Radio Iași: Cea mai avansată inimă artificială din lume este dezvoltată la...

Radio Iași: Cea mai avansată inimă artificială din lume este dezvoltată la Iași

323
0

V-ați gândit vreodată cum ar fi ca inima noastră să bată pentru mai mult timp decât este „programat”? Să avem ani de viață în plus? Cu acest lucru incredibil uimesc lumea un grup de tineri cercetători muncitori și pasionați, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, care dezvoltă prototipul unei inimi artificiale, menite să funcționeze, fără întrerupere, 100 de ani.

Ambiția lor dă roade pe zi ce trece, dispozitivul la care lucrează temeinic fiind catalogat, la ora actuală, cel mai avansat din lume.

Echipa MAVIS Artificial Heart, din care fac parte aproximativ 30 de studenți de la Facultatea de Bioinginerie Medicală și de la Facultatea de Medicină Generală din cadrul UMF Iași, s-a calificat pentru al doilea an consecutiv în finala Competiției „Heart Hackathon”, prima competiție studențească mondială pentru realizarea unei inimi artificiale, care va avea loc, în noiembrie, în Japonia. Anul trecut, în cadrul aceluiași concurs, desfășurat în Dallas, Texas, Statele Unite ale Americii, echipa a primit Premiul pentru cea mai avasată inimă artificială.

A fost o bucurie întâlnirea în studioul Radio Iași cu doi dintre studenții cercetători, reprezentanții echipei MAVIS, Ana Bunduc și Otilia Pintilii, și coordonatorul lor, drd. Alexandru Pleșoianu, care au oferit detalii despre această invenție uimitoare – mecanismul de funcționare, impactul pe care îl va avea în lumea medicală și cam în cât timp vor putea beneficia pacienții de ea.

Ce o face diferită de celelalte inimi artificiale, la ce elemente lucrează în prezent inventatorii și cu ce noutăți vor veni în următoarea competiție internațională sunt alte puncte ale discuției.

Afecțiunile cardiace reprezintă una dintre principalele cauze de deces în România dar și la nivel mondial.

„În lume există, în acest moment, peste 64 de milioane de pacienți cu boli cardiovasculare”, spune inițiatorul proiectului inimii artificiale, Alexandru Pleșoianu, doctor în inginerie cardiovasculară, care, timp de opt ani, a studiat aceste tipuri de dispozitive ce pot salva vieți: „Transplanturile de inmă sunt foarte rare, în jur de zece astfel de intervenții au loc anual, în țara noastră”, foarte puțin comparativ cu numărul celor care prezintă această patologie. Tocmai de aceea este extrem de necesar un astfel de aparat modern, care poate oferi o continuare a vieții în condiții sigure.

Unele momente-cheie din viața sa, faptul că a fost de mic înconjurat de medici și preocuparea de a face bine în mod concret l-au ajutat să găsească mai ușor modalitatea prin care să contribuie la îmbunătățirea sănătății celor din jur.

La rândul lor, Ana și Otilia își doresc un viitor strălucit în domeniul medical, iar firile lor ambițioase, perfecționiste și foarte, foarte muncitoare le conturează și mai mult direcția.

Veți afla, totodată, din interviu, și unde cred cei trei invitați că va duce progresul medicinei.

Vara aceasta se anunță una aglomerată pentru echipa MAVIS Artificial Heart, în laboratorul Centrului pentru Inovare și Cercetare MAVIS (Managementul Vârstnicului și Îmbătrânirii Sănătoase) din cadrul UMF Iași, care va trebui să pună la punct toate detaliile dispozitivului inovator pe care îl duc, peste câteva luni, în Japonia.

Le ținem pumnii strâns, îi așteptăm acasă învingători și cu și mai mulți pași și parteneriate prin care să fie dus la bun sfârșit proiectul inimii artificiale.

Ca o notă finală, consemnăm și alte distincții importante ale proiectului inimii artificiale, obținute, de această dată, în România:

– „Inovaţia medicală a anului”, la Romanian HealthCare Awards;

– „Premiu de excelenţă”, în cadrul Galei Cercetării Româneşti;

–  Locul I la Concursul „Game of Science – România”, dar şi în străinătate: yESAO Exchange Award 2024 şi IQVIA – „Leadership in healthcare”.

Realizator: Letiția Gheorghiu

Editare video: Bogdan Zlei

Foto: MAVIS Artificial Heart, Doru Hobjila, UMF Iași