Biblioteca de Bucurii – Dialoguri pentru tihna sufletului
“Mă izolez în cantec şi aşa reuşesc să mă regăsesc. E ca o călătorie în timp într-o lume mai bună, mai frumoasă, mai adevarată.“ – Grigore Leşe
Emoţie şi bucurie, adusă prin cântec, în spaţiul special creat pentru tihna sufletului. Sunt Camelia Teodosiu şi aşa cum v-aţi dat seama, alături de mine, special venit pentru ascultătorii noştrii, se află Grigore Leşe – rapsod aparte care simte, horeşte şi tămăduieşte prin muzică tradițională românească pe care o descoperă dincolo de spaţiu şi timp.
Grigore Leșe a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, este doctor în muzică și profesor atât la Facultatea de Litere a Universității din București, cât și la Universitatea de Muzică București.
Citind cartea sa, Acum ştiu cine sunt – Însemnări şi aduceri aminte, ai impresia că acest capitol al descoperirii sinelui este încheiat, dar de fapt Grigore Leşe se redescoperă cu fiecare experienţă care îi face sufletul să horească şi să se împlinească.
Dacă putem privi, dincolo de aparenţe, îl vedem pe Grigore Leşe, nu însetat de faimă şi laudă, ci trăind din plin, ca un copil, bucuria împlinirii viselor proiectate în asumarea rostului artistului.
Portofoliul profesional al invitatului nostru este atât de bogat şi impresionant, încât orice negociere cu timpul alocat emisiunii ar da greş. Dar în câteva fraze, vă pot spune, simplu dar cu preţuire, că a realizat sute de emisiuni la Radio România şi la Televiziunea Română, pentru care a primit numeroase premii și nominalizări naționale și international, a fost apreciat prin ropote de aplauze în cântările pe marile scene ale lumii şi la marile manifestări culturale de gen. La acestea se adaugă munca de cercetare în care Grigore Leşe se implică pentru a reconstrui prin sunet frumuseţea satului românesc arhaic pentru că, el consideră că „…un popor care îşi uită tradiţiile este în pericol de a se nărui spiritualiceşte”.
Vă invit să îl descoperiţi pe Grigore Leşe prezent în Biblioteca de Bucurii deoarece aşa cum a declarat “crede cu tărie că menirea lui în această lume este să-şi înnobileze strămoşii prin cântec”: “Cred cu toata fiinţa mea în hore şi le consider matricea muzicală a românilor.” (Grigore Leşe)
Prezent în emisiunea noastră cu identitatea artistului, dar încercând să aducă în armonie şi celelalte personalităţi ale sale, ne recită, ne cântă şi ne încântă inspirat de bucuria tradiţiilor şi sărbătorilor pe care trebuie să le primim cu lumină în suflet.