București FM: Vâslitul, un sport pentru toată lumea | VIDEO

București FM: Vâslitul, un sport pentru toată lumea | VIDEO

80
0

 

Sportul înseamnă mișcare, disciplină, fair play, bucuria de a învăța să-ți depășești limitele și descoperirea spiritului de echipă. Înseamnă muncă și performanță, dar și relaxare și libertate.
Iar când i se adaugă atenția și disponibilitatea de a oferi celui de lângă tine tot ceea ce îl poate bucura și împlini, se cheamă misiune personală.

 

 

La Kaiak Champions, un club din București, asta se întâmplă: bucuria vâslitului și plăcerea de a aluneca cu barca pe apă s-au propagat ca undele într-un lac și au cuprins copii, tineri, familii întregi.

 

Apoi au fost „adoptate” și o mulțime de persoane din categorii vulnerabile, copii și tineri cu Sindrom Down, cu deficiențe locomotorii, nevăzători, persoane cu deficiențe de auz, supraviețuitoare ale cancerului de sân.

„Este o familie la noi acolo!” spune Marian Baban, co-fondator al clubului, maestru emerit al sportului și participant de două ori la Jocurile Olimpice. „Vâslitul nu are contraindicații, doar avantaje!”. Marian Baban spune așa: „Când faci lucrurile cu plăcere, nu simți absolut deloc oboseala; nu poate fi explicată în cuvinte satisfacția noastră ca antrenori când facem atât de mulți oameni fericiți…”

 

Antrenamentele se transformă într-un timp al familiei căci toți membrii pot fi împreună în barcă, inclusiv animalele de companie. S-au organizat și competiții în această formulă!

Marian și Cristina Baban au luat legătura cu centre, asociații ale persoanelor vulnerabile și i-au primit la Kayak Champions pe toți cei care și-au dorit să încerce vâslitul în caiac sau barca dragon.

Pe acești copii și tineri mișcarea în aer liber îi ajută să lupte împotriva obezității și bolilor cardiovasculare, un pericol pentru ei de multe ori. Supraviețuitoarelor cancerului de sân, care urcă în barcă și vâslesc, mișcarea repetitivă a părții superioare a corpului, le ajută la refacerea sistemului limfatic după operație. Marian Baban și membrii Kayak Champions mai fac încă ceva: participă la ecologizarea cursurilor de apă, „caiacizarea”, cum spun ei, pentru că se face din caiac. Oamenii vin de obicei în familie, iar acțiune este una de curățare și educație ecologică în același timp.

 

Există și performanță în club, participări valoroase la Campionatele naționale și internaționale de profil, iar următoarea mare destinație sportivă este Los Angeles 2028! Definiția a ceea ce se întâmplă la Kayak Champions?
„Vrem să le dăm plăcerea de a vâsli, să creăm pasiunea pentru acest sport… apoi să urmeze disciplina sportului, să-și dorească să devină mai buni, mai ambițioși și să ducă o viață sănătoasă.”

În familia Kayak Champions se construiește o lume – o lume incluzivă, empatică, frumoasă.
O lume a normalității și a bucuriei de a trăi!

Urmăriți o ediție a emisiunii „România de nota 10” realizată de Ioana Brușten, de la București FM!

Credit foto: Kayak Champions