Bucureşti FM: Puterea de a face diferenţa

Bucureşti FM: Puterea de a face diferenţa

245
0

Astăzi, invitata noastră este reprezentanta unei generaţii care crede în viitorul pe care şi-l poate construi la cele mai înalte standarde. Pentru că ei, tinerii, parte a schimbării, au puterea de a face diferenţa.

Tana Alexandra Foarfă este Director Europuls şi unul dintre membrii de bază ai acestui Centru de Expertiză Europeană. Povestea ei acreditează încrederea pe care trebuie să o sădim şi să o creştem în generaţia celor tineri care pot face lumea mai bună.

Despre Puterea de a face diferenţa  putem discuta şi crea mediul motivational, doar dacă aducem exemple concrete. De aceea vă invit să o cunoaşteţi pe Tana, şi să îi ascultăm povestea elocventă pentru toţi cei care se identifică cu valori substanţiale necesare schimbării în bine.

Povestea Tanei

„Ma numesc Tana Alexandra Foarfă, am 25 de ani si sunt, probabil, cel mai tanar director de ONG din Romania. Mi-as dori sa ma contraziceti si sa imi spuneti ca sunt chiar mai tineri decat mine, ar fi extraordinar sa aflu asta!

La 18 ani, chiar dupa terminarea liceului, am plecat din Craiova la Bruxelles, cu o singura dorinta: sa lucrez pentru institutiile europene. Inca de cand a intrat Romania in UE am fost interesata de ceea ce se intampla la nivel european, in 2007 am simtit ca se deschide o lume noua pentru mine si, fiind o persoana foarte curioasa, am dorit sa o descopar. Asa ca am absolvit Facultatea de Stiinte Politice din Cadrul Universitatii Libere din Bruxelles, iar apoi am efectuat un Master in Studii Europene, cu specializarea Relatiile Externe ale UE, in cadrul Universitatii din Leuven. Studiile, dar si stagiile din Parlamentul European facute in acei ani m-au ajutat enorm in dezvoltarea mea personala si profesionala si am ajuns sa imi indeplinesc visul chiar dupa master. Din 2017 sunt angajata a Comisiei Europene, un lucru pe care l-am vazut mereu extrem de departe de mine si aproape imposibil de realizat.

Insa aceasta ar fi varianta simpla a povestii, si stim ca orice poveste are si o intriga. In ultimul an de licenta, am avut un moment in care mi-am dat seama ca vreau sa fac ceva mai mult decat sa ma gandesc la mine. Mi-am dat seama ca mi-as dori sa impart tot ceea ce am invatat si tot ceea ce am dobandit si altora. Ca degeaba tin pentru mine toate aceste lucruri, pentru ca sunt cu siguranta cetateni romani, mai ales tineri, care nu au avut nici sansa si nici posibilitatea sa beneficieze de aceste experiente. Asa ca am inceput sa ma gandesc la moduri in care pot sa imi pun la dipozitie cunostintele mele limitate si chiar a face ceva concret cu ele. Si, intamplarea face ca o prietena, o persoana pe care am cunoscut-o pe durata studiilor si care m-a ajutat foarte mult, sa imi vorbeasca de Centrul de Expertiza Europeana Europuls, ea fiind una dintre membrii fondatori.”

Povestea Europuls şi evoluţia acestui ONG

„Ce este Europuls? Cred ca aceasta este povestea pe care imi place sa o spun cel mai mult, deoarece este si povestea a ceea ce mi-am dorit sa fac eu personal. Totul a inceput in 2010, cand un grup de tineri studenti romani discutau la o pizza in Bruxelles despre ce ar putea face ei pentru Romania si cum ar putea sa informeze cetatenii din Romania despre politicile europene, sa aduca UE mai aproape de cetateni. Proiectul Europuls a fost creat pe un servetel, dintr-o pizzerie din Bruxelles, iar 3 ani mai tarziu avea loc prima editie a forumului Eurosfat la Palatul Parlamentului in Bucuresti. De atunci, forumul Eurosfat a devenit o traditie, a crescut si a devenit cel mai mare forum pe afaceri europene din Romania, sarbatorind anul acesta cea de-a 7-a editie printr-o tema cu totul speciala, cea a alegerilor europene. Concret, Europuls este un centru de expertiza care regrupeaza tineri romani ce doresc sa isi dedice timpul liber pentru informarea corecta a cetatenilor romani despre politici europene. Si facem acest lucru prin articole care sunt preluate in presa, prin studii, prin rapoarte. Suntem un grup de 20 de voluntari romani, jumătate lucram la Bruxelles, iar jumatate la Bucuresti, si impreuna realizam evenimente pe afaceri europene si derulam proiecte cu care dorim sa aducem UE mai aproape de cetatenii romani. Echipa noastra este formata din studenti la drept, stiinte politice, studii europene, dar si din persoane care lucreaza in institutii de stat sau private din Romania, in organisme de lobby sau in institutiile europene. Avem oameni experti pe anumite politici, precum cele de sanatate, energie, politici sociale si digitale, dar si persoane care se dedica unor sectoare esentiale pentru organizatie, precum partea de comunicare, financiara, administrativa. Dar ceea ce ne uneste pe toti este dedicarea si ambitia cu care folosim timpul nostru liber pentru a duce la bun sfarsit proiecte comune.”

