Radio Iași: Cercetare și inovare la Universitatea Al.I.Cuza Iași

Radio Iași: Cercetare și inovare la Universitatea Al.I.Cuza Iași

93
0

Cercetători de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași au găsit soluții inovative și ecologice privind combaterea poluăriii apelor uzate.

O echipa de specialiști de la Departamentul de Cercetare Interdisciplinară – domeniul Stiințele Mediului, echipă   coordonată de Mariana Neamțu, a sintetizat în laborator o serie de materiale, atât de mici, încât nu pot fi văzute nici cu un microscop obișnuit.  Introduse în apele uzate, microparticulele descompun complet substanțele dăunătoare ce rezistă la tratamentele convenționale.

Rezultatele cercetătorilor ieșeni  sunt rodul unui studiu pe  parcursul a cinci ani, studiu care ar putea avea impact la nivel internațional.

Testările au fost făcute pe Bisfenol A sau BPA – o substanță periculoasă pentru sănătate care ce găsește în produsele din plastic..

„Bisfenolul A este unul dintre inamicii cei mai de temut ai sănătății publice și extrem de greu de înlăturat din ape. De cațiva ani, căutăm soluții mai ieftine, mai ecologice și mai usor de produs decât procedeele actuale.

Cercetarea se concentreaza pe catalizatori care să faciliteze reacții de generare a speciilor reactive ale oxigenului, să fie prietenoși cu mediul, ușor de recuperat și chiar reutilizabili.”- spune Mariana Neamțu, coordonatorul grupului de cercetatori.

În realizarea acestor demersuri științifice echipa de cercetatori a colaborat cu specialiști de la Universitatea Humboldt din Berlin și Bundesanstalt fur Materialforschung und prufung, precum și de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T.Popa”’ sau Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Tehnică din Iași.

În ultimii ani, cercetatorii de la Departmentul de Studii Interdisciplinare – Stiintele Mediului au gândit  și au testat soluții pentru coloranți folosiți în industria textilă și filtrele UV din cremele de protecție solară sau alte produse cosmetice.

Detalii despre importanța rezultatelor științifice, dar și despre provocările din acest domeniu, aflați de la coordonatorul proiectului Mariana Neamțu și de la Claudia Nadejde, membu al echipei, într-o nouă ediție a emisiunii „România de nota 10”, propusă pe Radio Iași.

Ediţie realizată de Natalia Maxim