Radio Oltenia-Craiova: Caravana Shakespeare a Naționalului craiovean

Radio Oltenia-Craiova: Caravana Shakespeare a Naționalului craiovean

180
0

Caravana Shakespeare a Naționalului craiovean –30 de spectacole în 30 de orașe, cu 3 actori, în doar 35 de zile

Caravana Shakespeare, organizată de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, reprezintă una dintre cele mai ambițioase și mai inovatoare inițiative culturale din țara noastră. Acest proiect și-a propus să aducă opera lui William Shakespeare în fața unui public cât mai divers și să promoveze arta teatrală și în zonele mai puțin familiarizate cu textele marelui dramaturg născut la Stratford-upon-Avon.

Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la prima ediție a Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova, tinerii actori Lucian Vlăsceanu, Adrian Tudor și Alexandru Gabriel Boboruță au pornit la drum, din curtea Radio România Oltenia-Craiova, pe 25 martie 2024, într-o odisee culturală prin intermediul căreia au împărtășit, au „propovăduit” cuvântul Marelui Will în 29 de orașe din țară și unul din Bulgaria, Vidin. Cei trei artiști-pelerini au reușit performanța ca, pe parcursul a cinci săptămâni, să prezinte publicului din toate colțurile țării și de la sud de Dunăre „Operele complete ale lui Shakespeare” în nici o oră, un captivant spectacol outdoor la care accesul a fost liber.

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova are o lungă tradiție în a pune în scenă piesele lui William Shakespeare, bucurându-se de recunoaștere internațională pentru calitatea producțiilor sale. Ideea Caravanei Shakespeare a apărut din dorința de a extinde accesul la aceste spectacole deosebite și în afara sălilor de teatru convenționale. Proiectul a fost inițiat cu scopul de a răspândi arta teatrală și de a crea o legătură mai strânsă între teatru și comunitățile locale, după cum i-au declarat Lucian Vlăsceanu, Adrian Tudor și Alexandru Gabriel Boboruță lui Davian Vlad, de la Radio România Oltenia-Craiova.

Așadar, în anul de grație 2024, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la înființarea Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova, s-a planificat o amplă călătorie, mai exact parcurgerea întregii țări cu scopul de a se juca 30 de spectacole pentru a promova atât operele lui Shakespeare, cât și ediția aniversară a prestigiosului festival. Iar cea mai rapidă variantă a fost transformarea unei dubițe într-o scenă mobilă, vehicul care s-a pus în mișcare pe Bulevardul Știrbei Vodă, în curtea postului public regional de radio din capitala Olteniei.

Nu a mai fost nevoie decât de un reputat regizor, Alexandru Boureanu, managerul Naționalului craiovean, care de altfel a ales si textul, ”Operele complete ale lui William Shakespeare”, iar în conceperea spectacolului s-a implicat imediat și actorul Marian Politic, au fost găsiți cei trei tineri temerari care să cutreiere țara pentru a împartăși cuvântul lui William Shakespeare și cineva care să aducă la propriu culoare pe scenă, scenografa Adelina Galiceanu. Traducerea și adaptarea textelor sunt semnate de Petre Bokor. Un spectacol plin de energie, muzică și amuzament, unde cei trei apostoli ai Thaliei au reușit să interpreteze personaje, masculine sau feminine, din toate operele lui Shakespeare, și asta într-o reprezentație de aproximativ o oră. Un real succes, atât pentru cei trei actori, cât și pentru Festivalul Shakespeare și Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova.

Adrian Tudor, Alexandru Gabriel Boboruță și Lucian Vlăsceanu sunt proaspeți absolvenți ai Facultății de Litere a Universității din Craiova, specializarea Actorie. Plini de entuziasm și de energie, ceilalți doi s-au lăsat orbește în mâinile lui Lucian Vlăsceanu care, pe langă rolul de actor, s-a ocupat aproape în întregime de toate aspectele organizatorice ale acestui turneu. Putem să spunem că au avut parte de un tur de forță cei trei actori, ei fiind, pe rând, șoferi, sunetiști, luminiști, mașiniști, regizori de platou etc. Prin eforturi considerabile, Adrian, Lucian și Alexandru (Bobo) au reușit să ducă la bun sfârșit 29 dintre cele 30 de spectacole planificate, unul dintre ele fiind anulat, din păcate, din cauza vremii nefavorabile.

Caravana Shakespeare a plecat luni, 25 martie 2024, de la Radio România Oltenia-Craiova, și s-a oprit prima dată la Drobeta-Turnu Severin, apoi la Târgu-Jiu (26.03), Deva (27.03), Timișoara (28.03), Arad (30.03), Oradea (31.03), Satu Mare (1.04), Baia Mare (2.04), Cluj-Napoca (4.04), Târgu Mureș (5.04), Piatra Neamț (6.04), Suceava (7.04), Botoșani (9.04), Iași (10.04), Bacău (11.04), Focșani (12.04), Galați (14.04), Tulcea (15.04), Constanța (16.04), București (17.04), Buzău (19.04), Ploiești (20.04), Brașov (21.04), Pitești (22.04), Râmnicu Vâlcea (24.04), Slatina (25.04), Caracal (26.04), Corabia (27.04), Calafat (29.04) și Vidin (30.04).

Adrian Tudor: „Am 23 de ani, în prezent sunt actor independent, pasionat de teatru, desen și muzică. Născut în Craiova, m-am apucat de teatru în urmă cu patru ani și nu m-am mai dezlipit de el de atunci, am fost captivat întru totul de această lume minunată”.

Alexandru Gabriel Boboruță: „Sunt absolvent al Departamentului de Arte din cadrul Universității din Craiova. Îmi place să aprofundez arta și, din când în când, mai cochetez și cu muzica. Ca obiectiv principal, sper ca undeva în viitor să pot profesa ca regizor de film”.

Lucian Vlăsceanu: „La doar 27 de ani, am schimbat patru orașe până să ajung la Craiova. Am crescut la Brezoi (jud. Vâlcea), urmând un liceu în Râmnicu Valcea și, ca tot absolventul de liceu din zona respectivă, am luat drumul Sibiului, unde am abolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice. Cu speranță în suflet, m-am mutat la București, student și acolo, la master în producție de televiziune. În timpul liber, am cochetat cu improvizația. Undeva în mine mereu a fost dorința asta de a fi actor, mereu am fost atras de arte în general, dar cred că îmi era prea frică să o fac. Urmând cursurile de improvizație de la Centrul Recul, am descoperit această latură a mea, și uite-mă acum, după cei doi ani de master din București, terminând încă o facultate, cea de actorie de data asta, și fiind student mai departe la master în actorie la Departamentul Arte și Media al Facultății de Litere din cadrul Universității din Craiova. Și făcând ceea ce îmi place cu adevărat”.

Realizator: Davian Vlad (Radio România Oltenia-Craiova)

Credit foto: Lucian Vlăsceanu, Adrian Tudor, Alexandru Gabriel Boboruță

Imagine și editare video: Alin Cîrțînă