Cum a reuşit Tana de la un simplu voluntar să ajungă Director Europuls

„Debutul meu in Europuls s-a realizat in 2016 printr-un articol legat de subiectul tezei mele de master, cel al Strategiei Globale UE pentru politica externa si aparare. A fost un articol timid, dar am fost incurajata foarte mult de echipa de atunci, formata doar din cativa oameni, sa continui sa scriu, iar datorita lor am avansat foarte mult si am reusit sa am articole preluate de platforme importante de stiri din Romania. Tot atunci am participat la primul meu Eurosfat, deoarece mi-am dorit sa imi ajut colegii oricum puteam (apreciez ca au avut foarte multa rabdare sa imi explice ce trebuie sa fac fiindca am nimerit in pline pregatiri ale forumului si eram complet pierduta J))) ). Iar Eurosfat a fost ziua in care mi-am dat seama ca doresc sa ma dedic acestui ONG, sa il fac sa creasca si sa reusim sa ne indeplinim toate obiectivele, fiindca avem atat de multe idei bune, insa prea putine resurse sa le putem concretiza. Inca nu am reusit acest lucru J))) insa eu zic ca suntem pe drumul cel bun. Avem proiectul nostru de sprijin al Presedintiei Romaniei la Consiliul UE, prin care am realizat consultari cu cetatenii si europarlamentarii romani la Bruxelles si am lansat Ghidul Presedintiei Consiliului UE, avem de asemenea o serie de articole ce analizeaza rezultatele alegerilor din statele membre UE, informam corect cetatenii pentru a-i pregati pentru votul din 26 mai…avem 20 de voluntari si 1 angajat pe care l-ati cunoscut deja, Dumitru Opritoiu.

In vara anului trecut, fostul director Europuls s-a retras oficial din echipa, la adunarea noastra generala anuala, deoarece a dorit sa isi concentreze eforturile pe plan politic, iar cum Europuls este un ONG apolitic, aceasta actiune era fireasca. Astfel, s-a decis prin vot unanim ca functia de director sa fie preluata de mine, este un rol cu care inca ma obisnuiesc, dar pe care il exercit cu seriozitate si profesionalism. Insa sa stiti ca de fapt nu s-a schimbat nimic o data cu acest eveniment, deoarece noi toti muncim impreuna, ca si pana acum, iar deciziile se dezbat si se voteaza in echipa. Liniile generale de actiune le discutam in cadrul consiliului director format din 4 membri.  

Cam asa am ajuns sa preiau aceste responsabilitati care vin cu satisfactii enorme si care merita toate eforturile din lume. Nu este nimic mai frumos decat sa lucrezi intr-o echipa de oameni la fel de implicati ca tine, care nu au alt scop decat acela de a face lucruri pentru binele public.”

Experienţa pe care trebuie să o aibă un tânăr pentru a se implica în activităţi strategice

