Radio Târgu-Mureş: Alex Petrar – inventator, fizician şi inginer electrician la doar...

Radio Târgu-Mureş: Alex Petrar – inventator, fizician şi inginer electrician la doar 12 ani

1065
0

Copiii şi adolescenţii de azi sunt oamenii care ar putea să ne schimbe radical viitorul.      Câţiva dintre ei o fac deja, cu bobine Tesla pe bază de condensatoare, stroboscoape sau braţe robotice, invenţii care ar putea să ne facă viaţa mai uşoară, să le ofere sprijin celor aflaţi în dificultate sau pur şi simplu să ne ofere o alternativă inteligentă activităţilor de relaxare.

Alex Petrar este în clasa a VI-a şi studiază la Şcoala Gimnazială „Dacia” din Tg-Mureş. Se consideră deja electro inginer, dar se ocupă şi de robotică, având până în prezent câteva invenţii cu care se mândreşte. Ioana Neamţu, Tudor Munteanu şi Alexandru Borş sunt colegi de clasă cu inventatorul Alex Petrar şi sunt pasionaţi de matematică şi lingvistică, având numeroase premii în aceste domenii. Cei patru ştiu de pe acum ce meserii îşi vor alege în viitor: informatician, arhitect şi organizator de evenimente caritabile, inventator şi inginer auto.

Alex Petrar a moştenit pasiunea pentru inginerie electrică de la tatăl său care, în copilărie, demonta toate jucăriile, creând altele noi, din piese combinate.

Alex este pasionat de robotică şi fizică, având câteva invenţii cu care se mândreşte: bobina Tesla pe bază de condensatoare, stroboscopul folosit pe post de difuzor pentru telefonul mobil sau braţul robotic. Se consideră deja electro inginer şi ne ne-a povestit în termeni tehnici, cu multă uşurinţă, despre invenţiile sale.

Inventatorul Nikola Tesla a pus bazele ingineriei electrice moderne, inventând generatorul de curent alternativ şi bobina Tesla. Bobina Tesla este un transformator special, care prin alimentare ridică tensiunea la sute de mii de volţi. Alex Petrar a inventat o bobină Tesla pe bază de condensatoare, pe care, ne-a povestit, o foloseşte drept boxă pentru telefon.

Alex ne-a prezentat şi stroboscopul, în ale cărui semnale luminoase putem identifica litere chinezeşti, Alex fiind cunoscător al alfabetului chinezesc. Ideile lui Alex Petrar nu se opresc aici, în viitor îşi doreşte să inventeze o replică a unui creier uman.

Cu modestie, însă cu o inteligenţă sclipitoare, elevii Şcolii Gimnaziale „Dacia” din Tg-Mureş ne-au povestit despre ambiţie şi succes, dar mai ales despre performanţa lor în matematică, lingvistică şi inventică.

Ioana Neamţu este elevă în clasa a VI-a şi a participat la numeroase concursuri judeţene şi naţionale de matematică, obţinând premii şi menţiuni, cea mai importantă clasare fiind pe locul al treilea, în cadrul Concursului naţional de matematică „LuminaMath”.

Ioana este o bună vorbitoare de limbi străine, la olimpiada de lingvistică, obţinând locul III. Dacă ar putea introduce o nouă materie în programa şcolară, aceea ar fi una de limbi străine, puţin sau deloc studiate în prezent, în şcoli.

Alexandru Borş consideră că un bun matematician trebuie să ştie să scrie şi să deseneze frumos şi să poată efectua calcule cu rapiditate. În viitor ar vrea să devină inginer auto şi crede că matematica îi va fi de mare ajutor. Alexandru se mândreşte cu numeroase premii întâi la concursurile de matematică, cele mai valoroase recunoaşteri ale meritelor fiind obţinute la Concursul interjudeţean „Gheorghe Lazăr Junior” din Sibiu – premiul I şi Concursul naţional „LuminaMath” – premiul I.

Tudor Munteanu şi-a descoperit pasiunea pentru matematică în clasele primare, participând la câteva concursuri „Năstăsescu”. A devenit astfel un prieten al cifrelor, a participat la numeroase concursuri judeţene şi naţionale, obţinând două premii întâi şi multe clasări pe locurile al doilea şi al treilea. Se pregăteşte în „Centrul de Excelenţă”, locul de întâlnire al matematicienilor de top din Tg-Mureş, alături de colegii săi, pentru Olimpiada Judeţeană de Matematică din luna martie.

Cei patru colegi şi prieteni din clasa a VI-a A, Alex, Ioana, Tudor şi Alexandru ştiu ce meserii îşi vor alege în viitor şi îi sfătuiesc pe toţi tinerii de vârsta lor să creadă în pasiunile lor şi să participe la cât mai multe competiţii şi concursuri. Se pregătesc intens pentru a deveni adulţi responsabili şi pentru a-şi face cariere în domenii dezvoltate din propriile pasiuni: inventică, inginerie, arhitectură şi informatică. Îi mulţumesc doamnei diriginte, Nicoleta Todoran, pentru sprijin, încurajări şi susţinere în drumul lor spre împlinirea viselor.

Emisiune realizată de Veronica Ilie