i-am adresat-o, de a alege două dintre piesele preferate, domnul Şirli ne-a trimis Dancin’ (A Catchy Rhythm)” compusă pentru parada din martie 1998, în cadrul spectacolului din Disneyland Paris, cu care deschidem această ediţie a emisiunii noastre şi piesa Rug compusă pentru Dida Drăgan acompaniată de formaţia Post Scriptum, pe care o vom asculta în finalul Bibliotecii de Bucurii.

După 1990, Vasile Şirli a reînceput să lucreze cu regizori români, cea mai importantă colaborare fiind cu Silviu Purcărete pentru care a compus muzica mai multor piese regizate de acesta: „Faust“, „Metamorfoze“, „Povestea prinţesei deocheate“ şi în prezent alte două proiecte la care lucrează  şi despre care aflăm în emisiunea noastră.

Foto: Festivalul International de Teatru Sibiu

Vă invităm să ascultaţi interviul cu Vasile Şirli, o discuţie în care ne vorbeşte despre anii adolescenţei şi ai tinereţii, pasiunea pentru muzică şi prieteniile de o viaţă, despre clipele frumoase care l-au marcat.

Realizator: Camelia Teodosiu