„Eu nu consider ca un tanar trebuie sa aiba experienta pentru a se implica in activitati strategice, ci ar trebui sa aiba anumite calitati: altruism, dedicare, lucru in echipa, dorinta de a invata.  Eu nu aveam niciun fel de experienta cand am fost primita in Europuls, la fel si cei mai recenti membri. Sigur ca experienta si cunostintele in afaceri europene sunt avantaje clare pentru persoanele care doresc sa faca parte din organizatia noastra, insa orice tanar care doreste sa ni se alature este binevenit, exista mereu ceva de facut pentru oricine. De fapt, cred ca asta cauta un tanar care doreste sa se implice: experienta. Sunt persoane care ni se alatura cu obiective clare pe care le au, care isi fac partea lor punctuala in cadrul organizatiei, insa sunt altele care vin pentru o experienta noua, vin sa invete, sa incerce lucruri noi, iar aceste persoane au nevoie de indrumare si sunt persoane care, o data formate cu valori bune si o data ce vor avea primul lor succes, prima lor realizare, vor intoarce inzecit binele pe care l-au invatat, impartasindu-l altora. Acesta ar trebui sa fie rolul unei organizatii civice, sau cel putin asa l-am inteles eu, deoarece eu am fost una din acele persoane pe care le-am descris mai devreme. Dar, aceasta implicare vine totusi si cu o conditie: tinerii care se implica trebuie sa fie responsabili, adica trebuie sa inteleaga ca lucreaza in echipa si ca modul in care ei isi indeplinesc sarcinile afecteaza lucrul intregii echipe. Stiu, voluntariatul nu implica si responsabilitate, deoarece, nu-i asa, oricand exista motivul de „nu am timp”. Din acest motiv pasiunea si credinta in ceea ce faci sunt importante, deoarece atunci cand lucrezi cu placere, timp va exista mereu.

Personal am invatat enorm de multe lucruri in Europuls si am acumulat extrem de multe competente care imi sunt si cu siguranta imi vor fi de folos pe viitor. Am invatat cum sa redactez articole, studii si rapoarte, cum sa organizez logistic un eveniment, cum sa creez conceptul unui eveniment, indentificarea vorbitorilor si moderarea evenimentului. Am invatat sa vorbesc in public, sa tin prezentari si traininguri, sunt atat de multe lucruri incat chiar nu cred ca le pot enumera pe toate.

Insa, dincolo de experienta mea am putut sa fiu spectator, uneori si actor in alte proiecte de voluntariat, fiecare unice in felul lor, si as incuraja orice tanar care are o pasiune, care gaseste un proiect interesant sau care are timp liber si doreste sa faca ceva util, sa nu mai stea pe ganduri si sa caute o actiune in care sa se implice. Senzatia de implinire pe care o ai atunci cand faci lucruri pentru altii nu se poate compara cu nimic in lume. Mie mi se pare o actiune fireasca pentru un cetatean cu drepturi, dar si cu responsabilitati. Notiunea de cetatean nu inseamna doar exercitarea votului, inseamna si actiuni civice, implicare in viata cotidiana, in mediul in care traim, inseamna a ne gandi la cei din jurul nostru si la a contribui la bunastarea noastra prin actiuni pentru intreaga comunitate.”  

Cum este generaţia pe care o reprezintă Tana în raport cu celelalte generaţii? Ce îi diferenţiază?

„Generatia mea este o generatie plina de oportunitati, foarte conectata si suntem mult mai adaptati la schimbarile rapide decat celelalte generatii. Noi nu ne-am nascut direct in era tehnologiei, insa schimbarile majore s-au petrecut atunci cand noi eram foarte mici si atunci am avut o putere de adaptare mult mai mare decat generatiile anterioare. Iar aceasta adaptabilitate ne este de folos, deoarece, in comparatie cu generatiile mai tinere care s-au nascut direct cu tehnologia dezvoltata in brate, noi a trebuit sa intelegem procesul si sa ne adaptam la el. In timp ce persoanele nascute dupa 2000 nu au mai avut nevoie sa faca acest efort. Insa, sa ne intelegem, nu as vrea sa spun prin asta ca o generatie ii este superioara alteia! Din contra, eu chiar cred ca un schimb de informatii inter-generational ar putea servi tuturor persoanelor interesate, si exact aici cred ca servesc cel mai bine aceste initiative civice: sunt o modalitate de schimburi de experienta inter-umane, de cunoastere a unor mentalitati noi si de invatare constanta. Mereu invat de la studenti, desi nu exista intre noi decat cativa ani diferenta, se poate simti o diferenta de perspectiva, de intelegere a problemelor, de mentalitate. 

Insa, aceste avantaje vin si cu cateva provocari. Exista o multitudine de oportunitati care ne stau la dispozitie, toata informatia ne este accesibila oriunde si in cateva secunde, insa uneori parca nu stim sa profitam la maxim de aceste oportunitati, uneori avem toata informatia la dispozitie, dar parca nu stim sa o fructificam, sa extragem esentialul. Si asta deoarece ritmul rapid in care ni se livreaza continut ne forteaza sa ne adaptam si puterea de asimilare, de altfel de aici vine si influenta atat de mare a stirilor false, din faptul ca ne este din ce in ce mai greu sa citim toata informatia, sa o analizam si sa reflectam, nu avem timp sa realizam tot acest proces ca apare inca o informatie… Aceasta este o problema la care mi-as dori sa gasim reteta succesului, ca generatie.”

