Radio Cluj: Jazz in the Park, cel mai mare festival de jazz...

Radio Cluj: Jazz in the Park, cel mai mare festival de jazz din România

31
0

Prima ediție a Jazz in the Park, a fost anunțată în 2013. La acel moment, Clujul nu avea în agendă niciun festival de muzică în aer liber. Conceptul a fost, de la bun început, unul foarte prietenos cu publicul care avea acces liber la concertele de jazz din Parcul Central.

Amintirea acelor zile s-a păstrat, de-a lungul anilor. Jazz in the Park are permanent un eveniment amplu cu acces liber. Conceptul însă a crescut și au fost dezvoltate evenimente conexe, toate cu scopul de a educa publicul tânăr și nu numai, într-ale muzicii cu o valoare aparte.

Visul nostru a fost și este să facem din jazz ceva accesibil pentru publicul larg”, spune Alin Vaida, fondatorul Jazz in the Park. După primii șapte ani în care s-a desfășurat doar în Parcul Central din Cluj-Napoca, festivalul Jazz în the Park a ajuns la două ediții anuale; una concurs, care a rămas pe vechiul concept din parcul clujean și una festival propriu-zis, cu acces limitat, pe bază de bilet, în Parcul Etnografic din localitate.

Jazz in the Park este o sărbătoare a trăirilor, o experiență senzorială care combină jazzul și unicitatea locației noastre.

…Am creat concursul festivalului, un proiect care urmărește să descopere artiști și să le dea o șansă să se afirme. Și ambiția noastră este să devenim un etalon la nivel european. Am creat un concurs pentru artiști, din feedback-ul pe care l-am primit de la artiști. Avem premii mari, atractive și ne punem toată energia în a crea contextul perfect ca să scoatem potențialul maxim din trupele participante. Jazz in the Park este contribuția noastră pentru o lume mai bună, iar concursul este contribuția noastră pentru industria muzicală.

Jazz in the Park și-a creat în timp reputația de a face content de festival calitativ și foarte atent curatoriat, efort menit să contribuie la experiența participanților. Este singurul festival din România care încurajează practicarea muzicii ca hobby și promovează echipamente audio pentru cei care vor să o asculte mai bine. Pentru ca experiența de festival să fie completă, punem accent atât pe momente culinare speciale, cât și pe activități complementare, gândite pentru publicul de toate vârstele.

Una dintre cele mai mari puteri Jazz in the Park este felul în care te face să te simți. Pentru asta punem cap la cap fiecare piesă, contribuind la această stare de bine. Chiar dacă componenta muzicală este highlightul festivalului, activitățile noastre sunt elementul care completează experiența publicului la Jazz in the Park. Când vine vorba de experiența publicului, Jazz in the Park nu a considerat niciun sacrificiu ca fiind prea mare. Tocmai de aceea, festivalul are o capacitate limitată la 7.000 de persoane pe zi, incluzând echipa de organizare și voluntarii.

“Jazz in the Park este festivalul bunului simț; viziunea noastră de cum ne-ar plăcea să arate și să sune lumea.” (Alin Vaida, fondatorul Jazz in the Park).

Evenimentele marca Jazz in the Park sunt organizate de Asociația Fapte. Practic, sub această umbrelă au loc și concursul International Jazz in the Park Competition din Parcul Central, cu intrare liberă, dar și Jazz in the Park Festival din Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”, cu un număr limită de participanți. Concursul Jazz in the Park are un format atipic pentru un astfel de eveniment și unic în Europa deoarece artiștii internaționali care ajung să concerteze în concurs sunt sprijiniți maxim în procesul de lansare, dar și susținuți financiar pentru deplasare și participare, mi-a spus Denisa Dan, directorul festivalului Jazz in the Park.

Fondată la Cluj-Napoca în 2012, Fapte organizează evenimente culturale cu impact în comunitate. Obiectivele noastre sunt promovarea artei, în special a muzicii, către publicul larg, resemnificarea spațiilor publice sau a spațiilor cu însemnătate dintr-un oraș, și, nu în ultimul rând, promovarea valorilor pozitive în jurul nostru. Credem mult în puterea evenimentelor de a modela o comunitate și iubim mult puterea muzicii de a uni oamenii, indiferent cât de diferiți sunt aceștia.

Music Gallery, alături de concursul de jazz este un alt proiect drag nouă, o expoziție care prezintă muzica într-un mod inedit, punând accent pe două mari perspective. Prima prezintă muzica Jazz prin prisma aspectelor istorice, sociale, culturale iar cea de-a doua se leagă de tehnologia din spatele muzicii, prezentând instrumente și echipamente muzicale care fac experiența de ascultare mult mai interesantă.

Ne sunt foarte dragi oamenii din comunitatea Jazz in the Park și le suntem recunoscători pentru că-i simțim alături de noi și implicați în toate eforturile noastre. Tocmai de aceea, cred că bucuria e și mai mare pentru noi atunci când reușim să confirmăm artiști ceruți de ei.

Obiectivele noastre sunt promovarea artei, în special a muzicii, către publicul larg, resemnificarea spațiilor publice sau a spațiilor cu însemnătate dintr-un oraș, și, nu în ultimul rând, promovarea valorilor pozitive în jurul nostrum.

Jazz in the Park e un festival pentru suflet, intim, organizat într-un loc de poveste, care te invită să descoperi o muzică nouă, să asculți și să-ți încarci bateriile pe final de vară. (Denisa Dan, directorul festivalului Jazz in the Park)

“Am petrecut o oră de bucurie ascultând muzică curatoriată, atât în format digital, cât și în format analogic. Am regăsit la Music Gallery acea atmosferă minunată de la V&A Museum care te face să-ți dorești să revii din nou și din nou.” (Facebook)

În 2019, Jazz in the Park a câștigat trofeul categoriei „Best Small European Festival”, la cea de-a XI-a ediție a European Festival Awards și a devenit primul festival de jazz din Europa care a obținut o distincție la acest eveniment.

Ediția a XII-a a Jazz in the Park, din acest an, va avea loc în perioada  30 august – 1 septembrie, în Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. Evenimentul presupune patru scene în festival și una de noapte, multe activități special curatoriate și peste 40 de concerte.

Realizator: Alina Nechita

Sursă foto: Jazz in the park – Asociația Fapte