Radio Târgu Mureş: „Casa Rusu – Câmpia Transilvaniei” – promoteri ai folclorului...

Radio Târgu Mureş: „Casa Rusu – Câmpia Transilvaniei” – promoteri ai folclorului autentic transilvan

511
0

Timpurile moderne reuşesc să demonteze multe din valorile autentice tradiţionale. Există, însă, oameni pasionaţi de tradiţii şi meşteşuguri populare, de lucrul vechi şi frumos, care au ales să aşeze obiecte preţioase moştenite şi adunate de la cei dragi, într-un mic muzeu.

Acum douăzeci de ani, familia Rusu, Carmen şi Alexandru, din judeţul Mureş, au înfiinţat asociaţia „Casa Rusu – Câmpia Transilvaniei”, în localitatea Sânpetru de Câmpie, satul Tuşin, cu scopul organizării unor festivaluri de folclor autentic.

În urmă cu câţiva ani, aici s-a născut un mic muzeu etnografic, în care familia Rusu a adunat o vastă colecţie de obiecte populare, reprezentative pentru cultura tradiţională a meleagurilor transilvane.

Iubirea pentru folclor, meşteşug şi artă tradiţională le-a fost insuflată de către părinţi şi celor două fete ale familiei Rusu, Duada şi Sara. Într-un scurt interviu, mezina familiei, Sara, ne-a încântat cu glasul său, dar şi cu o frumoasă poveste a portului popular românesc.

Deşi au locuit 15 ani în Spania, departe de locurile natale, familia Rusu: Carmen şi Alexandru, a dus pe meleaguri străine o bucăţică de Românie. Mândri de ţara lor, au vestit-o lumii întregi şi s-au întors acasă cu dor şi mult mai multă preţuire pentru Transilvania lor dragă. Au participat la numeroase festivaluri internaţionale de folclor şi au adunat amintiri unice: o sală de zece mii de oameni, ridicată în picioare de bărbuncul din Transilvania. De patru ani, familia Rusu a revenit în România, ocupându-se în continuare de evenimente folclorice, dar şi de un mic muzeu născut din obiecte populare moştenite, ale familiei.

O parte importantă din „lada de zestre” a judeţului Mureş este păstrată într-o colecţie etnografică privată deosebită, din pasiune şi respect pentru autentic şi pentru istoria locului. Lucruri moştenite de la bunici, costume populare ţesute, prosoape, basmale, blide ori diverse obiecte de uz gospodăresc, un război de ţesut, au fost adunate cu grijă şi expuse în micul muzeu “Casa Rusu – Câmpia Transilvaniei”, din satul Tuşin, comuna Sânpetru de Câmpie, judeţul Mureş.

Sara Rusu are zece ani şi este elevă în clasa a cincea, la Liceul Vocaţional de Artă din Tg-Mureş, unde studiază vioara şi pianul. Sara s-a născut în Spania, iar când a împlinit şase ani, familia s-a întors în România, simţind că datoria lor este aceea de a păstra tradiţia, portul şi cântecul popular, valorile autentice româneşti. Fiecare costum popular are povestea lui, ne spune Sara Rusu, care abia aşteaptă sfârşitul de săptămână, să evadeze în satul Tuşin, acolo unde îi place să asculte cocoşul cântând şi să respire aerul curat.

Familia Rusu se mândreşte cu micul muzeu etnografic, în care a adunat o vastă colecţie de obiecte populare, reprezentative pentru cultura tradiţională a meleagurilor transilvane. Au înfiinţat asociaţia „Casa Rusu – Câmpia Transilvaniei” din iubire pentru folclor şi tradiţii româneşti şi speră să fie un exemplu pentru generaţiile viitoare.