Radio România Brașov FM: Brașoveanca Arina Băneșiu și americanul Justin Anton, câștigătorii...

Radio România Brașov FM: Brașoveanca Arina Băneșiu și americanul Justin Anton, câștigătorii Marelui Trofeu ”Vocea de Radio 2”

148
0

”Dacă poate fi schimbat ceva în lume, acest lucru se poate întâmpla numai prin muzică”, spunea Jimi Hendrix.

”Vocea de Radio 2”

Bine v-am regăsit, dragi prieteni, la o nouă ediție a emisiunii România de Nota 10! Vom avea parte de o nouă călătorie muzicală. Radio România Brașov FM și-a făcut un scop din a promova și a susține tânăra generație de artiști. Astfel, alături de Asociația Domy Music Star din Sibiu, a deschis vara cu ediția a II-a a uneia dintre cele mai așteptate competiții muzicale brașovene, ”Vocea de Radio”.

În urma deciziei comisiei de preselecție, formată din oameni de radio cu studii muzicale a căror voce se aude pe frecvența 93,3 ce bate în inima țării, la poalele Tâmpei, au fost alese 74 de voci extraordinare și 2 grupuri vocale cu alte voci de excepție, artiști cu vârste între 5 și 36 de ani, proveniți din 19 localități, 10 județe (regiuni) și 2 țări, România și Statele Unite ale Americii.

Pe 2 iunie, după mai bine de 8 ore de prestații LIVE desfășurate la Centrul de evenimente Cinema Modern din Brașov, în fața unei săli în permanență plină și a unui juriu format din profesioniști, au fost deciși câștigătorii. Astfel, Marele Trofeu a fost acordat, în acest an, Ex Aequo. Unul a rămas la Brașov datorită prestației aproape fără cusur a Arinei Băneșiu, iar altul a plecat peste ocean, tocmai în Chicago, la Justin Anton, care a cântat LIVE chiar din Statele Unite ale Americii.

Haideți să îi descoperim împreună pe acești doi tineri absolut fantastici!

Elevă a Școlii de Arte și Meserii „Tiberiu Brediceanu Brașov” și membră a trupei „Fresh Artists Team”, Arina Băneșiu este în lumina reflectoarele de la o vârstă fragedă. Acum are 14 ani și studiază muzica alături de profesoara sa de canto, Lorena Lalu.

„Am pășit în lumea muzicii încă de mică, la îndrumarea părinților mei, iar după ce am simțit pentru prima dată emoția și împlinirea, urcând pe scenă, mi-am dat seama că eu așa îmi doresc să continui. Scena și muzica sunt două elemente din viața mea care mă fac, cu adevărat, fericită. În viitor mi-aș dori să ajung cu pasiunea pentru muzică la un nivel la care să fiu o inspirație pentru publicul meu. Scena, cu toată magia ei, pentru mine, reprezintă locul unde mă pot exprima liber”, ne-a mărturisit Arina.

Pe scena ”Vocea de Radio 2”, Arina a prezentat un fragment de musical, reușind să smulgă ropote de aplauze, dar și cele mai mari note din competiție, fiind desemnată, astfel, câștigătoarea Marelui Trofeu.

Marele Trofeu ”Vocea de Radio 2”Sunt foarte bucuroasă, încă sunt sub stare de șoc că s-a luat decizia asta. Eu mi-am dorit mereu să fiu câștigătoare în concursuri. Vreau să mulțumesc părinților mei, juriului, tuturor oamenilor care îmi sunt alături și, nu ultimul rând, vreau să-i mulțumesc profesoarei mele”, ne-a spus, la final, brașoveanca extrem de emoționată.

Cel de-al doilea Mare Trofeu a plecat peste mări și țări, tocmai în America, la Justin Anton, în vârstă de 19 ani. Acesta este născut și crescut acolo din părinți români originari din Satu Mare.

A început să cânte încă de când avea 4 ani, cam tot ce auzea pe la radio, însă pandemia a fost momentul în care a decis că vrea să facă mai mult. Astfel, a început să studieze canto alături de Nicoleta Roman, unul dintre antrenorii vocali români cei mai titrați de peste ocean, cu un palamers bogat și mulți tineri artiști descoperiți și promovați.

Justin are deja la activ câteva spectacole susținute în Chicago, dar și Trofeul categoriei de vârstă la Festivalul ”Glasul Valahiei” Târgoviște 2024, primul festival din România la care a participat. Însă, cu siguranță, cel mai memorabil moment a fost atunci când a avut ocazia să cânte alături de unul dintre cei mai cunoscuți producători muzicali, compozitori și orchestratori americani, David Foster. Acesta are în palmares 16 premii Grammy și 47 de nominalizări, iar printre marii artiști cu care a colaborat se numără: Michael Jackson, Rod Stewart, Dolly Parton, Alice Cooper, Olivia Newton-John, Celine Dion, Michael Bolton, Barbara Streisand, Mariah Carey sau Aretha Franklin.

Deși și-ar fi dorit să fie prezent fizic în timpul competiției muzicale de la Brașov, distanța prea mare uneori poate fi un impediment insurmontabil, astfel că a reușit să impresioneze juriul, în direct, audio și video din Chicago prin intermediul unei proiecții de cinema.