Despre cele mai frumoase si cele mai interesante evenimente la care a participat Tana

„Dupa fiecare eveniment am tendinta sa spun ca „ah, acesta a fost cel mai frumos”, iar la urmatorul fac acelasi lucru si tot asa :))) cu toate astea, au fost cateva momente care mi-au ramas in minte si care mi-au oferit senzatii incomparabile.

De exemplu, in timpul facultatii am facut parte si am coordonat o delegatie de studenti ai universitatii care sa participe la o simulare NATO in Washington D.C. Presiunea a fost foarte mare, deoarece eram singura universitate prezenta in SUA de pe continentul european si a trebuit sa negociem cu vorbitori nativi in engleza din SUA si Canada. A fost o saptamana extrem de intensa, negocieri pana dimineata, situatii de criza care trebuiau gestionate, dar a fost cea mai frumoasa experienta din studentie deoarece am reusit sa vad New York si Washington D.C. cu un grup minunat, si am obtinut si un premiu de excelenta pentru activitatea noastra! A fost evenimentul care mi-a dat incredere in mine si mi-a dat si mai mult convingerea ca vreau sa lucrez in acest domeniu, m-a dezvoltat din punct de vedere al vorbitului in public si al procedurilor de negociere si de redactare ale documentelor oficiale. Si incurajez oricum se poate aceste simulari, deoarece sunt o ocazie unica de a dezvolta foarte multe competente si de a asimila informatii intr-un timp foarte scurt. Si ma bucur ca exista astfel de initiative si in Romania, nu demult am tinut o prezentare la o simulare a Parlamentului European in Alba-Iulia unde vreo 40 de elevi (da, elevi de 15 pana la 18 ani) au ascultat foarte atent informatii despre institutiile europene si m-au impresionat complet prin calitatea negocierilor si detaliile care au fost discutate! Am ramas toata ziua sa ii indrum din pura placere, fiindca nu mi-a venit sa cred ca elevi atat de tineri cunosc atat de multe elemente si pot pune in aplicare informatii pe care le aflasera cu o ora inainte!

Evenimentele care ma incarca cu optimism si energie pozitiva sunt mereu cele in care dialoghez cu studentii, este o ocazie buna in care nu doar studentii pun intrebari despre ce se mai intampla la Bruxelles sau ce evenimente mai pregatim, dar si pentru mine sa aflu care sunt preocuparile lor in materie de politici europene, ce curiozitati au, care sunt noutatile pe care le urmaresc.

Dar din punct de vedere al emotiilor, nimic nu se compara cu forumul Eurosfat. Anul acesta, desi era a 3-a editie a forumului pentru mine ca parte a echipei de organizare, am avut atat de multe emotii de parca il organizam pentru prima oara! Insa anul acesta forumul a sarbatorit o editie cu adevarat speciala, toate subiectele concentrandu-se pe viitorul Europei in contextul alegerilor europarlamentare. O dezbatere cu partidele europene, o sesiune plenara cu partidele romanesti, 8 dezbateri tematice si un eveniment cultural in care 9 elevi de liceu au realizat o piesa de teatru, invitand apoi publicul sa intre in rol si sa ofere un alt final…toate acestea organizate de 20 de voluntari, de 10 din ei de la distanta! Spuneti-mi dumneavoastra, cunoasteti o echipa mai incredibila ca aceasta? Eu sunt foarte mandra si onorata ca pot lucra cu ei!”

Aceasta a fost povestea Tanei Alexandra Foarfă, sau de fapt exemplul unei generaţii pe care ea, la doar 25 de ani o reprezintă. Parcă ne mai vine inima la loc atunci când, fără să ne amăgim, mai găsim resurse să credem că există destui tineri care au puterea de a construi proiecte vizionare cărora le putem da nota maximă. O recomandare utilă ar fi să accesaţi site-ul forumului Eurosfat, care, anul acesta, la cea de-a şaptea ediţie, desfăşurată între 11 şi 12 aprilie s-a bucurat de cele mai frumoase aprecieri la nivel naţional şi internaţional.

Şi dacă toate aceste argumente nu au fost suficiente pentru a reuşi să vedeţi partea plină a paharului şi să credeţi în ideea că România, Europa şi, de fapt, chiar lumea în care dorim să trăim poate fi mai bună doar prin crezul şi implicarea fiecăruia, mai aveţi ceva răgaz pentru reflecţie şi documentare, dar în niciun caz nu mai este timp pentru nepăsare.

Autor: Camelia Teodosiu, Departamentul Studiourilor Teritoriale