Radio Reșița: Brunch-ul de la Rudăria, o călătorie de neuitat cu gust...

Radio Reșița: Brunch-ul de la Rudăria, o călătorie de neuitat cu gust autentic tradițional din Banat

27
0

 

Astăzi în cadrul emisiunii „România de nota 10” sunteți invitați la Brunch-ul de la Rudăria, mai exact într-o călătorie de neuitat cu gust autentic tradițional din Banatul de Munte.

 

 

A fost o masă câmpenească luată în inima satului bănățean, cu un meniu tradițional.

Brânza de găinușă, colăreţii cu lapte de casă, mălaiul dulce, mălaiul cu brânză și verdețuri de primăvară, pâinea de casă, plăcintele cu mere, cu brânză dulce, cu dulceață de prune, sunt doar câteva dintre preparatele tradiționale cu care oaspeții au fost așteptați în comuna Eftimie Murgu din județul Caraș-Severin.

Gazdele brunch-ului au fost Maria și Remus Craia, care au primit cu acest prilej și atestatul de Punct Gastronomic Local, foarte important pentru dezvoltarea turistică a zonei.

 

 

Punctele de gastronomie locală sunt definite ca și locații reprezentate de bucătăriile din cadrul gospodăriilor rurale, unde se gătesc și se servesc preparate culinare autentice, cu rețete specifice zonei, direct către consumatori. Alimentele folosite în prepararea acestor mâncăruri provin în principal din producția primară a propriei gospodării, dar și de la producătorii locali.

Un astfel de loc cum este bucătăria Mariei din Rudăria aduce în prim-plan diversitatea și bogăția gastronomică a zonei rurale în care se află, contribuind la promovarea culturii culinare locale și la valorificarea produselor și tradițiilor regionale.

Peste 50 de persoane au călcat pragul casei familiei Craia, degustând din produsele tradiționale. Au venit din diferite localități din județele: Caraș-Severin, Timiș și Arad.

 

 

Pe lângă produsele culinare tradiționale de pe Valea Almăjului au mai fost pregătite pentru invitați și altele, ca de exemplu, cosmetice sau articole de vestimentație cu motive tradiționale.

Un alt punct de atracție al brunch-ului de la Rudăria a fost ”Atelieru’ lu’ Văru”. Acesta este cunoscut  pentru micile capodopere de artă pe care le realizează în sticlele cu răchie. A prezentat turiștilor tehnica migăloasă prin care reușește să introducă, micile obiecte confecționate din lemn, printr-o gură de sticlă.

Printre produsele de pe masă la mare căutare a fost mălaiul dulce sau coleșa facută din făina proaspăt măcinată la moara din apropiere, moara Maxinoanea pe care am avut ocazia s-o și vizităm.

 

 

Brunch-ul de la Rudăria a fost organizat de familia Craia, Maria si Remus, împreună cu Asociațiile My Banat și Acasă în Banat. Preşedintele Asociației Acasă în Banat, Radu Trifan a fost cel care a oferit oaspeților un tur ghidat la Morile de apă din Rudăria, cel mai mare complex mulinologic din Europa de Est.

Turul morilor de apă s-a finalizat cu un picnic în Poiana Liliacului, unde au fost servite gogoși și băuturi răcoritoare produse în gospodăria tradițională de pe Valea Almăjului.

Evenimentul organizat la Rudăria a fost de fapt o călătorie de neuitat în satul tradițional românesc, o călătorie cu gust autentic al României de nota 10.

 

Realizator: Cristina Corocan

Foto: Radio Reșița