Marele Trofeu ”Vocea de Radio 2”

Însă surpriza a venit în luna iulie când a venit personal, însoțit de profesoara sa de canto, Nicoleta Roman, în studioul Radio România Brașov FM pentru a-și ridica trofeul și a-și spune povestea.

”Vocea de Radio 2”/Justin Anton & Nicoleta Roman

”Mă simt minunat când vin în România. Este ca a doua casă pentru mine. Mare parte a familiei mele este aici. Oamenii sunt minunați, mâncarea este grozavă. Toată lumea se salută cu toată lumea. Toată lumea se cunoaște cu toată lumea. Cât despre experiența pe care am avut-o alături de David Foster, a trebuit să mergem cu mașina până în Wisconsin pentru a lua parte la unul dintre concertele lui. Am avut și noroc pentru că atunci când a întrebat cine ar vrea să cânte, eu am ridicat mâna. Am și uitat să îi spun în ce gamă pot cânta așa că nu știu cât de bine a ieșit, dar măcar am încercat”, ne-a povestit, printre altele, Justin, care tocmai revenise din Malta unde a avut o colaborare muzicală cu Haley Azzopardi, participantă la Eurovision.

Pe lângă cei doi câștigători ai Marelui Trofeu, ”Vocea de Radio 2” a scris poveștile a încă 72 de voci extraordinare. De la cei mai mici participanți și până la cei mai mari, povestea fiecăruia a fost relatată în secțiunea dedicată competiției muzicale de pe site-ul Radio România Brașov FM.

Pentru unii, muzica a venit ca o salvare, la propriu, pentru alții este un vis împlinit sau o năzuință pentru viitor ori clipa pe care o trăiesc la intensitate maximă.

Trofeul publicului, stabilit în urma voturilor acordate în mediul online pe toate canalele radio-ului brașovean, a fost adjudecat de Sabrina Raisa Toth, din Onești, iar Premiul special de promovare radio i-a fost acordat craioveanului Erik Palfi. Revelația competiției muzicale a fost grupul vocal ”Fresh Artists Team”, câștigătorii secțiunii dedicate lor, cei care au oferit un moment acapella de  neuitat.

Din juriul competiției muzicale au făcut parte: interpreta de jazz și îndrumător vocal, sibianca Dominique Simionescu, artista de folk  și manager al Centrului Cutural Bușteni, Corina Nica, dar și managerul Radio România Brașov FM, Răzvan Țirea.

”Sunt foarte bucuroasă să mă aflu la Brașov. Încă din copilărie îmi doream să fiu jurat. Este un concurs foarte bun. Am și eu un festival și știu cât este de greu să organizezi astfel de competiții muzicale. Concurenții au fost foarte buni, însă la fel ca la orice concurs, a trebuit să îi deparatajăm într-un fel sau altul”, a declarat Dominique Simionescu.

”Voci deosebite, copiii au fost foarte bine pregătiți, atmosfera a fost grozavă. Participanții au avut foarte mulți susținători, ceea ce este foarte bine. Îi felicit pe toți, indiferent de premiul câștigat. Se vede că s-a muncit foarte mult”, ne-a spus și Corina Nica.

Ozana Barabancea / ”Vocea de Radio 2”
Ozana Barabancea / ”Vocea de Radio 2”

Președintele juriului a fost artistul liric al Operei Naționale Române și jurat al renumitei emisiuni ”Te cunosc de undeva”, iconfundabila Ozana Barabancea.

”Mulțumesc pentru invitație! Îmi era dor să ajung la Brașov. Consider că a fost o provocare pentru mine competiția muzicală <<Vocea de Radio>> pentru că o voce, indiferent că este de radio sau de scenă, trebuie, în primul rând, să aibă o dicție impecabilă, un luciu specific, o fluență în vorbire și un talent oratoric, dar și vocabular vast. Este dificil de ales într-o astfel de competiție și din cauza diferenței de vârstă dintre participanți. Trebuie să luăm cele mai bune decizii”, ne-a menționat, printre altele, Ozana Barabancea.

La final, concurenții au oferit cel mai frumos spectacol pentru un organizator, diplomele și trofeele au fost doar o amintire a participării la ”Vocea de Radio”, iar ei au lăsat muzica și fairplay-ul să vorbească. Aceasta este România de Nota 10, România tinerelor generații care oferă lecții de prietenie, corectitudine, trăire și visuri realizate prin muncă.

„Ne dorim să devină o competiție de tradiție. Deja am crescut ca număr de participanți și am ieșit din studio, am venit într-o sală superbă. Mulțumim celor de la Apollonia. A fost un spectacol reușit. Cred că lucrul acesta ne obligă și sunt convins că ediția viitoare va fi una și mai spectaculoasă”, a punctat Răzvan Țirea, manager Radio România Brașov FM.

”Vocea de Radio 2”

Redactor / Realizator / Video: Bianca Bucă

Foto: Viorel Faur / Bianca Bucă

Editare audio: Bianca Bucă / Florentina Aron

Voice over traducere: Bogdan Cârstea