Radio România Brașov FM: De Anul Nou, la poalele Tâmpei, obiceiuri și...

Radio România Brașov FM: De Anul Nou, la poalele Tâmpei, obiceiuri și tradiții

21
0

Aho, Aho de Anul Nou,

Suntem noi la Radio,

Cei ce seara, noi vorbim

Și prin țară poposim.

Nota 10 noi o dam,

România lăudam,

Pe români îi promovăm.

Campioni sau oameni mari,

Vrednici și mari gospodari

Ori artiști sau cântăreți,

Dar și tineri descurcăreți,

Care zilnic fac ceva

Pentru România mea.

Noi păstram ce totul trece,

Suntem România de Nota 10.

Bun găsit, dragi prieteni la România de Nota 10! De această dată, pășim cu noi speranțe, trăiri și dorințe în 2020, dar cu gândul la trecut, tradiții și obiceiuri păstrate de veacuri.

Am poposit la poalele Tâmpei și am vorbit cu jurnalista brașoveană Ileana Gafton Dragoș, o mare păstrătoare și promotoare de tradiții, care ne-a oferit detalii despre obiceiurile de iarna ale celor mai cunoscute cete, organizate în Transilvania cu secole în urmă sub denumire de Junii Brașovului.

„Cu ocazia fiecărui eveniment, junii aveau un anumit port, de la cei tineri până la cei bătrâni. Toată pregătirea lor era foarte interesantă, iar tinerii treceau prin anumite ritualuri, unele foarte dure. Pe lângă obiceiurile șcheienilor, mai au tradiții păstrate și sașii și ungurii din zona Brașovului, oraș dezvoltat în jurul Muntelui Tâmpa. Dacă vorbim despre tradițiile de iarnă, în cazul Junilor, acestea încep la Sfântul Nicolae, țin de Crăciun, merg până la Anul Nou și Bobotează și se sfârșesc abia de Sfântul Ion”, ne-a povestit, printre altele, jurnalista Ileana Gafton Dragoș.

Junii brașoveni păstrează, prin intermediul ritualurilor, tradiții vechi, încă de pe vremea dacilor, după cum spun istoricii. Acestia sunt împărțiți în 7 grupe, având fiecare câte un conducător numit vătaf. Grupele de juni sunt: Junii Tineri, Junii Bătrâni, Junii Curcani, Junii Dorobanți, Junii Brașovecheni, Junii Roșiori si Junii Albiori, fiecare având o vestimentație specifică, dar și un steag dedicate și un buzdugan. Ei bine, tocmai aceste ultime însemne speciale, simboluri ale puterii, steagurile si buzduganul au avut de suferit în perioada comunistă, când le-au fost confiscate, dupa cum a povestit Junele Dorobanț Florin Nistor pentru Radio România Brașov FM, menționând și faptul că deși obiceiurile în acea epocă au fost interzise, ei au încercat să ducă tradiția mai departe, inclusiv în perioada sărbătorilor de iarnă.

Tot despre tradiții, despre cele dintre ani, de la ea de acasă din Romanați, ne-a povestit și doamna cântului popular Gheorghița Nicolae, realizatoarea celei mai cunoscute si longevive emisiuni de tradiții și obiceiuri din România, “Tezaur Folcloric”, prezentă de mai multe ori, în 2019, la poalele Tâmpei. Este vorba despre un teatru popular care are ca unică idee principală biruința binelui asupra răului.

„Să fim mai buni, mai înțelegători, mai înțelepți, mai toleranți, pentru că aceste stări ne aduc mai aproape de umanitate”, acesta a fost o parte din mesajul Gheorghiței Nicolae pentru Anul Nou 2020.

Dragi prieteni, să aveți un An Nou de vis, un An Nou de povestit generațiilor viitoare, un An Nou 2020 asa cum vi-l doriți!

La mulți ani, dragi români de pretutindeni!

La mulți ani, România, România de Nota 10!