Societatea Română pentru Astronomie Culturală (SRPAC) este o mare familie de oameni pasionaţi de astronomie şi cultură care s-au aventurat într-o călătorie fascinantă. În ultimul an, ei au ajuns în 7 orase din ţară, unde au realizat 15 evenimente de mare anvergură cu publicul larg, s-au donat 3 telescoape, s-au editat broşuri de popularizare a astro-culturii şi s-a realizat o tabără de astronomie Culturală naţională.
Cerul înstelat e pretextul pentru cei care vor să ştie multe despre interferenţa astronomiei cu istoria, arhitectura, arta, etnografia, cu miturile, legendele şi adevărurile din spatele lor.
De 10 ani, Regulus.ro oferă astronomilor, fie ei amatori sau profesionişti, un nou portal prin care pot să privească Universul aşa cum l-au dorit întotdeauna: mai aproape ca niciodată! Sistemul solar cu planetele, sateliţii, cometele, asteroizii şi planetoizii săi; stelele, nebuloasele şi roiurile, galaxiile, toate acestea putand fi contemplate dintr-o perspectivă unică fără a fi nevoie de un telescop personal.
Taberele pentru primii astronomi, atelierele de spectroscopie stelară, expediţiile arheo-astronomice ca cea din Armenia de pildă, printre megaliţi, picturi rupestre, cadrane solare şi mânăstiri îngrămădite în ceea ce am numi Stonehenge-ul armean fac dintr-un curios un pasionat pentru toata viaţa.
Astronomia şi etnografia se întâlnesc pe cerul şi în calendarul de februarie. Profesorul Marc Frîncu, ghidul nostru de călătorie, ne-a declarat:
“Se spune că visele trebuie interpretate tocmai pe dos, ca în oglindă, pentru a le transpune în universul nostru. Aşa trebuie privită şi luna februarie din punct de vedere meteorologic. Ţăranii cred că Soarele şi vremea senină din Făurar ar prelungi de fapt durata iernii, iar zicalele populare diverse întăresc această credinţă: Faur urât e un an mănos (roditor), viforele ce nu vin în Faur se răzbună la Paşti, apele curgătoare calde vestesc ger, ciobanii mai bucuros văd lupul decât Soarele etc. Ca în orice altă legendă există şi aici un sâmbure de adevăr: în lipsa norilor şi a zăpezii, pământul pierde căldura mai repede, iar încălzirea lui va necesita un timp mai îndelungat primăvara.”
Astronomia Culturală e aidoma papuşilor ruseşti: o Matryoshka ce ascunde multe altele în interiorul ei.
Realizator: Simona Pele