Radio Iași: Dirijorul Virgil Popa – “Emoția e esențială în muzică”

Radio Iași: Dirijorul Virgil Popa – “Emoția e esențială în muzică”

89
0

Invitatul ediției din această săptămâna a emisiunii “România de nota 10” este Virgil Popa, dirijorul și fondatorul Orchestrei Simfonice “Stradivari” din Madrid.

Cariera muzicală și-a început-o încă din anii studenției, când a colaborat cu Opera Română Iași, apoi cu Filarmonica din Constanța.

Destinul l-a dus pe meleaguri  iberice, unde a activat o perioada în cadrul Orchestrei Teatrului Regal,  apoi  își împlinește visul de a crea propria orchestră simfonică.

„În 2005 am înființat Orchestra Internațională din Madrid, formată din artiști internaționali: din Ungaria, Rusia, România, chiar din America Latină și Asia.  Am avut o activitate intensă până in 2010, dar din cauza crizei economice proiectul nu a mai continuat. În 2014, am creat Orchestra Simfonică “Stradivari”, compusă din 80 de membri și de atunci susținem concerte in marile orașe ale Spaniei: Madrid, Alicante, Valladolid etc. Publicul spaniol ne apreciază, la finalul  fiecărui  spectacol se ridică în picioare și aplaudă indelungat, e o tradiție”.

Virgil Popa provine dintr-o familie de muzicieni din localitatea Roma, județul Botoșani. Acolo a prins mai intâi dragostea  pentru muzică, fără de care, spune,  că nu ar putea trăi.

Primele studii în domeniul artistic le-a făcut la  Scoala Populară de Artă din Botoșani. A urmat Liceul de Arta “Ștefan Luchian”, unde a studiat contrabasul, apoi a continuat cursurile Universității Naționale de Arte “George Enescu”din Iași.

Cel care l-a influențat în cariera de muzician și, mai ales, în cea de dirijor  a fost maestrul Corneliu Calistru.

Palmaresul său academic mai cuprinde numeroase masterclass-uri, susținute de Garcia Asensio, ucenicul renumitului dirijor si compozitor Sergiu Celibidache.

”Este foarte complexă meseria de dirijor. Trebuie sa fii un mare cunoscător al tututor stilurilor, să cunoști toate instrumentele, să ai idee cum funcționează. De asemenea,  trebuie să ai cunoștințe vaste de istorie a muzicii. Orchestra trebuie sa fie intotdeauna foarte bine pregătită să putem ajunge să emoționăm publicul.

Emoția in muzică este fundamentală, pentru că dacă nu transmiți această emoție care să ajunga la public, practic nu ai cum să impresionezi. De aceea, nu e același lucru când asculți muzica la radio sau tv, ca și atunci când ești in direct. Publicul trebuie să înțeleagă acest aspect al importanței unui spectacol în sălile de concert.“

Aventura lui Virgil Popa în Spania a început în 2001, în urma unui turneu cu Opera din Constanța, când fascinat fiind de această țară, decide să rămână să își continue activitatea artistică. Deși la început nu a fost ușor, prin ambiție, perseverență și talent a reușit, devenind un nume cunoscut în Peninsula Iberică. Artistul se arată încântat și mulțumit de ceea ce a realizat până în prezent.

“Tot timpul sunt vise și mai marețe. Dacă nu țintești foarte sus, nu ai cum să ajungi! Dacă faci ceea ce îți place și ai succes, poți spune că ești împlinit”.

Chiar dacă de ani buni este stabilit în Spania, Virgil Popa a ținut în permanență legătura cu țara, colaborând cu diverse instituții artistice.

Actualmente este implicat intr-un proiect  european ARTS+, derulat de Colegiul Național de Artă  “Octav Bancilă” din Iași.

Astfel, în luna august, 30 de elevi, membri ai Orchestrei liceului s-au aflat în Spania, unde au pregătit  concerte alături de muzicieni profesoniști ai Orchestrei Simfonice Stradivari, sub bagheta lui Virgil Popa.

Elevii participanți au evoluat în trei orașe spaniole – Madrid, Cuenca si Alicante, iar concertele lor au avut un real succes, fiind transmise și  în direct pe internet.

Proiectul ARTS+  continuă în România, cu susținerea unor concerte la Ateneul Național din Iași, la Vatra Dornei, precum și la Ateneul din Bacău.

“Cei 30 de elevi de la Colegiul Național de Arte “Octav Băncilă” din Iași au stat o lună în Spania,  timp în care am avut o activitate practică, un curs intensiv de orchestră. A fost un lucru extraordinar pentru că au asimilat foarte multe cunoștințe noi, au avut ocazia să cunoască tineri muzicieni spanioli. Sunt elevi minunați, extrem de talentați, dornici să invețe și să se implice. Voi ramâne până la sfârșitul anului să lucrez cu ei, în calitate de profesor al orchestrei. Cred că va fi interesant pentru că elevii vin cu foarte multe idei și, sper, să finalizez câteva dintre ele, aș dori să fac concerte pedagogice pentru cei mici. E fundamental să ajungi la cei mai mici, să poți să îi atragi spre muzica clasică și aceasta sa fie pe primul loc”.

Îndemnul lui Virgil Popa este ca publicul să nu înceteze să meargă în sălile de spectacol, fie operă, muzică clasică, fie balet  sau teatru. Actul artistic adevarat se intamplă într-o sală de concert.

Realizator: Natalia Maxim