„Am vrut să fiu profesorul pe care nu l-am avut mult timp în școală, până la Liceul Eminescu. Am vrut să fiu nu ca doamna educatoare, nu ca doamna învățătoare, nu ca doamna profesoară din clasele V-VIII, ci să simtă acel copil care e în fața mea că îi întinde cineva o mână și că-l ajută să urce măcar o treaptă.”
Așa își proiecta profesoara Serinella Zara cariera didactică pe când era încă în gimnaziu, la Pașcani.
A știut dintotdeauna că va fi la catedră. Nici măcar presa, domeniu în care a lucrat în timp ce era studentă la Litere, nu a convins-o, deși bifa cu ușurință tenacitatea unui bun jurnalist.
În 1999 a devenit profesor la Liceul „Mihai Eminescu”, unul dintre cele mai bune colegii ale Iașului, și de atunci a continuat, aici, să formeze intelectual, social și cultural zeci de generații.
„Îmi place să descopăr copiii, de aceea m-am făcut profesor”.
Își cunoaște bine elevii, le-a câștigat încrederea și respectul fiindu-le alături, ascultându-i, încercând să găsească soluții pentru ca cei mai mulți să simtă că sunt pregătiți pentru viața de după școală.
Îi stimulează prin metode inovative, moderne de învățare, însă inovația, spune, „ține de modul în care simte profesorul că trebuie să se adapteze unor vremuri. În primul rând, afectiv, apoi intelectual, spiritual, tehnologic […] pentru că mulți dintre elevi au deja bateriile aproape epuizate […] Un telefon îl încarci, dar un suflet, mai greu.”
„E foarte important să înțeleagă că eșecurile există și că succesul nu se obține decât prin eșecuri.”
Nu crede în nota 10, despre care spune că este un obiectiv care pune presiune și nu reflectă de fiecare dată realitatea: „Mai bine să facem de 8 dar să înțelegem cu adevărat și să ne ajute mai târziu cele învățate.”
Concomitent cu lecțiile de limba și literatura română urmărește să-i ajute pe elevi să înțeleagă lumea în care trăiesc gândind liber, având discuții în contradictoriu unii cu ceilalți, fiind creativi, curioși.
Una dintre modalitățile prin care le dă aripi este Clubul Logos pe care l-a înființat acum mai bine de zece ani, un club de comunicare culturală, unde elevii au ocazia să întâlnească, pe lângă scriitori, medici, psihologi, actori, oameni cu cariere de succes, ale căror experiențe și parcursuri îi pot inspira în conturarea unei direcții profesionale: „Nu facem critică literară la Clubul Logos; despre viață vorbim.”
Nu în ultimul rând, am discutat cu doamna profesor Serinella Zara despre importanța literaturii în viața noastră, pentru formarea gândirii critice, analitice, pentru cultivarea unor valori. „Mai important decât cât citim este cum citim”, susține.
Cum citim, așadar?
Vă invit să aflați! 🙂
Realizator: Letiția Gheorghiu
Editare video: Bogdan Zlei
Sursă foto: arhiva personală Serinella Zara, Facebook Club Logos