Ioana Pârvulescu – ”îmi place să râd și să visez”

Ioana Pârvulescu – ”îmi place să râd și să visez”

20
0

Biblioteca de Bucurii – Dialoguri pentru tihna sufletului

Invitata acestei ediţii a emisiunii Biblioteca de  Bucurii este scriitoarea Ioana Pârvulescu prezentă la acest dialog pentru tihna sufletului ca să ne inspire în alegeri interesante şi înţelepte care ne pot face viaţa mai frumoasă.

Ioana Pârvulescu este una dintre cele mai apreciate scriitoare, eseistă, publicistă, critic literar, doctor în filologie și profesor la Universitatea din București.

Ioana Pârvulescu a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București, iar din 1996 predă literatura română modernă la aceeaşi facultate. A obținut doctoratul în anul 1999, cu teza „Prejudecăţi literare. Opţiuni comode în receptarea literaturii române”. A coordonat seria „Cartea de pe noptieră” a Editurii Humanitas și a lucrat ca redactor la revista „România literară”. A publicat volumele: „Întoarcere în Bucureştiul interbelic” (Humanitas, 2003); „În intimitatea secolului 19” (Humanitas, 2005); „În țara Miticilor. De șapte ori Caragiale” (Humanitas, 2007), „Viața începe vineri” (roman, Humanitas, 2009), „Lumea ca ziar. A patra putere: Caragiale” (Humanitas, 2011),„Viitorul începe luni” (roman, Humanitas, 2012), „Cum continuă povestea” (poezie, Humanitas, 2014), „Inocenții” (roman, Humanitas, 2016), „Dialoguri secrete. Cum se roagă scriitorii și personajele lor” (Humanitas, 2018). Romanele „Viața începe vineri” și „Viitorul începe luni” au apărut în limba engleză la editura britanică Istros Books, bucurându-se deopotrivă de cronici favorabile și succes de public.

În 2013, Ioana Pârvulescu primește  Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL) pentru romanul „Viața începe vineri”.